Iohannis: Am livrat Ucrainei jumătate din cât am promis. Dacă vrem să câştige, trebuie să îi ajutăm mai mult

miercuri, 10 iulie 2024, 20:31
2 MIN
 Iohannis: Am livrat Ucrainei jumătate din cât am promis. Dacă vrem să câştige, trebuie să îi ajutăm mai mult

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la washington, că în ce priveşte ajutorul pe care îl dăm noi toţi Ucrainei, cred că e momentul să fim realişti, am livrat cam jumătate cât am promis şi asta e puţin. ”Dacă vrem să câştige Ucraina, trebuie să îi ajutăm mai mult”, a mai spus Iohannis, el arătând că între timp între timp, toată lumea a înţeles că dacă Ucraina pierde acest război, pierdem cu toţii şi un război nu poate fi niciodată ieftin.

Preşdintele Klaus Iohannis a declarat despre un orizont de timp de aderare a Ucrainei că nu putem să vorbim, fiindcă nu toţi Aliaţii sunt convinşi că este ceva ce trebuie să se întâmple foarte urgent. ”De aceea, eu am subliniat, noi suntem de părere că trebuie să se întâmple şi vom repeta acest lucru, dar suntem 32 şi toţi trebuie să fie de acord. Ne amintim cum a fost când România a dorit să devină aliat şi au fost ani şi ani de pregătire, de reforme ş.a.m.d. Deci aceste lucruri durează”, a meţionatt preşedintele.

”În ce priveşte ajutorul pe care îl dăm noi toţi Ucrainei, cred că e momentul să fim realişti. Am livrat cam jumătate cât am promis şi asta e puţin. Dacă vrem să câştige Ucraina, trebuie să îi ajutăm mai mult. Jumătate… nu neapărat la bani, fiindcă banii promişi şi de Uniunea Europeană s-au livrat, banii promişi de Statele Unite s-au cam livrat, chit cu decalaj din cauza unor neînţelegeri politice, dar s-au clarificat şi acestea. Dar dacă luăm de exemplu, promisiunile făcute pentru muniţie, pentru artilerie, s-a promis ceva, nu s-a livrat nici jumătate şi aşa este şi în multe alte domenii”, a mai arătat şeful statului.

El a declarat că, ”între timp, toată lumea a înţeles că dacă Ucraina pierde acest război, pierdem cu toţii şi un război nu poate fi niciodată ieftin”.

”Un război este întotdeauna foarte scump şi trebuie să conştientizăm acest lucru şi să-i ajutăm în aşa fel încât să nu piardă războiul. E puţin trist, dar e un fapt şi dacă nu spunem lucrurilor pe nume, probabil nu ştim cum să acţionăm să fie mai bine”, a completat Klaus Iohannis.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii