Iohannis, frustrat: Austria a spus că spaţiul Schengen nu poate fi extins, dar pentru Croaţia l-a extins

luni, 12 decembrie 2022, 21:00
6 MIN
 Iohannis, frustrat: Austria a spus că spaţiul Schengen nu poate fi extins, dar pentru Croaţia l-a extins

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că, deşi ministrul de Interne austriac a semnat pe 16 noiembrie împreună cu alţi miniştrii de Interne pentru extinderea spaţiului Schengen, două zile mai târziu a declarat că Austria nu poate fi de acord cu o astfel de extindere. Şeful statului a mai spus că Austria s-a opus în Consiliul JAI aderării României, însă a votat pentru aderarea Croaţiei. 

„Acest vot, chiar dacă m-a supărat sau dezamăgit, nu mă va face să dau înapoi. Personal, voi rămâne foarte conectat şi sunt hotărât să duc lucrurile mai departe până când România va deveni membru Schengen. Voi ridica această problemă cu certitudine în Consiliul European”, a mai explicat Iohannis.

„Mulţumesc pentru acest set complet de întrebări! Votul din Consiliul JAI este foarte problematic pentru noi toţi în România şi trebuie să spun că am fost dezamăgit şi supărat după ce am primit rezultatul acestui vot. Această dezamăgire şi supărare vine din faptul că noi de 11 ani ne străduim, negociem şi sperăm să intrăm cu drepturi depline în spaţiul Schengen – noi, românii, după ce în decursul acestui an care se apropie de final, am avut câteva reuşite notabile. Să nu uităm că una dintre principalele piedici când venea vorba despre integrarea în spaţiul Schengen a fost existenţa acelui MCV, Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Şi am reuşit, împreună cu Guvernul, împreună cu Coaliţia, să ajungem în punctul în care Comisia Europeană a considerat că acest mecanism s-a finalizat şi a fost ridicat. Am reuşit, printr-o colaborare intensă şi foarte bună cu Olanda, să-i convingem pe partenerii olandezi să îşi schimbe opinia în chestiunea Schengen faţă de România şi să propună Parlamentului olandez Guvernul un vot pozitiv pentru România, chestiune aprobată de Parlamentul olandez. Tot în acest an s-a schimbat ecuaţia politică din Suedia şi, iniţial, Parlamentul suedez nu a fost deloc încântat de o posibilă aderare a României la spaţiul Schengen. Am colaborat, am negociat, am discutat şi am înlăturat şi rezervele Suediei”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat luni la Cotroceni ce va face la Consiliului European din 15 decembrie, dacă este închis subiectul aderării României la Schengen, dacă va incerca să pună subiectul pe agendă şi cine decontează eşecul privind Schengen, MAI, diplomatia românească sau el însuşi.

„În data de 16 noiembrie, aici, la Bucureşti, în Palatul Parlamentului, a avut loc o întrunire a miniştrilor de interne din Uniunea Europeană, în aşa-numitul Format Salzburg, Salzburg fiind un oraş în Austria, şi la finalul acestei reuniuni, miniştrii de interne au emis o declaraţie, care a fost foarte clară: România şi Bulgaria sunt binevenite în spaţiul Schengen – chestiune semnată şi susţinută inclusiv de ministrul de interne din Austria, în 16 noiembrie. Doar două zile mai târziu, acelaşi ministru de interne din Austria declara în faţa presei austriece că Austria nu poate să admită o lărgire a spaţiului Schengen, dintr-o chestiune care a fost greu de înţeles. S-au vehiculat diferite date, care nu au coincis în niciun fel cu datele noastre, nici cu datele Frontex, şi când s-a votat, s-a petrecut un lucru interesant: Austria a susţinut timp de două săptămâni – că atât a durat întreaga etapă de NU – că spaţiul Schengen nu poate fi extins, fiindcă sunt prea mulţi migranţi. Dar pentru Croaţia a ştiut să voteze DA, pentru România şi Bulgaria a ştiut să voteze NU. Acest mod de a face politică în Uniunea Europeană nu poate să fie considerat pozitiv, este foarte clar că migraţia reprezintă o problemă pentru Uniunea Europeană, dar este la fel de clar că România nu permite o migraţia nelegală şi nu este cauza unei migraţii nelegale. Deci, practic, România a primit NU nemeritat pentru o chestiune pe care n-am cauzat-o, ba dimpotrivă, România este foarte activă în combaterea migraţiei ilegale. De aceea, nici românii nu au înţeles de unde până unde acest refuz, şi oamenii sunt supăraţi, mulţi sunt de-a dreptul revoltaţi şi pot să-i înţeleg. Dar în politică nu contează dacă eşti supărat sau frustrat, sau bucuros. În politică, noi suntem aleşi pentru a rezolva problemele comunităţii, problemele naţiunii şi asta voi face eu în continuare ”, a completat Iohannis.

„Acest vot, chiar dacă m-a supărat şi m-a dezamăgit, nu mă face să dau înapoi. Şi personal voi rămâne foarte conectat la fenomen şi sunt hotărât să duc lucrurile mai departe până când România devine membră a spaţiului Schengen. Asta nu va fi simplu. Acum, miercuri şi joi, probabil şi vineri, vom avea o întrunire a Consiliului European şi cu certitudine voi ridica această problemă în Consiliul European. Va fi o dezbatere, vor fi probabil diferite opinii, dar un nou vot va fi doar atunci când se întruneşte iarăşi Consiliul JAI şi, din datele pe care le avem în acest moment, este greu de crezut că în aşa de puţine zile va exista o schimbare de opinie la partea austriacă. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să continuăm să discutăm. Problemele Uniunii, problemele diplomatice, problemele economice, problemele de colaborare se rezolvă discutând şi căutând împreună soluţii. Eu voi duce lucrurile mai departe şi sunt convins că vom găsi soluţii şi pentru această problemă. Aşa cum în acest an am găsit soluţii şi pentru MCV, pentru a schimba NU olandez în DA olandez, pentru a schimba NU suedez în DA suedez, vom continua discuţiile cu partea austriacă, cu Comisia Europeană şi sunt foarte hotărât, repet, – aceeaşi hotărâre este şi la nivelul Guvernului – să rezolvăm această problemă. Pe mine o supărare sau o frustrare de acest tip nu m-a oprit niciodată în a urmări ceea ce este bine pentru comunitatea care m-a ales, şi de data aceasta este naţiunea română, şi mă voi implica total”, a mai spus preşedintele Iohannis.

Referitor la cei vinovaţi de acest eşec privind Schengen, şeful statului a precizat: „Dacă este momentul să căutăm vinovaţi, cu siguranţă sunt lucruri care puteau fi făcute altfel, mai bine, chit că îmi este greu să înţeleg cum să faci mai bine dacă cu doar două săptămâni înainte de vot o parte îşi schimbă nepregătit şi neexplicat atitudinea faţă de vot, dar, în această seară, împreună cu prietenul României, domnul Preşedinte Cassis, nu cred că este momentul să aprofundăm tema. Voi reveni, probabil de multe ori, la această chestiune. Următoarea discuţie pe care sunt foarte dispus şi deschis să o port cu jurnaliştii va fi la Bruxelles, înaintea Summitului între Uniunea Europeană şi ASEAN, respectiv înaintea Consiliului, şi cred că va dura puţin până găsim o soluţie, dar integrarea României în Spaţiul Schengen rămâne obiectiv strategic naţional şi rămâne obiectiv pentru mine personal”.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii