Programul Saligny - Analiză pe lista celor 235 proiecte ieșene. 1,7 miliarde disponibile
Iasul se afla în topul judetelor în ceea ce priveste finantarile acordate prin intermedi (...)
citeste totmarti, 17.05.2022
Multe aspecte reprezentative, excepţionale, spectaculoase din viaţa lui Ion Baciu ca muzician ar putea fi luminate, statura sa morală continuând să lase impresii adânci celui care, răsfoind atent filele istoriei, poate înţelege mai bine avatarurile prezentului.
Pentru că la 21 iulie s-au adunat nouă decenii de la naşterea sa, iar la 19 august vom aniversa 140 de ani de la apariţia în lume a lui George Enescu, sunt convins de justeţea luminării preferenţiale pe parcursul însemnărilor de faţă a calităţilor lui Ion Baciu ca interpret al muzicii lui Enescu, a concepţiei sale despre modul cum înţeleg românii să-i cultive creaţia. Gândurile dirijorului Baciu, exprimate public în 1971, îşi păstrează o uimitoare, inclusiv o nedorită actualitate.
Am citit confesiunea lui Ion Baciu despre atracţia fundamentală pentru muzica lui George Enescu ani buni după ce i-am ascultat versiunile interpretative în sala de concert, prin mijlocirea înregistrărilor. Întâia sa mărturisire publică despre atracţia pentru opus-urile lui Enescu nu a fost o înşiruire de cuvinte frumoase, relativ sau puţin convingătoare pe plan conceptual-muzical, cum s-a dovedit în cazul altor dirijori români, ci o profesiune de credinţă respectată mereu. „Prima şi imediata justificare se află în frumuseţea de o rară profunzime expresivă a acestei opere, în sensurile ei scrutând adâncimile existenţei omeneşti, în sensibilitatea ei vorbind despre acea mare puritate a sufletului românesc. M-am gândit de multe ori că muzica lui Enescu poate fi comparată cu o imagine sonoră peste veacuri a minunatelor noastre mănăstiri moldoveneşti. Într-un cuvânt […] nimic mai firesc decât acea sinceră bucurie, sinceră emoţie ce o trăiesc în calitate de interpret ori de câte ori mă întâlnesc cu partiturile enesciene. Este o lume artistică ce mă convinge, cu care pot comunica, şi mai ales, care îmi permite să o slujesc de pe poziţiile acelui nobil ideal de onestitate şi dăruire interpretativă.” („Muzica”, nr. 4, 1971, pag. 25)
O explicaţie a variantelor excepţionale conferite de Ion Baciu creaţiilor simfonice enesciene atinge, dincolo de profesionalismul său ireproşabil, „corzile” personalităţii psihic-artistice în rezonanţă cu tumultul melodic-afectiv extravertit al romantismului şi postromantismului (Ceaikovski, Schubert, Saint-Saëns, Brahms, Richard Strauss, Şostakovici), cu murmurul interior al climatului afectiv, indeciziile armonice, rafinamentul nuanţelor, poezia detaliului cromatic ajunsă la panorama impresiilor grandioase de pe muntele vrăjit al partiturilor de factură, expresie şi sonoritate impresionistă (Debussy, Ravel). Nu numai acestea. Tot ce a acumulat Enescu din muzica europeană academică s-a reorganizat într-un superior spirit de sinteză pe care Ion Baciu l-a înţeles, l-a respectat lucid, pios.
Altă explicaţie a valorii interpretărilor sale este identificarea totală cu visul enescian, în care s-au adunat imaginile româneşti de o adâncă sensibilitate. Cele două caracteristici au avut ca sprijin maturitatea, echilibrul lipsit de efuziuni. Totul s-a concretizat prin învăluire într-un joc spiritual al contrastelor apte să definească, să completeze impresionant, spectaculos gândul componistic enescian. De aici rezultă rezistenţa în timp a versiunilor realizate de Ion Baciu. Argumentele în favoarea statutului de capodopere au rămas înregistrările Simfoniei a II-a în la major opus 17, Simfoniei a III-a în do major opus 21, opera „Oedip”. Din nefericire, actualitatea gândirii, a sublimării artistice de care a dat dovadă Ion Baciu în anii 1975-1985, de la prima înfăţişare la Iaşi sub formă de concert a operei „Oedip” la ultima participare a sa cu orchestra Filarmonicii „Moldova” în Festivalul Internaţional „George Enescu”, continuă să reflecte mentalităţile româneşti în privinţa cultivării serioase, sincere, eficiente a creaţiei celui mai important compozitor român. În interviul din care am citat mai sus, Baciu şi-a exprimat curajos opinia în acest sens: […] „Vorbim mult despre Enescu, i-am dedicat un concurs şi un festival internaţional, i-am aprofundat muzica în nenumărate studii muzicologice etc. Îndrăznesc totuşi să afirm că în afara cercului de specialişti (nu mă refer doar la muzicieni ci la majoritatea oamenilor de artă din ţara noastră), adevărata semnificaţie valorică, adevărata şi concreta semnificaţie muzicală a paginilor enesciene scapă în bună măsură auditoriului larg. În conştiinţa de masă am sădit un respect simbolic faţă de nume, dar n-am reuşit încă să familiarizăm propriuzis auditoriul larg cu muzica sa, n-am reuşit să asigurăm acestei opere popularitatea scrierilor unui Sadoveanu sau Arghezi de pildă (pentru a nu depăşi epoca de referinţă). Se cunosc cel mult Rapsodiile Române, dar nu lucrările ce reprezintă cu adevărat marea artă enesciană. Şi, pe plan naţional cel puţin, o asemenea situaţie mi se pare nefirească.” („Muzica”, nr. 4, 1971, pag. 25). Rămâne de observat că în privinţa receptării muzicii lui Enescu în lume, profeţia elevului iubit al lui Enescu, violonistul Yehudi Menuhin, a devenit realitate - abia în secolul XXI Enescu este descoperit. Dar cuvintele lui Ion Baciu despre receptarea lui Enescu la el acasă, publicate cu o jumătate de secol în urmă, au rămas întristător de actuale...
În aceeaşi sferă (prea largă) a neîmplinirilor întârzie atitudinea de astăzi a factorilor de decizie în domeniul muzical românesc: exceptând cd-ul realizat în anul 2005 de Universitatea Naţională de Arte din Iaşi împreună cu Societatea Română de Radio, cd ce memorează secvenţe din concertele orchestrei Conservatorului „George Enescu” în 1969-1970 la Ateneul din Bucureşti, disc foarte valoros ca versiuni muzical-artistice şi performanţă tehnică, dar absent din circuitul comercial pentru că a fost gândit doar sub formă documentară, nici una din înregistrările de patrimoniu ale lui Ion Baciu nu figurează pe suporturi magnetice moderne. Simfoniile de Enescu, recitalurile de operă (Viorica Cortez, Eugenia Moldoveanu), concertele (Dan Grigore) îşi dorm somnul uitării pe vechile discuri de vinil aproape imposibil de folosit astăzi... Nici în presă nu am găsit un rând despre această personalitate emblematică a muzicii româneşti - Ion Baciu... Este încă o dovadă că nu ştim/nu vrem să ne preţuim valorile...
Alex Vasiliu este jurnalist, muzicolog şi profesor
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Subiectele de la examenele naţionale - adaptate acestei perioade de doi ani
Cîmpeanu: Nu ne interesează să avem mai mult de o medie generală la final de an
Sinucidere sau accident? Tânăr beat, căzut de la etajul patru în Mircea
VIDEO: Dosar penal pentru cinci fete care au făcut baie goale în râu
ANPC a controlat peste 160 operatori economici din Moldova. Amenzi serioase
Zelenski și soția sa, Olena, prima apariție publică de la începutul războiului
Proiectul privind 200 lei netaxați la salariul minim, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern
Ce spune Halep despre diferenţele între Patrick Mouratoglou şi Darren Cahill
(FOTO) Tunel uriaş pentru droguri descoperit sub frontiera americano-mexicană
150.000 de fani aşteptaţi la Sevilla la finala dintre Eintracht Frankfurt şi Glasgow Rangers
Soldaţii ruşi morţi în Ucraina: Tineri, săraci şi proveniţi din minorităţi etnice
Drulă: Coaliţia PSD-PNL – eliminarea pensiilor speciale, nu, creşteri de taxe, da
Scandalagiul George Simion şi-a dat din nou în petic în Parlament: „Tu, de la OMV, ieşi afară!”
(VIDEO) Aşa arată o staţiune ucraineană după ce a fost „vizitată” de ruşi
(VIDEO) Imagini dramatice: Momentul predării luptătorilor ucraineni din Azovstal
Canada, pregătită să trimită nave în România pentru a exporta grâul blocat în Ucraina
Sorin Oprescu a fost prins în Grecia. Fostul primar general al Capitalei se afla la Atena
Parlamentul Finlandei a votat cu peste 95% pentru aderarea ţării la NATO
Rusia este deja în război cu toată Europa. Expert polonez, despre riscul nuclear
Bombă cu meditațiile date de profesori. Anunțul lui Cîmpeanu
LPF, precizări despre barajul pentru Conference League. Cine merge la baraj
Argeş: Un bărbat s-a împuşcat în locuința sa. A lăsat un bilet de adio
Cluj: CJ este singurul din ţară care emite certificate de urbanism digitale
Armand Goșu, doctor în istoria Rusiei: Cred că asistăm la o recalibrare a discursului lui Putin
Primele semne ale disidenţei anti-Putin? Televiziunea rusă îl invită din nou pe colonelul Khodarenok
Diplomat american: Ucraina nu pierde războiul, dar nici nu-l câştigă
Frank Timiş, sforarul din spatele tunului de la Roşia Montană, mereu surprinzător
Japonia îşi redeschide prudent graniţele pentru un număr limitat de turişti străini
Ultima variantă de reabilitare a esplanadei Teatrului National (VIDEO)
Meteorologii anunţă instabilitate atmosferică şi intensificări ale vântului
Bătaie în trafic, lângă podul Cantemir. A intervenit şi o femeie (VIDEO)
Anunţ oficial: Starea fetiţei de 5 ani care a primit transplantul de ficat se menţine critică
Presa americană anunţă că Messi merge la Inter Miami în 2023
Ford se alătură apelului către UE de a vinde doar vehicule 100% electrice din 2035
Iohannis a promulgat legea privind implementarea sistemului RO e-Factura şi factura electronică
Un șofer a "pocnit" un stâlp cu mașina. Accidentul a avut loc în zona industrială (FOTO)
DNA confirmă de ce a fost scoasă USR brutal de la guvernare! (P)
David Chou, autorul atacului armat la o biserică în California, viza comunitatea taiwaneză
Preşedintele Putin se implică personal în războiul din Ucraina până la nivel de colonel
Ministrul Lucian Romaşcanu susţiune că este necesară o resetare a concursului Eurovision
Nu lăsați sportul să moară! Statul trebuie să vină cu facilități pentru investitori! (P)
Ştefan Hell, laureat al Premiului Nobel, conferenţiază la Academia Română
Alexandru LĂZESCUCum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II) |
Briscan ZARACântăreţul cântăreţilor |
Cristina DANILOVTe văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta? |
Mihai DORINPreşedintele îngrijorării noastre |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.