Iohannis, primit la Chişinău cu scandări de unire
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Iohannis, primit la Chişinău cu scandări de unire

GALERIE
iohannis
  • iohannis
- +

Preşedintele Klaus Iohannis a efectuat, marţi şi miercuri, prima vizită oficială în Republica Moldova, în cadrul căreia a primit felicitări din partea politicienilor pentru lupta anticorupţie din ţara noastră, iar moldovenii l-au salutat în stradă cu mesajul: "Aşteptăm oferta pentru unire!".

Klaus Iohannis s-a dus la Chişinău cu două mesaje principale, continuarea parcursului european şi promisiunea sprijinului din partea României pentru această opţiune. De cealaltă parte, politicienii moldoveni şi-au exprimat dorinţa ca şi la ei să existe o luptă anticorupţie ca la Bucureşti.
Vizita de marţi şi miercuri a preşedintelui Klaus Iohannis în R. Moldova s-a desfăşurat într-un context destul de tensionat la Chişinău, unde, în pofida formării unui nou guvern, tensiunile între principalele formaţiuni politice mocnesc, iar fostul premier Iurie Leancă doreşte să-şi facă propriul partid.
Pe lângă întâlnirile cu preşedintele Nicolae Timofti, cu premierul Chiril Gaburici şi cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit şi cu liderii partidelor pro-europene: Vlad Filat (PLDM), Marian Lupu (PDM) şi Mihai Ghimpu (PL).
Şeful statului moldovean l-a primit pe omologul român în mod tradiţional, cu pâine, sare şi vin, iar discuţiile au durat aproape două ore, timp în care cei doi au discutat despre relaţia bilaterală, despre drumul european al Chişinăului şi despre situaţia din regiune în contextul crizei europene.
Klaus Iohannis i-a transmis aşteptările şi speranţele mari pe care le au faţă de Republica Moldova atât România, cât şi alte state europene. Pe cetăţenii moldoveni i-a asigurat că România va face tot ceea ce este posibil pentru a sprijini Chişinăul pe drumul său european şi democratic. Iohannis şi Timofti şi-au continuat discuţiile şi în cursul serii de marţi, în cadrul dineului oferit de preşedintele moldovean.

Urmează Angela Merkel

Din programul vizitei nu putea lipsi nici vizita la Cricova. Turul a fost efectuat cu autovehicule speciale, descoperite, pentru a putea fi văzute colecţiile de vinuri de la Cricova. Preşedintele român s-a întâlnit, separat, cu Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), cu Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM) şi cu liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, la această ultimă discuţie luând parte şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă.
După întrevederi, politicienii moldoveni au vorbit despre discuţiile "sincere" şi au apreciat faptul că Iohannis nu a dat semne că ar avea "o tentativă de ingerinţă în afacerile interne" ale R. Moldova. În acest sens, Mihai Ghimpu a spus că, momentan, preşedintele român nu se poate amesteca în treburile moldovenilor. "Dacă o să vină ziua să vorbim despre unire" atunci e altă situaţie, a mai spus Ghimpu.
De altfel, unirea a fost "doleanţa" principală a cetăţenilor moldoveni care au dorit să-l vadă îndeaproape de liderul român.  În jur de 100 de moldoveni, cu steagurile României dar şi cu unul al Uniunii Europene, l-au aşteptat pe Klaus Iohannis la Monumentul Ştefan cel Mare, unde şeful statului a depus o coroană de flori. Moldovenii au înfruntat ploaia măruntă din Chişinău şi au venit la monument cu câteva ore înainte de sosirea preşedintelui, cei mai mulţi sperând să poată discuta cu el sau măcar să-i strângă mâna. O doamnă în vârstă îl aştepta cu cartea "Pas cu pas" în speranţa obţinerii unui autograf, iar un domn dorea să-l roage să vină mai des la Chişinău.


Iohannis, după ce a depus coroana de flori, i-a salutat de la distanţă, fără a traversa bulevardul Ştefan cel Mare pentru a se duce în mijlocul lor, moment în care susţinătorii moldoveni au cântat o doină şi au scandat "Unirea! Unirea!" şi "Jos hotarul de peste Prut". Şi studenţii care l-au aşteptat la Universitatea de Stat, unde Klaus Iohannis a ţinut un discurs, au scandat mesaje unioniste şi au afişat pancarde: "Vrem unirea!" sau "Aşteptăm oferta pentru unire!".
Şeful statului a revenit, ieri, la Bucureşti, pentru ca în cursul serii să plece spre Berlin, într-o vizită oficială în care se va întâlni cu cancelarul Angela Merkel.

  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.