anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Iohannis: Mă voi opune oricăror ingerinţe politice menite să deturneze şcoala românească

GALERIE
Iohannis
  • Iohannis
- +

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la deschiderea anului universitar la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale, că se va opune oricăror ingerinţe politice menite să deturneze şcoala românească de la misiunea ei, aceea de a contribui la o Românie Europeană prin valori şi prin educaţie, pledând pentru libertatea academică şi dreptul la cunoaştere.

”Mă voi opune oricăror ingerinţe politice menite să deturneze şcoala românească de la misiunea ei, aceea de a contribui la o Românie Europeană prin valori şi prin educaţie. Nu există altă educaţie universitară decât cea autonomă bazată pe valori cardinale precum libertatea, toleranţa, diversitate, încredere, respecte, incluziune socială”, a declarat preşedintele.

Cu prilejul deschiderii noului an universitar, preşedintele a adus în discuţie subiectul libertăţii academice şi al dreptului la cunoaştere fără nicun fel de îngrădiri ideologizante, mai ales având în vedere că educaţia umanistă, care include artele, este o piatră de temelie a societăţilor noastre.

”Democraţia şi pluralismul se bazează tocmai pe aceste principii şi pe autonomia universitară ca valori pe care de altfel s-a construit întreaga Europă modernă căreia îi aparţinem. Libertatea de conştiinţă, libertatea de mişcare şi de asociere, libertatea de exprimare, dreptul la învăţătură, toate aceste fundamente constituţionale ale democraţiei sunt exemplificate, exersate şi dezvoltate în mediul universitar ceea ce contribuie semnificativ la asumarea lor în rândul întregii societăţi. De aceea, afectarea acestor libertărţi oricând, oriunde şi prin orice mijloace de către entităţi retrograde este de neconceput şi de netolerat. Mediul universitar românesc trebuie să rămână şi să se dezvolte ca un spaţiu al libertăţii deschis dezbaterii în care puncte de vedere diferite, complexe şi îndrăzneţe să dea contur viitorului.”, a afirmat Iohannis.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alegeri americane: contextul extern (II)

Alexandru LĂZESCU

Alegeri americane: contextul extern (II)

Ca preşedinte, Joe Bidenar vrea ca America să reînvie ideea de „ordine internaţională liberală”; va primi cu siguranţă aplauze pentru asta, dar voci mai pragmatice avertizează că susţinătorii acestei viziuni văd lumea aşa cum şi-ar dori să fie şi nu cum este cu adevărat.

Filmuletul zilei

opinii

Privind, cu nostalgie, spre apus

Nichita DANILOV

Privind, cu nostalgie, spre apus

Povestea pe care ne-o propune Andra în Privind către Apus e una a timpului nostru, în care, după cum am spus, spaţiul real şi cel virtual coexistă în armonie.

Şi brusc totul a reînceput să conteze…

Dana ȚABREA

Şi brusc totul a reînceput să conteze…

Unchiul Vanea, lecturat scenic şi regizat de Claudiu Goga, este un dublu statement susţinut de actorii ieşeni, pledând pentru normalitatea teatrului (redeschiderea teatrelor) şi pentru revenirea la teatralitate. Cred că am acumulat cu toţii mult prea multe temeri, tristeţi, nevroze, drame, iar lucrul acesta a început să se vadă. Şi brusc, un spectacol teatral prin excelenţă, în două părţi, vizionate în două zile diferite, ne-a redat speranţa că totul va începe să conteze din nou. 

Modificarea de dragul modificării

Michael ASTNER

Modificarea de dragul modificării

- articol fără covid 19 -

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.