Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Iohannis, apel la responsabilitate pentru ca alegerile locale să fie în condiţii de maximă siguranţă şi protecţie

GALERIE
klaus-iohannis conferinta
  • klaus-iohannis conferinta
- +

Preşedintele Klaus Iohannis susţine miercuri, la ora 18,00, la Palatul Cotroceni, o conferinţă de presă, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că atât campania electorală, cât şi alegerile locale trebuie să fie în condiţii de maximă siguranţă şi protecţie, făcând un apel la responsabilitate. Respectaţi regulile şi nu îi expuneţi pe oameni riscului infectării”, s-a adresat el candidaţilor la locale, precum şi echipelor de campanie.

”Peste 2 zile debutează Campania electorală pentru alegerile locale din luna septembrie. E pentru prima data când în România Campania şi alegerile se vor desfăşura în perioada pandemiei. O premieră pe care nu şi-a dorit-o nimeni dar la care trebuie să ne adaptăm cât mai bine cu putinţă. Campania şi scrutinul propriu-zis trebuie să fie în condiţii de maximă siguranţă şi protecţie. Acest lucru e posibil dacă vom respecta un set de reguli şi măsuri. Există precedente. Sunt ţări care au organizat mai multe tipuri de alegeri în pandemie, fără ca acest lucru să fi avut un impact negativ asupra numărului de infectări. Un scenariu cu risc zero nu există, dar dacă toate aceste măsuri sunt respectate de cetăţeni, riscul poate fi redus la minim. Tocmai de aceea am solicitat Guvernului să facă o campanie de informare astfel ca toată lumea să ştie ce e permis şi ce nu e permis pe perioada campaniei şi în ziua votului. Fac un apel la responsabilitate şi aici mă adresez candidaţilor la locale, precum şi echipei de campanie. Respectaţi regulile şi nu îi expuneţi pe oameni riscului infectării. Nimic nu e mai important ca sănătatea”, a afiurmat preşedintele, adăugând că orice încălcare a acestor reguli va trebui drastic sancţionată.

El a precizat că alegeri în absenţia unei campanii, fie ea şi atipică, nu pot fi imaginate într-o democraţie, cum de asemenea e dăunător pentru o democraţie să amâni pe termen nedefinit alegerile.
”Democraţia nu poate fi suspendată sau pusă între paranteze, fiindcă ea ne garantează toate drepturile şi libertăţile de care ne bucurăm. Să nu uităm că alegerile în România deja au fost amânate. Acum ştim care sunt măsurile de protecţie care limitează răspândirea coronavirusului, ele se aplică şi vedem că funcţionează. De aceea putem avea un proces electoral care se poate desfăşura în siguranţă”, a explicat Iohannis.
”Dragi români, e important ca voi să decideţi cine va conduce comunitatea locală în următorii patru ani. Vreau să subliniez că e esenţial să facem tot ce ţine de noi, autorităţi şi cetăţeni pentru ca şi democraţia să fie protejată în această perioadă dificilă. Printre efectele nocive ale acestei pandemii, nu trebuie să lăsăm să se adauge un deficit de legitimitate a aleşilor”, a conchis el.”

Tot miercuri, premierul Ludovic Orban are o întâlnire cu reprezentanţii din industria HoReCa, de la ora 15.00.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) se va întruni tot miercuri pentru a stabili regulile de protecţie în campania pentru alegerile locale şi modul în care va avea loc votul pe 27 septembrie. Un ordin comun al Ministerului Sănătăţii, MAI şi AEP va fi aprobat în CNSU miercuri, a anunţat şeful Executivului. 

„Vom avea discuţie despre reluarea activităţii în anumite spaţii închise, în teatre, cinematografe. De asemenea, reluarea activităţii restaurante în spaţii închise. Nu pot să vă spun care va fi decizia finală. Există o propunere să nu se deschidă peste tot, să nu se deschidă unde este un anumit nivel de cazuri pe o perioadă de 14 zile. Mâine vom avea o întâlnire la ora 15.00 şi cu reprezentaţii industriei ospitalităţii care a fost solicitată de cele patru organizaţii din domeniu. Vom ţine cont de punctul lor de vedere, astfel încât să poată fi reluarea activităţii culturale şi a activităţii în spaţii închise de tip restaurant”, a anunţat marţi Ludovic Orban.

Şeful Executivului a precizat luni că cel mai probabil de la 1 septembrie ar putea fi deschise restaurantele, dar în anumite condiţii.

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu se declară un susţinător al redeschiderii restaurantelor, arătând că este nevoie ca industria ospitalităţii să fie un sector „sănătos şi puternic şi pe picioarele lui”. „Din punct de vedere economic, mâine aş da drumul restaurantelor, dar nu este doar economic, aici este vorba şi de sănătate şi de aceea întotdeauna această decizie trebuie luată împreună”, precizează Cîţu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri