Invitație la o plimbare printre îngeri, cu criticul de artă Maria Bilașevschi și sculptorul Dan Covătaru
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 04.12.2020

Maine, tur ghidat în cimitirul Eternitatea, intrarea liberă

Invitație la o plimbare printre îngeri, cu criticul de artă Maria Bilașevschi și sculptorul Dan Covătaru

GALERIE
eternitatead
  • eternitatead
- +

Mâine, 1 noiembrie, la ora 12.00, iubitorii de artă sunt invitați la un tur ghidat în cimitirul Eternitatea, pentru a descoperi povești inedite despre monumentele de artă funerară care împodobesc cimitirul ieșean. 

Statuile, obeliscurile, capelele ne transmit peste timp, în felul lor aparte, crâmpeie din istoria orașului Iași din ultimii 150 de ani. Erau diferiți ieșenii de altădată de cei de astăzi? Erau mai rafinați,cu un simț estetic mai pronunțat? Sunt întrebări la care criticul de artă Maria Bilașevschi va răspunde în timpul incursiunii în arta funerară pe care o regăsim pe aleile cimitirului Eternitatea.

Invitatul special al acestui eveniment este sculptorul Dan Covătaru, a cărui operă reprezintă o continuare a tradiției sculptorilor Salvador Scutari și Fritz Fairing care au împodobit cimitirul cu îngerii și madonele lor din piatră. “Statuile sunt ocazii ale meditației, spunea Constantin Brâncuși. Capelele, busturile, obeliscurile, statuile care împodobesc cimitirul Eternitatea alcătuiesc o colecție de artă integrată în natură care ne oferă o radiografie culturală și socială a orașului Iași și ne invită la reflecție. Cimitirul este un muzeu în aer liber care relevă evolutia stilurilor și orientărilor estetice care definesc sculptura și arhitectura românească, de la neoclasic la baroc sau neogotic flamboiant”, a declarat Florea Ioncioaia, managerul proiectului „Post-Eternity 144”, realizat de  Societatea de Studii Istorice din România (S.S.I.R.) cu o co-finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.).

Scopul proiectului „Post-Eternity 144” este de a pune în valoare cimitirul „Eternitatea” ca spațiu cultural autentic, care reflectă istoria vechii capitale a Moldovei. În acest scop, în cadrul proiectului a fost realizat website-ul www.eternitycemetery144.ro.  Intrarea este gratuită.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Florin NICULA

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Dacă nu vrem să îndatorăm peste măsură generaţiile viitoare, noul guvern ar trebui să înceapă o reformă a sectorului bugetar.

Filmuletul zilei

opinii

Când raţiunea trebuie să primeze

Alexandru CĂLINESCU

Când raţiunea trebuie să primeze

USR PLUS se prezintă drept partidul care se opune întregii „clase politice vechi”, un partid nou, tânăr şi, prin urmare, ferit de corupţie şi de interese meschine. Ar trebui totuşi să ţină seama de faptul că aşa cum nici tinereţea nu e numaidecât un avantaj, nici noutatea nu e un argument decisiv. Dacă vor cu adevărat să guverneze, useriştii nu o pot face decât alături de liberali. Iar imaginea de acum, a unei harţe permanente, nu e deloc de natură să-i mobilizeze pe alegători.

Halepologii

Radu POPESCU

Halepologii

Puţini au fost, mulţi au rămas!

Decembrie electoral

Nicolae CREŢU

Decembrie electoral

Ne plângem, adesea, de încă un rând de speranţe şi „asteptări”, investite în vot, spulberate însă de ceea ce a urmat acordării acelei încrederi la urne. De aceea unii „aleg” să nu mai aleagă. Dar nu aceasta e calea, nici într-un caz. Nu cu jelanii şi nici boicotând alegerile, din scepticism şi lehamite, se poate schimba ceva, în bine, cu adevărat. 

pulspulspuls

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

Vă povesteam noi ieri aicea la rubricuţă despre lovitura de palat ratată de liberalul boit Peni Hill şi Electricianul şăf opintit de la partidoi, care au tras şutul cu sete alaltăieri în şedinţoiul de CL, ca să pună ei un vice impus, dar mingea n-a mai ajuns la poartă de cât de bărbăteşte au putut trage în ea. 

Caricatura zilei

EURORGIE

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.