Invitație la film! „ROMÂNII ne fac RUŞI, RUŞII ne fac ŢIGANI“, azi la BCU
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Invitație la film! „ROMÂNII ne fac RUŞI, RUŞII ne fac ŢIGANI“, azi la BCU

GALERIE
film
  • film
- +

Filmul a fost realizat de Pavel Lucescu, editorialist al „Ziarului de Iaşi“, şi echipa de producţie Blue Lemon. Proiecţia va avea loc de la ora 15.00, la Biblioteca Centrală Universitară.

„ROMÂNII ne fac RUŞI, RUŞII ne fac ŢIGANI“, primul film documentar care-i pune faţă în faţă pe români şi ruşi văzuţi prin ochii „moldovenilor“, va fi lansat în cursul zilei de astăzi la Iaşi. Evenimentul va avea loc de la ora 15.00 la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ din Iaşi, filmul care va fi proiectat având la bază discuţiile aprofundate cu zece locuitori ai Republicii Moldova, oameni obişnuiţi.

În cadrul acestor discuţii au fost prezentate percepţiile pe care le au locuitorii Republicii Moldova despre românii din România şi, prin comparaţie, despre ruşi, despre România ca ţară, dar şi despre Rusia şi despre unire. Astfel, cei intervievaţi vorbesc despre experienţele lor personale cu românii şi cu ruşii sau despre poveştile pe care le-au auzit în legătură cu aceştia.

Producţia cinematografică reflectă o gamă largă de percepţii despre români, dar şi despre ruşi. Cei zece „moldoveni obişnuiţi“ provin din mai multe categorii sociale, dar şi legate de vârste, sexe, etnie sau mediu de rezidenţă diferite.

De asemenea, printre aceştia se numără şi persoane care se declară români şi vor unirea, dar şi persoane care se declară „moldoveni“ sau de etnie rusă, ucraineană şi găgăuză. Cei intervievaţi sunt din Chişinău şi din trei raioane din centrul, nordul şi sudul Republicii Moldova.

Filmul va fi lansat astăzi, 18 octombrie, în sala „B.P Haşdeu“, de la ora 15.00, intrarea fiind liberă. După vizionare, va avea loc o dezbatere cu realizatorul filmului, Pavel Lucescu, şi cu echipa de producţie Blue Lemon. La eveniment va participa şi directorul RFI România, Ovidiu Nahoi, precum şi o serie de personalităţi locale şi naţionale, inclusiv din Republica Moldova.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.