anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Maine, tur ghidat în cimitirul Eternitatea, intrarea liberă

Invitație la o plimbare printre îngeri, cu criticul de artă Maria Bilașevschi și sculptorul Dan Covătaru

GALERIE
eternitatead
 • eternitatead
- +

Mâine, 1 noiembrie, la ora 12.00, iubitorii de artă sunt invitați la un tur ghidat în cimitirul Eternitatea, pentru a descoperi povești inedite despre monumentele de artă funerară care împodobesc cimitirul ieșean. 

Statuile, obeliscurile, capelele ne transmit peste timp, în felul lor aparte, crâmpeie din istoria orașului Iași din ultimii 150 de ani. Erau diferiți ieșenii de altădată de cei de astăzi? Erau mai rafinați,cu un simț estetic mai pronunțat? Sunt întrebări la care criticul de artă Maria Bilașevschi va răspunde în timpul incursiunii în arta funerară pe care o regăsim pe aleile cimitirului Eternitatea.

Invitatul special al acestui eveniment este sculptorul Dan Covătaru, a cărui operă reprezintă o continuare a tradiției sculptorilor Salvador Scutari și Fritz Fairing care au împodobit cimitirul cu îngerii și madonele lor din piatră. “Statuile sunt ocazii ale meditației, spunea Constantin Brâncuși. Capelele, busturile, obeliscurile, statuile care împodobesc cimitirul Eternitatea alcătuiesc o colecție de artă integrată în natură care ne oferă o radiografie culturală și socială a orașului Iași și ne invită la reflecție. Cimitirul este un muzeu în aer liber care relevă evolutia stilurilor și orientărilor estetice care definesc sculptura și arhitectura românească, de la neoclasic la baroc sau neogotic flamboiant”, a declarat Florea Ioncioaia, managerul proiectului „Post-Eternity 144”, realizat de  Societatea de Studii Istorice din România (S.S.I.R.) cu o co-finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.).

Scopul proiectului „Post-Eternity 144” este de a pune în valoare cimitirul „Eternitatea” ca spațiu cultural autentic, care reflectă istoria vechii capitale a Moldovei. În acest scop, în cadrul proiectului a fost realizat website-ul www.eternitycemetery144.ro.  Intrarea este gratuită.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.