anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Iohannis anunţă când se va acorda statutul de candidat pentru aderarea la UE Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei

GALERIE
Klaus_Iohannis
 • Klaus_Iohannis
- +

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, într-o conferinţă de presă comună susţinută joi la Kiev împreună cu preşedintele Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul italian Mario Draghi, că „acordarea statutului de candidat pentru aderarea la UE Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, la Consiliul European de săptămâna viitoare, este esenţială în construirea unui scut puternic şi durabil în jurul valorilor noastre comune”.

„Este o plăcere pentru mine să mă alătur colegilor mei europeni astăzi, la Kiev, pentru această vizită crucială. Demersul nostru comun reafirmă unitatea noastră şi angajamentul solid de a continua sprijinul pentru Ucraina. România, ca vecin şi partener de încredere, dar şi ca stat membru al Uniunii Europene şi Aliat NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, este pe deplin solidară cu poporul ucrainean. Deplângem pierderile de vieţi omeneşti, rănile deschise ale tuturor ucrainenilor care şi-au văzut căminele, şcolile, spitalele şi chiar istoria atacate în mod brutal. Suntem mai uniţi şi mai puternici ca niciodată – la nivel regional, european şi transatlantic – în prezervarea valorilor noastre fundamentale şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli, pe care dumneavoastră, cetăţenii ucraineni, le apăraţi cu atât de mult curaj. Agresiunea premeditată, nejustificată, neprovocată şi ilegală a Rusiei trebuie să înceteze! Am fost profund marcat de tragedia umană inimaginabilă şi de distrugerile teribile pe care le-am văzut astăzi în apropierea Kievului. Reiterez cu tărie apelul meu ca toţi autorii ruşi ai crimelor să fie traşi la răspundere de către justiţia penală internaţională, pe care România o susţine pe deplin”, a declarat Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei la Kiev.

El a anunţat că a discutat joi cu preşedintele Zelenski „despre modalităţile concrete de a sprijini în continuare Ucraina în înfrângerea acestei ameninţări existenţiale”.

„Vom continua să identificăm soluţii şi măsuri cuprinzătoare pentru a ajuta Ucraina să reziste şi să respingă ameninţarea rusă. Astăzi, în cadrul schimbului de vederi, ne-am concentrat, în mod predilect, asupra nevoii de pace şi a efortului de reconstrucţie şi de reclădire a viitorului acestei ţări. Sprijinul României pentru Ucraina s-a axat pe multiple paliere, chiar din primele zile ale agresiunii. Ţara mea a făcut tot ce-i stă în putinţă pentru a ajuta Ucraina şi pe toţi cei afectaţi de agresiunea rusă. Guvernul şi cetăţenii României s-au unit mai puternic decât oricând pentru ajutorarea celor peste 1,23 milioane de ucraineni care ne-au traversat frontierele, mai ales femei şi copii. Am pus la dispoziţie mecanisme pentru a răspunde nevoilor de continuare a educaţiei şi de integrare pe piaţa forţei de muncă – peste 2.500 de copii ucraineni s-au înscris în şcoli româneşti, în timp ce aproape 3.000 de cetăţeni ucraineni şi-au găsit locuri de muncă în ţara mea. Dincolo de măsurile guvernamentale, am fost şi martorii unei mobilizări impresionante a societăţii civile în sprijinul Ucrainei şi al ucrainenilor. Nu există nicio îndoială că ucrainenii care au nevoie de ajutor se pot baza pe poporul şi pe Guvernul român, atât timp cât vor avea nevoie. De asemenea, un hub internaţional pentru distribuţia asistenţei umanitare funcţionează la Suceava şi operează la capacitate şi viteză maxime – peste 40 de misiuni internaţionale de transport au fost gestionate prin acest hub”, a amintit şeful statului român.

Iohannis a menţionat şi problema exporturilor de cereale utilizată de către Rusia ca o armă, cu un impact global major.

„Ne aflăm acum în punctul în care Rusia a mai adăugat un instrument de şantaj printre acţiunile sale – cerealele. Condamn cu tărie utilizarea exporturilor de cereale de către Rusia ca pe o armă, cu un asemenea impact global major. Am discutat astăzi despre acest subiect şi despre soluţiile posibile pentru depăşirea acestei situaţii. Ca parte relevantă a soluţiei la situaţia de insecuritate alimentară generată de Rusia, România participă activ la eforturile de facilitare a tranzitului exporturilor de cereale din Ucraina şi acţionează ca hub regional pentru grânele ucrainene. Autorităţile noastre responsabile depun eforturi pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru a uşura tranzitul prin Portul Constanţa de la Marea Neagră şi prin porturile dunărene. De la începutul invaziei ruseşti, Portul Constanţa a asigurat tranzitul a peste un milion de tone de cereale din Ucraina. De asemenea, depunem eforturi pentru deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, precum şi pentru reabilitarea liniilor de cale ferată cu ecartament larg de pe teritoriul României. În plus, România face apel pentru implicarea tuturor actorilor relevanţi, pentru convenirea unei „coaliţii de state” care să sprijine efortul internaţional de creare a unor „coridoare albastre” pentru transportul maritim, în siguranţă, prin Marea Neagră”, a completat preşedintele Iohannis.

Preşedintele României a adăugat că i-a mai transmis omologului ucrainean că e timpul pentru reconstruirea Ucrainei, iar UE are un rol important în susţinerea acestor eforturi.

„Aşa cum am discutat astăzi, trebuie să privim către viitor şi să iniţiem pregătirile pentru reconstrucţia Ucrainei. Am fost de acord cu toţii că Uniunea Europeană are un rol important în acest efort şi trebuie să creăm instrumente eficiente în acest scop. Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei. Vremuri extraordinare cer răspunsuri extraordinare, strategice şi vizionare. Acordarea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, la Consiliul European de săptămâna viitoare, este esenţială în construirea unui scut puternic şi durabil în jurul valorilor noastre comune. Această decizie este grăitoare pentru capacitatea noastră de a proiecta securitate şi stabilitate în vecinătatea proprie. Nu mai avem timp pentru ezitări. Partenerii noştri au nevoie să le acordăm mai mult sprijin pe termen lung, să-i ajutăm în a-şi construi rezilienţa şi a face faţă unei game largi de provocări simultane, fie convenţionale, fie hibride. Domnule preşedinte Zelenski, dragi prieteni, ne aflăm aici împreună pentru că ştim că este de datoria noastră să acţionăm. Este responsabilitatea noastră să menţinem acest avânt şi să ne ajutăm prietenii ucraineni să-şi făurească un nou viitor”, a conchis Klaus Iohannis. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.