anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Iohannis, de Ziua Limbii Române: Românii de pretutindeni să-şi înveţe copiii limba maternă

GALERIE
Klaus Iohannis
 • Klaus Iohannis
- +

Președintele Klaus Iohannis îi încurajează pe românii de pretutindeni, de Ziua Limbii Române, să-şi înveţe copiii limba română şi să-i îndemne nu doar să cunoască, ci și să iubească limba maternă, în timp ce premierul Victor Ponta spune că ”limba română este piatra de temelie a identității noastre”.

Luni, de Ziua Limbii Române, au transmis mesaje mai mulți politicieni, între care președintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și cel al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

În mesajul său, transmis de Administrația Prezidențială, președintele Klaus Iohannis spune că în acestă zi gândurile sale se îndreaptă către românii din ţară, către cei din Republica Moldova, precum şi către cei din diaspora, ”pentru care limba este legătura vie cu originile şi identitatea naţională”.

”Astăzi, 31 august, celebrăm unul dintre cele mai importante elemente definitorii ale identităţii noastre naţionale. Limba română ne exprimă cultura, valorile şi bogăţia tradiţiilor şi ne uneşte într-o mare comunitate spirituală pe toţi cei care o vorbim, indiferent de locul în care trăim. În această zi de sărbătoare, gândurile mele se îndreaptă către românii din ţară, către cei din Republica Moldova, precum şi către cei din diaspora, pentru care limba este legătura vie cu originile şi identitatea naţională. Încurajez familiile de români de pretutindeni să-şi înveţe copiii limba română şi să-i îndemne nu doar să cunoască, ci și să-şi iubească limba maternă”, afirmă șeful statului, care le transmite ”La mulți ani!” tuturor vorbitorilor de limbă română, oriunde s-ar afla.

Și premierul Victor Ponta a scris, pe Facebook, un mesaj de Ziua Limbii Române - ”o sărbătoare de suflet pentru toți românii din țară, din Republica Moldova și din întreaga lume”.

”Este o zi în care ne sărbătorim moștenirea și valorile comune, când putem afirma cu mândrie că limba română este piatra de temelie a identității noastre - pentru noi, cel mai frumos grai din lume.
Poate că a vorbi și a scrie în română ni se pare acum o rutină, dar lupta strămoșilor noștri pentru acest drept a fost una grea, iar câștigul adus culturii europene de marii noștri creatori este neprețuit. La mulți ani tuturor!”, spune Victor Ponta în mesajul postat pe rețeaua de socializare.

La rândul său, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spune că, ”alături de tricolor și de imnul național, limba poporului român reprezintă un simbol al neamului nostru și un element de identitate într-o lume în plină globalizare”.

”Limba română a fost modalitatea prin care înaintașii noștri au comunicat speranțele ce au animat sentimentele poporului nostru. De-a lungul istoriei noastre, limba a fost cea care i-a unit pe români in momente cruciale. Păstrarea și cultivarea limbii române sunt rezultatele unor eforturi pe care generații de români le-au depus de-a lungul secolelor. A învăța limba română înseamnă a cunoaște identitatea, personalitatea și sufletul poporului român. Limba română este astăzi la loc de cinste printre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Ca români, este de datoria noastră să arătăm cel mai înalt respect limbii noastre stramoșești prin a o vorbi corect și a-i învăța pe copiii noștri să facă la fel. La mulți ani, România!”, a scris Tăriceanu pe Facebook.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, spune că ”sărbătorirea limbii române înseamnă un omagiu adus tuturor celor care, de-a lungul veacurilor, au făcut eforturi pentru păstrarea și cultivarea spiritului românesc, dar și celor care continuă astăzi să vorbească și să simtă românește, oriunde s-ar afla”.

Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în România la31 august, sărbătoarea fiind instituită prin Legea numărul 53/2013, adoptată de Parlament. Astfel, Ziua Limbii Române trebuie să fie marcată de autorităţi şi instituţiile publice, inclusiv reprezentanţe diplomatice şi institute culturale ale României, precum şi de instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate limbii române. De asemenea, potrivit aceleiaşi legi, Societatea Română de Radiodifuziune şi Televiziunea Română pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.