Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Iohannis vs. Dăncilă: bizareriile din urne. Anomaliile votului de la Iaşi, în cifre

GALERIE
Dancila and Iohannis
  • Dancila and Iohannis
- +

Reporterii „Ziarului de Iaşi“ au luat ieri filă cu filă la răsfoit rezultatele oficiale ale votului de duminică pe judeţ, secţie cu secţie, pentru a descoperi şi informaţiile care nu transpar în rezultatul brut, dar care au relevanţă. Vă vine să credeţi, de exemplu, că, în ciuda rezultatului net favorabil pentru Iohannis, Iaşul are o secţie în care Dăncilă a dat de pământ efectiv cu actualul preşedinte, luând de 16 ori mai multe voturi? În oglindă, numărul de voturi luat de şefa PSD în cele mai bune 6 secţii ale ei în oraş a fost anulat de Iohannis numai de voturile dintr-o singură secţie. Iohannis a mai administrat bătăi umilitoare unor primari PSD cu mari ifose în partid. O listă completă a celor mai relevante anomalii ale votului de duminică.

 

Victoria detaşată a lui Klaus Iohannis la Iaşi şi procentele neuniforme au adus, în unele locuri, diferenţe mari de voturi în detrimentul Vioricăi Dăncilă în unele localităţi. Candidatul PNL s-a impus categoric în unele comune PSD. În schimb, Dăncilă a avut o secţie în care a luat de 16 ori mai multe voturi decât Iohannis. În general, în secţiile în care candidatul PSD a avut un scor cel puţin dublu, au fost înregistrate, în total, puţine voturi. De exemplu, numărul de voturi obţinut de Dăncilă în cele mai bune şase secţii din judeţ ale ei a fost „anulat“ de numărul de voturi adunate de Iohannis într-o singură secţie din oraş. Amintim că, în urma alegerilor de alaltăieri, Klaus Iohannis a obţinut 66% din voturile ieşenilor, în timp ce Viorica Dăncilă doar 34%. Faţă de turul II din 2014, candidatul PNL a avut un plus de 22.000 de voturi în Iaşi.

Iohannis s-a impus detaşat în comune cu primari PSD

În 22 de localităţi, Iohannis a avut un număr dublu de voturi faţă de Dăncilă. Diferenţele cele mai mari au fost în comunele Mirceşti, Aroneanu, Miroslava şi Valea Lupului, unde candidatul PNL a avut de patru ori mai multe voturi decât social-democrata. De remarcat că Valea Lupului este condusă de un primar PSD, dar, în ultimii ani, în această comună s-a închegat o comunitate puternică formată din tineri care s-au mutat din Iaşi pe raza acestei localităţi. În Leţcani, comună liberală, scorul lui Iohannis a fost de trei mari mare faţă de cel al lui Dăncilă. Nu în ultimul rând, candidatul PNL a avut un număr cel puţin dublu de voturi în Iaşi, Trifeşti (primar PNL), Rediu (PNL), Răchiteni (PNL), Bârnova (PSD), Ciurea (PSD), Hălăuceşti (PSD), Tomeşti (PSD), Holboca (PSD), Scânteia (PSD), Probota (PNL), Dumeşti (PSD), Dagâţa (PSD), Podu Iloaiei (PSD), Mogoşeşti (PSD), Sineşti (PNL) şi Plugari (PNL). În schimb, cel mai bun rezultat al candidatului Dăncilă a fost în Ipatele, unde a avut un scor aproape dublu faţă de cel al lui Iohannis, situaţii comparabile fiind înregistrate şi în Ciohorăni sau Tătăruşi, toate cele trei comune fiind cunoscute pentru scorurile electorale mari pe care le înregistrează primarii PSD la fiecare 4 ani. Pe lista comunelor unde Dăncilă a înregistrat un număr semnificativ de voturi mai pot fi incluse Costeşti şi Lungani. Dăncilă a reuşit să adune peste 1.000 de voturi în 19 unităţi administrativ-teritoriale, în timp ce Iohannis a reuşit această performanţă în 29 de localităţi.

Secţia în care Dăncilă a luat de 16 ori mai multe voturi decât Iohannis

La nivel de secţii, cei doi candidaţi au câştigat fără drept de apel în unele „bazine electorale“. De exemplu, la secţia 184 (Şcoala „Nicolae Iorga“ din CUG) Iohannis a luat de 15 ori mai multe voturi decât Dăncilă, dar la această secţie au fost înregistrate puţine voturi (65). În schimb, relevantă este secţia 158 de la Universitatea Tehnică, unde au votat preponderent studenţii: Iohannis a adunat de opt ori mai multe voturi, diferenţa fiind de la 1.890 la 238 de voturi în favoarea candidatului PNL. Aceasta a fost şi secţia din judeţ unde au fost înregistrate cele mai multe voturi (2.128 voturi). De remarcat că în toate secţiile unde au fost cel puţin 1.000 de voturi valabil exprimate, Iohannis le-a câştigat pe toate la un scor dublu, triplu, cvadruplu sau cvintuplu. Acestea sunt în număr de 24 şi au fost amenajate pe raza localităţilor Iaşi (13 secţii - la universităţi, Liceul de Informatică, Colegiul „Costache Negruzzi“, Şcoala „Gh. Asachi“, Colegiul Naţional, Şcoala „Veronica Micle“, Şcoala „Calistrat Hogaş“, Colegiul „Garabet Ibrăileanu“, Şcoala „B.P. Haşdeu“, Şcoala „Elena Cuza“ şi Liceul „Al.I.Cuza“), Ciurea (trei secţii), Miroslava (trei secţii), Valea Lupului (patru secţii) şi Leţcani (o secţie). În ceea ce priveşte diferenţele cele mai mari în favoarea candidatului PSD, pe primul loc e secţia 366 de la Şcoala nr. 2 Lunca Cetăţuii (Zanea), unde Dăncilă a obţinut de 16 ori mai multe voturi decât Iohannis (290 voturi faţă de 18 voturi).

Un scor cel puţin dublu a mai înregistrat Dăncilă în alte cinci secţii: două din Lungani şi câte una din Cucuteni, Gropniţa şi Ipatele. Dar în aceste secţii au fost exprimate puţine voturi, media fiind de 323 de voturi/secţie. Astfel, deşi a câştigat detaşat, Dăncilă a primit, în total, 1.478 de voturi în aceste secţii, în condiţiile în care, doar în secţia 37 de la Universitatea Agronomică, Iohannis a avut 1.511 voturi. Practic, o secţie din oraş a „anulat“ voturile primite de Dăncilă în cele mai performante secţii ale ei din tot judeţul. Amintim că, în urma alegerilor de alaltăieri, Klaus Iohannis a câştigat în 625 de secţii din judeţ, Viorica Dăncilă în alte 121, iar în alte două a fost egalitate între candidaţi. Iohannis şi-a adjudecat judeţul cu 66% dintre voturi, în timp ce Dăncilă a adunat 34%. În municipiul Iaşi, scorul lui Iohannis a fost şi mai mare, respectiv de 71,7%.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri