Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Iohannis, în vizită la Iaşi. Administraţia Prezidenţială sprijină un proiect al TUIASI

GALERIE
prezentare proiect Cotroceni
  • prezentare proiect Cotroceni
- +

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) va primi sprijinul Administraţiei Prezidenţiale în organizarea manifestărilor de anul acesta care marchează împlinirea a 205 ani de la înfiinţarea la Iaşi a primei şcoli de ingineri hotarnici cu predare în limba română, pe bazele căreia a fost clădită ulterior Politehnica ieşeană. Proiectul TUIASI a fost prezentat către rectorul universităţii, prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, la dezbaterea „România la Centenar”, care a avut loc joi, 15 martie, la Palatul Cotroceni.

Au fost prezentate în total aproximativ 50 de proiecte ce vor fi desfăşurate sub egida Centenarului şi sprijinite de Administraţia Prezidenţială, realizate de administraţii locale, societatea civilă şi mediul academic, care a fost reprezentat de Academia Română, Consiliul Naţional al Rectorilor şi şapte universităţi din ţară. „Am dorit ca la începutul anului Centenarului să mă întâlnesc cu cei care mi-au adresat solicitări de acordare a Înaltului Patronaj sau mi-au trimis invitaţii la proiecte şi evenimente de marcare a faptelor de acum un secol. Am subliniat în repetate rânduri că Centenarul Marii Uniri nu trebuie să se rezume la a fi un simplu prilej de ceremonii, fie ele pioase sau de mare bucurie. Centenarul nu marchează doar momentele de acum 100 de ani, ci este despre întregul parcurs al României moderne şi despre proiectele noastre de viitor. Proiectele care celebrează Centenarul sunt importante dacă propun idei, perspective sau obiective pentru viitor. Acesta a fost şi criteriul esenţial pentru care încurajez şi susţin manifestările pe care dumneavoastră le dedicaţi Centenarului”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis în deschiderea dezbaterii.

La eveniment au participat aproximativ 200 de invitaţi, din mediul academic, autorităţi judeţene şi locale, reprezentanţi ai asociaţiilor studenţeşti şi ale ONG-urilor care activează în sfera publică. Dintre toate proiectele prezentate de mediul academic, cel al Universităţii Tehnice este singurul din zona Moldovei. „M-a impresionat atmosfera cordială pe care, este adevărat, am simţit-o şi în timpul ceremoniei de decernare a decoraţiei «Meritul pentru Învăţământ». Pentru noi a fost deosebit de onorant să constatăm că am prezentat singurul proiect universitar din Moldova şi am fost mândru că prin această primă clasă în limba română de ingineri, sâmburele Politehnicii ieşene, Iaşul deţine încă o primă poziţie în devenirea României moderne”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.

În timpul dezbaterii, fiecare proiect a fost prezentat pe un slide, conţinând o scurtă descriere cu tematica generală şi cu perioada în care va avea loc. Ulterior, fiecare reprezentant al instituţiilor care au depus proiectele respective a avut posibilitatea să discute personal cu preşedintele României timp de câteva minute. Prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval a precizat că în timpul discuţiilor cu Klaus Iohannis, preşedintele şi-a manifestat interesul de a participa în noiembrie la evenimentele organizate de universitate pentru a celebra împlinirea a 205 ani de la înfiinţarea la Iaşi a primei şcoli de ingineri hotarnici cu predare în limba română.

„Am menţionat domnului preşedinte că în Aula «Carmen Sylva» a Politehnicii ieşene s-au desfăşurat lucrările Senatului României în perioada refugiului de la Iaşi din Primul Război Mondial, ceea ce i s-a părut deosebit de interesant. Excelenţa Sa mi-a spus că ar fi bucuros să poată veni la noi şi să iau legătura cu consilierii domniei sale pentru a realiza formalităţile necesare. Şi în acest context, mulţumesc sincer întregii Comisii Prezidenţiale pentru Educaţie şi Cercetare, coordonată de doamna consilier de stat Ligia Deca, cu care am fost onoraţi să colaborăm de la începutul mandatului nostru. Mulţumesc comisiei pentru susţinere, colaborare şi parteneriat, precum şi pentru intermedierea unei posibile vizite a preşedintelui în universitatea noastră”, a mai punctat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri