anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Advertorial

Investițiile românilor în 2022: Mai multe investiții în aur și valoare, mai puține în imobiliare (P)

GALERIE
orig_497598
 • orig_497598
- +

Românii dintotdeauna au fost destul de conservatiști la investiții, până nu demult cu greu mai dădeai de câte un entuziast care era familiarizat cu investițiile și își punea permanent “banii la lucru”. Circumstanțele din prezent, însă, determină tot mai mulți români să investească - în prezent România se confruntă cu o rată de inflație de-a dreptul imensă, iar investițiile reprezintă instrumentul care permite, cât de cât, reducerea efectelor negative a fenomenului inflaționist.

Studiul realizat recent de către D&D ne-a dat clar de înțeles că românii se orientează spre investiții mai mult ca în trecut. Cu mai mult de 8% a crescut numărul de persoane interesate să-și păstreze banii în fonduri de investiții, pe când numărul celor care sunt dispuși să-și păstreze pasiv banii în bancă s-a redus cu aceleași circa 8% (dar oricum continuă să reprezinte majoritatea - 54%).

Rezultatele acestei cercetări corespund, de fapt, fredonează cu prognoza experților brokerschart.de referitor la tendința spaniolilor de a investi. Încă a începutul anului aceștia vorbeau despre o potențială creștere a activității investiționale din partea românilor și, se pare că, cel mai curând, au avut dreptate. Să vedem, însă, în ce investesc românii în prezent și cum au migrat aceștia în funcție de interesele investiționale în raport cu statisticile din anii precedenți.

Românii investesc mai mult în aur și valoare

Același studiu ne arată că în prima parte a anului 2022 a crescut cu 11% numărul de români, care preferă să-și investească banii în aur, încercând, astfel, să le păstreze valoarea și să-i protejeze de la inflație. Un asemenea interes nu este de mirare, românii întotdeauna obișnuiau să aibă încredere în bunuri, a căror valoare s-a dovedit a fi stabilă în timp.

Pe lângă aur, s-a observat și o creștere a interesului de a investi în acțiuni. În 2022, cu 12% mai mulți români au spus că sunt interesați să investească în acțiuni. Destul de mulți dintre aceștia au menționat că, uneori, este destul de dificil să găsești un broker de încredere. În acest context, util să citești atât recenzii locale despre brokeri, cât și recenzii din afara țării. De exemplu, în recenzia Sparkassen Broker poți găsi informații utile, actuale și pentru piața din România, care te vor face să înțelegi de ce anume acesta este un broker de încredere și la ce ar trebui să atragi atenția pentru a putea investi anume cu un așa broker.

Investițiile în imobiliare - mai puțin interes din partea românilor

Deja de ceva timp românii sunt interesați de investiții în imobiliare, mulți numesc acest lucru “vis românesc” - visul la propriul apartament, propria casă. Totodată, conform statisticilor, cu 25% a scăzut interesul românilor în prima parte a anului 2022 față de investițiile în imobile. Acest lucru se datorează, în primul rând, creșterii galopante a prețurilor la imobile în România. În al doilea rând, pentru a face față inflației din prezent sunt necesare, totuși, alte tipuri de investiții alternative.

Plus la aceasta, să nu uităm: o bună parte din românii care au bani disponibili de investiții în imobiliare sunt plasați deja cu traiul în afara țării. Astfel, odată ce prețurile la imobile au crescut atât de tare în ultima perioadă, pentru aceștia devine destul de rentabil să investească în imobil acolo, unde sunt plecați. Acesta, la fel, este un motiv, care determină românii să prefere alte tipuri de investiții în locul investițiilor în imobiliare.

Previziune: În ce vor investi românii în 2023?

În 2023, cel mai curând, motivația și interesul românilor de a-și pune banii la treaba vor rămâne actuale. Este puțin probabil că vor deveni din nou populare investițiile în imobile, prețurile aici se păstrează în continuare la un nivel avansat. Plus la aceasta, mulți români s-ar teme să cumpere acum - riscul de a investi la un preț ridicat și de a vinde la un preț mult mai mic este cât se poate de real.

Totodată, reieșind din rata inflației din acest an, în 2023 românii, cel mai curând, vor continua să investească în acțiuni, în aur și în fonduri de investiții. Destul de probabil este ca în 2023 să capete o popularitate mai avansată și investițiile în criptomonede. Faptul că piața criptomonedelor, momentan, este în decalaj, poate servi drept o bună premisă pentru mulți interesați de acest domeniu, dar care nu au avut, deocamdată, curajul să investească aici.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alexandru LĂZESCU

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alegerile din Italia accentuează tendința de a aduce valorile culturale și raporturile dintre Comisia Europeană și statele membre în centrul disputelor electorale viitoare din UE.

opinii

Dreptate en detail

Briscan ZARA

Dreptate en detail

Ceea ce este şi mai interesant e că fiind alese arbitrar, legile care garantează menţinerea dreptăţii pot fi la fel de uşor schimbate precum pelincile unui bebeluş. Sunt atâtea dreptăţi pe lume că ai de unde alege. Ceea ce ieri era ilegal, azi e chiar obligatoriu, ceea ce e azi împotriva legii, mâine poate fi permis sau chiar încurajat.

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Cristina DANILOV

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Mulţi adulţi tratează fricile copiilor în mod condescendent. Ce dacă se teme, e normal, spunem, copilul va creşte şi totul va trece; sau - toţi ne-am temut cândva de ceva şi iată, am crescut şi nu ne-a mai mâncat lupul. Dar, în acelaşi timp, adulţii tac mâlc despre cât de multe necazuri le-a cauzat frica în copilărie, şi poate că şi acum, doar că ei au învăţat să le ascundă bine. 

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Mihai DORIN

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Indiferent de finalul războiului din Ucraina, abţinerea noastră de la acte revărsânde şi iresponsabile, chiar şi atunci când ştim că teritoriile răpite României rămân o rană deschisă, o ţară ca a noastră, dacă e ţară demnă şi nu accident al istoriei, nu poate abdica de la onoare şi solidaritate cu valorile lumii libere. Întrucât din credinţă şi asumarea acestor valori ne-am născut şi noi, ca naţiune şi stat. Nu Rusia ne-a fost naş, ci ideile şi valorile lumii libere.

pulspulspuls

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment deosebit se pune la cale în filiala liberalilor ieşeni, o procedură extraordinară de măsurare a potenţialului politic al unor candidaţi. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.