Ion Iovan este cistigatorul Premiului National pentru Proza „Ziarul de Iasi”

luni, 11 mai 2009, 20:01
2 MIN
 Ion Iovan este cistigatorul Premiului National pentru Proza „Ziarul de Iasi”

Cea de-a VI-a editie a Premiului National pentru Proza "Ziarul de Iasi" se apropie de final. Juriul, din care fac parte Alexandru Calinescu (presedinte), Codrin Liviu Cutitaru, Valeriu Gherghel, Emil Brumaru, Doris Mironescu si Bogdan Cretu, l-a desemnat, prin vot secret, pe scriitorul Ion Iovan drept cistigator al acestei editii.

Cartea sa, publicata anul trecut la editura Curtea Veche, "Ultimele insemnari ale lui Mateiu Caragiale, insotite de un inedit epistolar, precum si indexul fiintelor, lucrurilor si intamplarilor, in prezentarea lui Ion Iovan", a concurat alaturi de "Macel in Georgia", de Dumitru Crudu (Polirom), "Zilele regelui", de Filip Florian (Polirom), "Fantoma din moara", de Doina Rusti (Polirom) si "Intrarea Soarelui" de Cecilia Stefanescu (Polirom).

"Ion Iovan este un scriitor care a publicat mai multe carti memorabile de poezie si proza, insa aceasta ultima carte este capodopera sa, opera vietii sale. Este o carte de o originalitate exceptionala prin ideea de a imagina jurnalul lui Mateiu Caragiale din ultima perioada a vietii sale. Originalitatea sa se manifesta si pe plan stilistic, precum si prin modul exceptional prin care reconstituie personalitatea lui Mateiu Caragiale, realizind un portret de o autenticitate tulburatoare a autorului «Crailor de Curtea Veche»", sustine Alexandru Calinescu, presedintele juriului.

Un alt membru al juriului, Valeriu Gherghel ne-a declarat: "Mi-as justifica optiunea pentru Ion Iovan in chipul urmator: nu este discutie, cei mai multi prozatori romani sint «meseriasi», in sensul ca pot trata onorabil orice subiect: de la povestirea de groaza si fiori la descrierea amorului eterat. Ceea ce a avut in plus Ion Ivan fata de toti ceilalti a fost intuitia unei teme deosebite. Ca sa folosesc un termen stravechi, i-am recompensat inspiratia".

Si Doris Mironescu este de parere ca o astfel de carte este "o raritate", fiind de o complexitate extraordinara, unica. In viziunea sa, Ion Iovan a reusit sa surprinda nu numai viata bucuresteana scriitoriceasca de la "Capsa" din perioada interbelica, dar a creat o intriga politica fantasmagorica intre un tata si un fiu de exceptie.

"Acest premiu este foarte important pentru mine. «Ziarul de Iasi» a reusit sa instituie un premiu scriitoricesc de o valoare cu adevarat nationala. Nu sint moldovean, sint bucurestean, iar Mateiu Caragiale este si el bucurestean get-beget si ma bucur ca un juriu moldovean a votat aceasta carte", a declarat scriitorul Ion Iovan la aflarea vestii ca este cistigatorul Premiului National pentru Proza "Ziarul de Iasi" pentru anul 2008.

Festivitatea in cadrul careia i se va inmina premiul va avea loc la Iasi pe 22 mai. Tot atunci George Bondor va fi recompensat de juriu cu Premiul pentru debut iesean "Aurel Leon", pentru  volumul "Dansul mastilor. Nietzsche si filozofia interpretativa", aparut la editura Humanitas.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii