Ion Hadârcă, un spirit dăruit civic și un poet al atlanților (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.12.2021

Comunicat de Presă

Ion Hadârcă, un spirit dăruit civic și un poet al atlanților (P)

Candidat la Senat din partea PRO România filiala Iași

GALERIE
Hadarca
  • Hadarca
- +

Către sfîrșitul deceniului 9, prin anii 1987-88-89 urmăream singura televiziune accesibilă și care și merita vizionată, anume cea de peste Prut, în contextul în care postul Tv România avea două ore de emisie cu un singur personaj, dictatorul comunist N. Ceaușescu.

În RSS Moldovenească, cum se numea pe atunci, grație reformelor gorbacioviste de deschidere și transparență s-a născut o puternică mișcare națională, care în timp s-a coagulat în Frontul Popular din Moldova – astfel de Fronturi au răsărit, de altfel, în toate republicile sovietice.

Implicarea scriitorimii de peste Prut a fost esențială în afirmarea Frontului și în impunerea de către acesta a unor reforme esențiale pentru salvarea etnică: grafia latină, limba română ca limbă oficială, drapelul tricolor etc.

Urmărind aceste fulminante realizări politice întru cauza națională a românilor basarabeni am cunoscut prin intermediul televiziunii pe Ion Hadârcă, poet și politician, la acel moment președintele Frontului Popular din Moldova, membru în Parlamentul republican, dar și la Moscova, în cel unional; și aici, în capitala imperiului va susține cauza națională, inclusiv a celor din România.

În țară, am fost unul dintre organizatorii și participanții la mișcarea revoluționară conspirativă cu numele Frontul Popular Român, mișcare stabilită să se desfășoare în Piața Unirii Iași, pe 14 decembrie 1989; acțiunea noastră a fost înăbușită în fașă de forțele de opresiune ale regimului comunist. După eliberarea din detenția politică, după 22 decembrie 1989 am înființat săptămînalul Timpul, revistă care a promovat și susținut cauza românilor basarabeni. Am comunicat prin posturile Tv de pe ambele maluri ale Prutului cu Ion Hadârcă, ca în final, cu prilejul Podului de Flori, să ne cunoaștem și față către față. 
Ioan Holban, în Poezia lui Ion Hadârcă, cronică publicată în Convorbiri literare nr.8/2014, apelează la informațiile din Bibliografia care însoțește volumul Dezinfecția de frontieră (Editura Junimea, 2001), iar comentariul pe care ni-l propune este unul la care subscriem și-l redăm ca atare: „Biobibliografia lui Ion Hadârcă este aceea a unui rebel, a unui răzvrătit, în răspăr cu proasta alcătuire a lumii; biografia sa jalonează gesturi fără echivoc: părăsește Editura Literatura Artistică în 1982 „din motive ideologice, neîmpărtășind politica cenzurii oficiale, care se înăsprise mult în perioada tipăririi în occident a romanelor lui Soljenițîn, activizării mișcării «Solidaritatea» din Polonia. Doi ani șomează; se luptă cu cenzura și contestă «referințele negative», în legătură cu volumul Lut ars, prezentate editurii de «unii colegi extrem de vigilenți»; se încadrează în mișcarea de eliberare națională, «de trezire a conștiinței de neam a românilor basarabeni», fondînd Frontul Popular Creștin din Moldova; este ales și demisionează din înalte funcții publice (prim-vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova, de exemplu), într-un continuu protest și în orizontul idealului unionist. În contextul acestei biografii a luptelor aprige, într-un prezent mereu problematic, al urgențelor de tot felul și al gesturilor ultimative, poetul n-a publicat decît două plachete de versuri – Zilele (1977) și Lut ars (1984) - , și acelea cu mari dificultăți, alăturîndu-le în timp, cîteva traduceri și cărți pentru copii”.

Spirit cultivat la valorile literaturii și ale civilizației universale (a prefațat și tradus din Cervantes, Dante, Nizami, Pușkin, Baudelaire, Poe ș.a.), la Ion Hadârcă, cultura și civilizația Greciei antice, de exemplu, constituie universul din care își extrage seva ce-i fertilizează poezia, de la Ambasadorul Atlantidei (Editura Junimea, 1996) la Gheara de fum (Editura Garuda, Chișinău, 2007).

Notam, într-un alt context, acum mai bine de două decenii, că Ion Hadârcă este un poet sensibil, ușor clasicist, bîntuit de marile teme dintotdeauna ale poeziei. Nu lipsită de implicare, prin critica adusă unei societăți bolnave și prea puțin dispuse a se îndrepta, poezia sa va rezista totuși, precum o Atlantida acoperită de toate apele mării, dar mereu prezentă; și aceasta pentru că, după cum afirmă poetul într-un Sonet pascal: „Nu-n zadar ținem umbră acestui pămînt/ Noi suntem prorociți învierii”(Dezinfecția de frontieră).

Ion Hadârcă rămîne, între poeți, un locuitor al Atlantidei, un atlant pentru care viața e mai presus de orice, ce a mers, merge drept pe drumul lui și în care partea divină, moștenirea lăsată de zei i s-a păstrat în suflet și care scrie pentru trăitorii de pe continentul platonician. Filiala Uniunii Scriitorilor din Iași se bucură să-l aibă printre membrii săi activi pe distinsul nostru confrate, Ion Hadârcă.

În întreaga activitate desfășurată de Ion Hadârcă în plan politic, atît în Republica Moldova cît și în România – ca deputat în Parlament – a afirmat și s-a afirmat ca un spirit dăruit civic. E de remarcat, între altele, intervenția legislativă din 2019, cînd, în calitatea sa de deputat, propune în Parlamentul României recunoașterea Iașului ca oraș inițiator al Revoluției  Române din decembrie 1989,  pe 14 decembrie 1989.

De remarcat este cea mai recentă inițiativă a lui Ion Hadârcă, de a susține și impune, cu argumente consistente ce îndreptățesc recunoașterea Iașului drept oraș de patrimoniu național și european. Cu diplomația și tenacitatea sa dintotdeauna, putem considera ca o certitudine, că și de această dată, cu sprijinul celor responsabili din Iași, inclusiv al celor cu expertiză în domeniu va reuși să afirme recunoașterea urbei cu șapte coline drept oraș de patrimoniu național.

Cassian Maria SPIRIDON

Comandat de PRO ROMÂNIA organizația județeană Iași, cod mandatar financiar 11200008

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ar fi prea frumos

Nicolae GRECU

Ar fi prea frumos

În noul format al Cupei Davis, extrem de ofertant, echipa României are o mică şansă de a participa la masa bogaţilor.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Autorul continuă seria distincţiilor între editarea ştiinţifică a textelor vechi şi diortosirea periodică a cărţilor întrebuinţate în serviciul liturgic.

O zi cu Părintele Florescu

pr. Constantin STURZU

O zi cu Părintele Florescu

Un eveniment editorial: publicarea volumului "Lumea ca o zi de vineri. Din jurnalul unui preot misionar" (Editura Doxologia, Iaşi, 2021). Nu e puţin lucru să publici azi o carte cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi cu un cuvânt înainte entuziast al lui Andrei Pleşu, care constată că în paginile lucrării se împleteşte "cu atâta naturaleţe cateheza cu libertatea spirituală, cu surpriza (nearogantă) a interpretării, cu experienţa de viaţă şi, când e cazul, cu umorul" (p. 10). Dar, când este vorba de Părintele Ioan-Florin Florescu, pe mine - din 1997, de când l-am cunoscut - nu mă mai miră nimic. În sensul bun, curat. Precum sunt "uimirea şi cutremurul" (p. 55), cele care ne ţin vii în Biserică.

Altfel

arh. Ionel OANCEA

Altfel

Am reiterat în acest spaţiu povestea proiectelor publice de amploare pentru a releva complexitatea lor. Marele proiect de reabilitare a centrului istoric din Oradea a durat peste cincisprezece ani. Pentru ca un asemenea proiect public să aibă sorţi de izbândă este necesară punerea la punct în detaliu a mecanismelor economice, juridice şi tehnice. Ele înseamnă, între multe altele, negocieri dificile între partenerii implicaţi direct în proiect, dar şi acceptarea lui de comunitate.

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.