Iohannis: Creşterile salariale nu vor ţine medicii în România
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

Iohannis: Creşterile salariale nu vor ţine medicii în România

GALERIE
iohannis
  • iohannis
- +

Lupta împotriva corupţiei din sistemul de sănătate ar rezolva o parte din probleme, susţine şeful statului.

Klaus Iohannis a declarat, ieri, că simplele creşteri salariale în sistemul sanitar nu vor ţine medicii în România, fiind nevoie de reformarea sistemului în întregime. "De la an la an se promit măriri de salarii, care să ţină medicii acasă. Şi tot de la an la an se cheltuiesc din ce în ce mai mulţi bani, dar în mod ineficient. Ne învârtim într-un cerc vicios în care se îmbină nefericit lipsa fondurilor, a perspectivelor şi, aş adăuga, a curajului de a asuma responsabilităţi. (...) Fără infrastructură sanitară, fără management corect şi eficient al banilor publici, fără respect pentru cei cu experienţă şi fără oportunităţi pentru tinerii medici şi asistenţi, 20% sau 50% în plus nu vor rezolva problema. Poate o vor tempera pe moment, dar cu siguranţă nu o vor rezolva pe termen lung", a spus Iohannis, prezent la lucrările seminarului „Resursele umane în sănătate - dialog asupra politicilor de sănătate”, găzduit la Palatul Cotroceni. Preşedintele Iohannis a arătat că rezolvarea problemelor din sistemul sanitar poate fi făcută doar printr-un sistem complex de măsuri, într-o planificare etapizată şi prin obiective pe termen lung. "Plecarea personalului medical dezvăluie vulnerabilităţile sistemului sanitar, care nu ţin doar de modul în care sunt cheltuiţi banii publici, şi aşa puţini, ci şi de schimbările frecvente de legislaţie, de organizare şi management sau de soluţii parţiale şi conjuncturale la probleme cronice. Sistemul sanitar ne arată, de fapt, o realitate cu multiple faţete şi cu adevăruri diferite", a spus şeful statului.


Iohannis a explicat că simplele investiţii financiare în sănătate nu rezolvă problemele dacă nu sunt atacate cauzele ineficienţelor. În context, preşedintele a subliniat necesitatea eliminării corupţiei şi introducerii unui sistem performant de management a resurselor. "Avem nevoie de un sistem sanitar fără corupţie - mare sau mică, la orice nivel şi de orice fel. Pur şi simplu fără corupţie. Un sistem cu reguli clare, care nici nu justifică, dar nici nu încurajează corupţia. (...) Avem nevoie de un sistem care răsplăteşte valoarea, inclusiv sau mai ales material şi stimulează performanţa, fie că vorbim de medicii de renume care au salvat sute şi sute de vieţi, fie de tinerii studenţi sau rezidenţi care se dedică acestei meserii nobile", a subliniat Iohannis. El susţine că autorităţile responsabile "asistă aproape resemnate" la acest fenomen, iar România are nevoie de "curaj" pentru a opri exodul personalului medical. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.