Investitorii stau la coadă la Miroslava. 200 milioane de euro atraşi de parcul industrial
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

Investitorii stau la coadă la Miroslava. 200 milioane de euro atraşi de parcul industrial

GALERIE
miroslavaindustrial.ro_
  • miroslavaindustrial.ro_
- +

Primul parc industrial din localitatea Miroslava, judeţul Iaşi, a reuşit să atragă 60 de investitor în cinci ani de existenţă, ajungând la investiţii cumulate de 150-200 mil. euro şi un total de 2.500 de angajaţi, în timp ce „zeci de investitori” se află pe lista de aşteptare pentru a intra în cel de-al doilea parc industrial din Miroslava, a explicat Dorel Codină, director executiv, Parcul Industrial Miroslava, în cadrul emisiunii Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank.

„Primul parc industrial are în momentul de faţă un grad de ocupare de 100%, atins în urmă cu mai bine de un an. (…) Pe al doilea parc industrial nu am obţinut de mult timp titlul de parc industrial şi încă se fac lucrări de amenjare, singurul rezident fiind MENNEKES. Am ajuns să avem liste de aşteptare de zeci de investitori atât din ţară, cât şi din străinătate, care intenţionează să investească la noi. Deci, dacă în urmă cu 4-5 ani căutam investitorii, acum suntem în situaţia în care putem alege noi”.

Parcul Industrial Miroslava 1 a pornit la drum în 2016 şi se întinde pe o suprafaţă de 464.400 mp. Totodată, Parcul Industrial Miroslava 2 se întinde pe o suprafaţă de 252.000 mp, iar singurul rezident al parcului în prezent este compania germană MENNEKES, care produc cabluri de încărcare pentru vehicule electrice şi hybrid, începând din 2021.

„Noi am avut de luptat cu un mit, un mit conform căruia în Moldova nu vin investitori, în Moldova nu este în regulă să investim. De asemenea, am avut de-a face cu concurenţă destul de puternică din partea unor parcuri industriale cu tradiţie deja la momentul respectiv, cum sunt cele din Cluj, Oradea, Ploieşti. A fost greu pentru că am plecat fără know-how, nu ştiam ce este un parc industrial sau cum să punem problema în relaţia cu potenţiali investitori”.

Investiţiile realizate până acum pentru dezvoltarea celor două parcuri industriale se ridică la 4-5 milioane de euro, iar necesarul de investiţii care rămâne este „încă pe atât”.

„Din păcate, pandemia a stopat uşor volumul investiţiilor pentru că bugetele au fost afectate de investiţiile făcute în partea sanitară sau în asigurarea necesarului pentru şcoli, cât şi pentru celelalte instituţii. Însă, sperăm că vom primi şi ajutor de la guvern pentru că am făcut diferite petiţii şi guvernul ar trebui să srpijine investiţiile în acest sector pentru că sunt strategice. Investiţiile industriale sunt de durată, spre deosebire de zona IT pe care toată lumea o promovează. Pentru o companie IT este foarte uşor să îşi ia laptopurile şi să plece, dar o investiţie care presupune ridicarea unei fabrici este mai greu de relocat”.

Totodată, Parcul Industrial Miroslava a ajuns chiar să genereze profit, iar datele financiare pe 2019 arată un profit de 700.000 de lei la o cifră de afaceri de circa 2 milioane lei. Cu toate acestea, beneficiile pe care le poate avea o administraţie locală dintr-un parc industrial depăşesc profitul imediat.

Una dintre victoriile recente reputate de Miroslava în estul ţării este atragerea nemţilor de la MENNEKES – care şi-au deschis iniţial un birou la Cluj şi prospectau acea piaţă cu intenţii avansate. Cu toate acestea, localitatea Miroslava a dat dovadă de implicare proactivă şi i-a curtat pe nemţi până când au obţinut investiţia.

„Noi am făcut o analiză a punctelor forte, iar unul dintre ele este forţa de muncă disponibilă. Şi localizarea este importantă, fiind cel mai estic parc industrial din Europa. De asemenea, am încercat să fim cât se poate de proactivi în relaţia cu investitorii astfel încât să îi ajutăm. Inclusiv pentru MENNEKES a contat la alegerea Iaşului faptul că ne-am mişcat foarte repede. Iniţial ei au intenţionat să deschidă fabrică la Cluj, dar noi am depus toate diligenţele, am fost proactivi şi am reuşit să îi aducem către Iaşi şi să demontăm acest mit conform căruia în Moldova nu e bine să investeşti”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.