anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 10.12.2022

Iohannis: Reforma legilor justiţiei trebuie să fie finalizată în acord cu recomandările organismelor europene

GALERIE
iohannis
 • iohannis
- +

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie de o legislaţie clară, coerentă, care să garanteze independenţa justiţiei şi să creeze mecanismele necesare pentru buna funcţionare a parchetelor.

De asemenea, el a afirmat că reforma legilor justiţiei trebuie să fie finalizată în acord cu recomandările organismelor europene.

"Pentru ca munca dumneavoastră să aibă ecoul aşteptat de societate, este nevoie de o legislaţie clară, coerentă, care să garanteze independenţa justiţiei şi să creeze mecanismele necesare pentru buna funcţionare a parchetelor. Mai mult, reforma legilor justiţiei trebuie să fie finalizată în acord cu recomandările organismelor europene. Coincidenţa face ca acest moment aniversar al DNA să aibă loc în perioada în care Parlamentul dezbate proiectele legilor justiţiei, propuse de Guvern în luna august, după un proces complex de elaborare a acestora, bazat pe consultări publice, cu sistemul judiciar şi cu Comisia Europeană. Rezultatul dezbaterilor parlamentare trebuie să răspundă dezideratelor pe care le-am menţionat. Totodată, este nevoie de resurse umane suficiente, calificate şi de alocări bugetare care să permită desfăşurarea activităţii în condiţii optime, acestea constituind inclusiv obiective asumate de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă", a declarat şeful statului la evenimentul "20 de ani de luptă împotriva corupţiei", organizat de DNA la Cercul Militar Naţional.

Preşedintele Iohannis a precizat că restrângerea competenţelor DNA prin preluarea unor atribuţii de către Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, legislaţia lipsită de predictibilitate, absenţa unui "dialog real" în interiorul sistemului judiciar sau decizii ale instanţei constituţionale cu impact asupra dosarelor instrumentate sunt câteva aspecte care au influenţat activitatea şi rezultatele instituţiei.

Şeful statului a subliniat că, cu fiecare pas realizat în combaterea corupţiei la toate nivelurile, România este mai aproape de încheierea MCV, de aderarea la spaţiul Schengen şi la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

"O societate în care corupţia este sancţionată le dă cetăţenilor încredere în stat şi le transmite investitorilor şi partenerilor externi că există predictibilitate şi stabilitate. În ultimii ani, provocările nu au fost deloc puţine, dimpotrivă. Pandemia de COVID-19 a scos în evidenţă noi riscuri în lupta anticorupţie, legate de achiziţiile publice, de alocarea şi gestionarea fondurilor necesare depăşirii crizei sanitare, de integritatea în sistemul medical", a spus Iohannis.

Preşedintele a reiterat că lupta împotriva corupţiei a fost şi rămâne un obiectiv al mandatelor sale.

"În această perioadă complicată, avem nevoie mai mult ca oricând de un stat funcţional, în care autorităţile colaborează în spiritul loialităţii constituţionale, de politicieni şi funcţionari publici oneşti, de o cultură solidă a integrităţii, inclusiv în mediul privat, şi de promovarea valorilor europene", a mai spus şeful statului. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Suntem pe nicăieri

Pavel LUCESCU

Suntem pe nicăieri

Fără a intra în amănunte, două mari probleme cred că avem azi, fără soluţii în vechile aranjamente politice în care încă trăim: inegalitatea care de peste douăzeci de ani creşte continuu şi deja accelerat şi, în strânsă legătură cu asta, spectrul deja manifest al noilor abuzuri.

opinii

Interogaţii identitare

Alexandru CĂLINESCU

Interogaţii identitare

Într-un deceniu numărul adolescenţilor care se autodiagnostichează că sunt trans a crescut de 25 de ori! Un semnal de alarmă a fost tras, în urmă cu câteva luni, de manifestul lansat de zeci de oameni de ştiinţă şi intelectuali reputaţi, manifest în care este respinsă categoric teoria conform căreia sexele sunt construcţii sociale.

Noaptea în care au ars - bibliografie obligatorie

George PLEȘU

Noaptea în care au ars - bibliografie obligatorie

Mi-a trebuit ceva curaj să citesc cartea. O aveam cumpărată de aproape o lună când, într-o zi, am deschis-o cu inima strânsă. Nu m-am uitat înainte peste nicio recenzie, am vrut să percep textul fără medieri suplimentare. 

Palma Sfântului Nicolae

pr. Constantin STURZU

Palma Sfântului Nicolae

Nu doar la începutul lunii decembrie, ci şi în anumite situaţii conflictuale ce mai apar (din păcate) în Biserică, se obişnuieşte a se invoca drept argument pentru anumite comportamente palma dată de Sfântul Ierarh Nicolae lui Arie. 

pulspulspuls

Pod de flori între gheşăftul de la aeroportul ieşean, admiterea României în Schengen şi vizita lui Ciucă la Iași

Pod de flori între gheşăftul de la aeroportul ieşean, admiterea României în Schengen şi vizita lui Ciucă la Iași

Pentru că tot am văzut că scandalul buiandrugilor de la noul terminal al aeroportului ieşean dă să se stingă, în aşteptarea vreunui rezultat al sesizărilor trimise în mai multe derecţii de şefii partidoiului ieşean, haideţi să vă spunem despre chestiune, ca s-o mai ţinem trează măcar o zi, câteva şpârle care circulă în mediul politic ieşean!

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.