Invitati de marca la aniversarea Universitatii „Al. I. Cuza”

miercuri, 27 octombrie 2010, 23:24
4 MIN
 Invitati de marca la aniversarea Universitatii „Al. I. Cuza”

Fostii sefi de stat, reprezentantii Casei Regale, ai tuturor universitatilor iesene si ai mediului academic international au participat ieri la "Dies Anniversarius", ceremonia de aniversare a 150 de ani de la infiintarea Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", cea mai veche institutie de invatamint superior din tara.

Pe linga mesajele de felicitare transmise, cei prezenti au pus accentul si pe rolul pe care mediul universitar il are in schimbarea Romaniei.

"Daca nu noi, atunci cine?"

Fostul presedinte Ion Iliescu i-a indemnat pe reprezentantii mediului universitar sa incerce sa nu mai formeze specialisti intr-un singur domeniu de activitate, ci "absolventi flexibili", care sa se poata integra mai usor pe piata muncii. "Ne trebuie acum un proiect cultural profund pentru a schimba societatea. Cine poate realiza acest proiect daca nu cei din mediul academic?", a precizat la rindul lui presedintele Emil Constantinescu in discursul sau.

Acesta a prezentat evolutia pe care au fost fortati sa o accepte rectorii universitatilor in ultimii ani. "Rectorii au trebuit sa devina manageri in conditii foarte dificile din punct de vedere economic. Acum ei trebuie sa devina lideri, sa schimbe societatea", a punctat Constantinescu.

Sfatul sau pentru mediul universitar iesean a fost ca acesta sa realizeze un plan pe care sa il propuna partidelor politice pentru ca societatea sa iasa din impasul in care se afla in acest moment. "Daca nu noi, atunci cine? Daca nu acum, atunci cind? Celebrarea a 150 de ani de glorioasa realizare a Universitatii poate constitui un punct de plecare al acestui proiect cultural si politic national", a conchis fostul sef de stat. 

"Toti se considera destepti"

Un alt conducator al Romaniei postdecembriste, Ion Iliescu, a venit cu o propunere de schimbare a mentalitatilor universitare pentru a usura insertia profesionala a absolventilor. "Banul a luat locul valorizarii prin merit. Daca noi nu stim ce vrem de la viitor, cum ar putea sistemul universitar sa stie ce se va cere atunci? De aceea trebuie sa revenim la un sistem educational in care absolventul sa fie flexibil pe piata muncii. Absolventii nu mai trebuie sa fie pregatiti pentru cariere pe viata. In acelasi timp nu trebuie sa renuntam la pregatirea de traditie", a precizat Iliescu. Acesta a atins in discursul sau si un subiect controversat de comunitatea academica, anume reforma din invatamint. "Nu orice reforma in educatie este o reforma buna. De aceea ea trebuie facuta cu oameni din sistem, nu impotriva lor", sustine presedintele. 

Mesaje de felicitare au prezentat si oficialitatile locale si judetene prezente la "Dies Anniversarius". Presedintele Consilului Judetean, Constantin Simirad, le-a vorbit celor prezenti despre diferenta dintre scolarizare si educatie. "Aceasta distinsa universitate a cultivat o filosofie: un om de calitate stie ceea ce nu stie. Omul trebuie sa stie sa se situeze pe scara valorilor. Acest lucru ne-ar scuti de multe neplaceri. In Romania nu mai sint prosti. Toti se considera destepti. De aceea este un cancan la conducerea Romaniei de care nu mai stie nimeni nimic", a spus presedintele CJ, care este si membru onorific al Senatului UAIC.

Nume mari

In Aula Magna "Mihai Eminescu" a Universitatii "Al.I. Cuza" au fost prezenti ieri si 40 de invitati din strainatate, rectori, reprezentanti ai rectorilor si profesori de la universitatile partenere din Paris, Liege, Poitiers, Lille, New York, Nebraska, Freiburg, Konstanz, Jena, Bari, Padova si Saint Petersburg.

De asemenea, cu ocazia aniversarii celei mai vechi institutii de invatamint superior din tara au mai venit la Iasi si 20 de rectori de la universitatile romanesti alaturi de peste 100 de alti reprezentanti ai mediului academic national.

Evenimentele de la Universitatea ieseana vor continua in cursul zilei de astazi cu ceremoniile de acordare de titluri de doctor honoris causa unor reprezentanti ai universitatilor La Sapienza, Paris IV si Technische Universitat Braunschweig.

––-

Filosoful Andrei Plesu a conferentiat la Iasi cu sala plina la refuz

Filosoful Andrei Plesu a vorbit ieri-seara iesenilor despre parabolele lui Iisus din Biblie. Aula Magna "Mihai Eminescu" si Sala Pasilor Pierduti, unde conferinta a fost transmisa prin videoproiector s-au dovedit a fi neincapatoare pentru cele citeva sute de profesori, studenti, monahi, si chiar ieseni fara nici o legatura cu mediul academic care au venit pentru a audia conferinta "Parabolele lui Iisus. O analitica a receptivitatii".

"Parabolele sint un subiect pe care daca il abordezi unui reprezentant al Bisericii crede ca m-amestec unde nu imi fierbe oala. Daca le spun tinerilor, ei imi vor spune ca nu mai e de actualitate. Ma bucura ca sint atit de multi cei care au venit la aceasta discutie si nu au ales sa ramina in fata televizorului sa se uite la votarea motiunii. Sint flatat ca ati ales aceasta varianta si sint sigur ca nu pierdeti nimic", a spus profesorul Plesu celor prezenti in Aula. 

Acesta a definit in primul rind parabola ca facind parte din stilul oriental de raportare la adevar. "Orice ins din Orient va incepe cu «Hai sa-ti spun o poveste» orice raspuns la o intrebare. A vorbi in parabole este un obicei des intilnit si in vremea Vechiului Testament, un procedeu didactic si retoric foarte la indemina", a explicat Andrei Plesu.

Scriitor, filosof si eseist, profesorul Andrei Plesu este si estetician si istoric al artei. A fost ministru al Culturii si al Afacerilor Externe. Dupa prabusirea regimului comunist a infiintat institutul de studii avansate "New Europe College" si revista culturala Dilema. Ca scriitor a inregistrat un important succes cu volumele "Minima Moralia", "Jurnalul de la Tescani" si "Despre ingeri".

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii