Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Iohannis: PSD continuă să se agaţe cu disperare de mecanismele puterii

GALERIE
Iohannis
  • Iohannis
- +

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, miercuri, că PSD continuă să se "agaţe cu disperare" de mecanismele puterii şi insistă să blocheze iniţiativele de reformă şi a subliniat că acest an este decisiv.

"Disperarea cu care PSD continuă să se agaţe de mecanismele puterii şi insistă să blocheze orice iniţiativă de reformă nu poate însemna decât un singur lucru, că lucrurile au început să se întoarcă, încet, dar sigur, către normalitate. 2020 este un an decisiv. Trebuie să realizăm importanţa momentului politic pe care România îl traversează în prezent, miza esenţială a stabilităţii şi predictibilităţii pentru următorii ani. Şi este timpul să alegem cum vrem să fie România noastră. (...) Responsabilitatea trebuie să ghideze permanent deciziile politice, iar convingerea mea fermă este aceea că atunci când există bună-credinţă şi înţelepciune, vom găsi cele mai bune soluţii şi vom depăşi orice obstacol", a declarat Iohannis la Gala Women in Economy 2020, de la Ateneul Român.

El a criticat guvernările PSD şi a susţinut că în câteva luni de guvernare a PNL au fost iniţiate reforme de mult timp amânate în domenii prioritare precum: infrastructură, energie, economie, muncă, administraţie.

"Dacă ne uităm la ceea ce a lăsat PSD în urmă, la politica nefastă a guvernelor din ultimii ani, care, deşi s-au intitulat 'sociale', au neglijat tocmai solidaritatea şi coeziunea, vedem inegalităţi crescute, analfabetism funcţional, un sistem medical dezechilibrat, o administraţie de multe ori ineficientă şi opacă. Acestea sunt doar câteva dintre provocările de reformă cărora, împreună, trebuie să le facem faţă. Există însă semnale clare pentru a avea speranţă şi încredere în viitor. Hotărârea cu care românii, începând cu anul trecut, au spus 'nu' unei voinţe politice antieuropene şi şi-au cerut, astfel, dreptul de a fi ascultaţi şi reprezentaţi aşa cum se cuvine nu lasă loc de interpretări. Am spus-o şi o repet, avem nevoie de o resetare, pentru ca ceea ce începem să construim să dureze", a spus şeful statului.

Potrivit lui Iohannis, spiritul antreprenorial rămâne cel mai eficient motor al unei economii dinamice, competitive şi inovatoare. "România normală este o Românie competitivă într-o Europă a valorilor democratice. Modul în care înţelegem să acordăm atenţie importanţei valorilor şi ierarhiei acestora în societate ne defineşte nu doar ca oameni, ci şi ca ţară. Noi, românii, credem în valorile fundamentale ale civilizaţiei europene, în democraţie şi libertate, în dreptate, pluralism politic, stat de drept, integritate, egalitate în faţa legii şi mai mult decât orice credem în libertatea de a alege pentru noi şi de a acţiona conform alegerilor făcute. Cred cu tărie că economia liberei iniţiative este cea care asigură prosperitate durabilă şi garantează stabilitatea democratică şi că spiritul antreprenorial rămâne cel mai eficient motor al unei economii dinamice, competitive şi inovatoare", a afirmat preşedintele. El a arătat că o parte importantă a activităţilor din primul său mandat a fost dedicată susţinerii iniţiativei antreprenoriale şi a valorilor economiei de piaţă.

"Voi rămâne şi în acest mandat la fel de dedicat consolidării României antreprenoriale. Voi uza în continuare, în ciuda opoziţiei celor rămaşi ancoraţi în trecut, de toate prerogativele funcţiei prezidenţiale pentru a mă asigura că iniţiativa antreprenorială rămâne unul dintre pilonii principali ai dezvoltării României", a precizat Iohannis. Preşedintele a menţionat că statisticile arată o creştere la nivel mondial a implicării antreprenoriale a femeilor şi că România este peste media globală în acest domeniu, indicând că aproape 40% dintre asociaţii firmelor active astăzi în România sunt femei.

"Trebuie să recunoaştem, creativitatea femeilor în zona de business, şi nu numai, potenţialul lor antreprenorial, hotărârea cu care se implică sunt departe de a fi valorizate aşa cum ar trebui, şi mă refer inclusiv la piedicile generate de decalajele regionale şi la cele între mediul urban şi rural. O spun deschis, sprijin orice program care îşi propune să susţină dezvoltarea calitativă a economiei, să stimuleze competitivitatea şi inovarea în economia ţării noastre. Iar afacerile dezvoltate de femei sunt o parte integrantă a României antreprenoriale, pe care o susţin cu toată încrederea", a spus Iohannis. Între participanţii la eveniment s-au numărat premierul interimar Ludovic Orban, miniştri, ambasadorii Germaniei, Franţei şi SUA.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri