Iohannis la Radio România Actualităţi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Iohannis la Radio România Actualităţi

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

La ţară, cât stau în casă (şi stau tot mai mult, că, de, vremea, ziua tot mai scurtă...), merge radioul. Invariabil pe Radio România Actualităţi. Unde în câteva rânduri deja m-a surprins următoarea formulare: La cutare oră, preşedintele Klaus Iohannis va ţine o conferinţă de presă „pe care Radio România Actualităţi intenţionează s-o transmită”...

Poftim? Cum adică: „intenţionează”?, m-am întrebat eu nedumerit (ca să nu zic: contrariat), auzindu-l de pildă pe Johann Pohrib (Obiectiv România, 16.00-18.00) cu formularea. Nu de alta, dar RRA e principalul radio public al ţării (susţinut din bani publici), ca atare aş zice că are obligaţia fără rest de-a transmite astfel de conferinţe (nu doar ale lui Iohannis, chiar şi cele ale lui Ciolacu, na, să zicem, că e şi el, vremelnic, al treilea om în stat, nu?)!

Când tu spui „intenţionează”, sună cam aşa: avem intenţia s-o transmitem (în direct, desigur), dar nu putem/vrem să garantăm asta pentru că... dacă vine de undeva, „de sus”, vreun telefon care sugerează că n-ar fi indicat să transmitem conferinţa de presă...? Nu vreau să fac niciun proces de intenţie - poate-i doar o reminiscenţă de pe vremea când chiar se implicau guvernanţii în politica editorială, de se trezeau redactorii ori crainicii sunaţi „de sus” primind felurite indicaţii „preţioase”. (Poate-s naiv, poate se mai întâmplă, totuşi, şi azi, n-am de unde să ştiu...) Totuşi, trebuie să precizez că RRA, ori de câte ori a intenţionat să transmită conferinţa de presă a lui Iohannis, a transmis-o.

În fine, ce să vezi, or mai fi observat şi alţii, de pildă cineva mai important decât mine, simplu ascultător în context, treaba, iar săptămâna trecută am auzit-o pe crainica aceleiaşi emisiuni Obiectiv România, pe Mirela Băzăvan, adică, anunţând că preşedintele Iohannis va ţine o conferinţă de presă pe care RRA „o va transmite”! (În paranteză fie spus, mai nou lucrează în alternanţă - două săptămâni ea, două săptămâni Pohrib - evident, „din cauză de covid”.) Ce-i drept, de data asta fusese vorba de conferinţa de presă ţinută de Iohannis cu ocazia împlinirii unui an de la preluarea celui de-al doilea mandat...

Altfel, ştiu, sunt mulţi (chiar şi printre intelectualii „fini”) cărora nu le place de Iohannis, dar continui să cred că e preşedintele potrivit pentru România de azi. Veţi vedea. Iar ceea ce face acum, implicându-se constant în mersul guvernării şi al ţării (inclusiv prin atâtea şi atâtea conferinţe de presă - mai multe deja într-un an decât în tot primul său mandat) mi se pare mai mult decât binevenit: mi se pare potrivit, ba, chiar necesar.

Haideţi să ne imaginăm că după câştigarea celui de-al doilea (şi, deci, a ultimului) mandat, nu s-ar fi implicat cine ştie cât: ehei, ce i s-ar mai fi reproşat treaba, după deviza: de, sasul s-a văzut cu sacii în căruţă, acuma trai pe vătrai la Cotroceni, frate! Acuză venită adesea în timpul primului mandat, mandat în care, însă, n-a putut, ca să zic aşa, să construiască nimic (totuşi, preşedinţia este parte a executivului!), câtă vreme tot timpul avea de oprit deconstrucţia statului de drept pe de-o parte, şi construcţia statului mafiot, pe de altă parte, încercată de PSD. Ei bine, ce să vezi: lui Iohannis îi pasă şi n-are de gând să lase România-n voia sorţii şi-a PSD-ului. Şi bine face.

P.S. Cât priveşte postul public Radio România Actualităţi, prestaţia lui mi se pare decentă - şi asta nu doar în comparaţie cu TVR1.

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.