anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 12.08.2022

Ion Toderașcu, reputat istoric ieșean, s-a stins din viață. A predat toată viața la „Cuza”

GALERIE
Ion Teoderașcu
 • Ion Teoderașcu
- +

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a pierdut unul dintre cei mai mari istorici care încă mai erau în viață. Ion Toderașcu, profesor universitar de Istorie medievală şi Istoria Bizanţului, prorector pentru opt ani, care a vegheat asupra peste 46 de generații de studenți, a murit zilele trecute.

Mai jos puteți citi mesajul de condoleanțe transmis redacției noastre de către conducerea Facultății de Istorie: „Facultatea de Istorie anunță cu adâncă durere plecarea la cele veșnice a Profesorului Ion Toderașcu, dascăl desăvârșit și îndrumător a zeci de generații de studenți și absolvenți ai Facultății. Doctor în Istorie la Universitatea din Iaşi (1976) cu teza Contribuții la istoria tehnicii navale românești până la jumătatea secolului al XIX -lea (coordonator C. Cihodaru), Ion Toderașcu a fost bursier și a desfășurat stagii de cercetare la  Universitățile din Gand, Poitiers, Reims, Bruxelles, Bologna și Groningen.

Profesorul Toderașcu a fost prorector al Universității din Iași (1992-2000), redactor responsabil (1991-1992) la „Analele Științifice ale Universității Al.I. Cuza-Iași. Istorie” Medievist cu preocupări de istorie românească și bizantină, s-a remarcat prin erudiție, talent oratoric și excelente abilități pedagogice, devenind un model etic și intelectual pentru generațiile de studenți pe care le-a pregătit. A debutat cu studii de istorie socială, având în prim-plan tehnica construcțiilor navale și a navigației, precum și implicațiile lor sociale și economice.

Tema de cercetare care l-a consacrat este unitatea românească medievală, pe care a analizat-o din perspectiva determinismului geografic și economic, a mișcărilor demografice, de asemenea din perspectivă socio-culturală și politică, temă abordată cu responsabilitate și onestitate, în acest sens fiind remarcabilă lipsa de concesii ideologice făcute naționalism-comunismului.

Lucrările sale rămân repere importante pentru înțelegerea evoluției istorice de la pluristatalitatea medievală la statul modern român, sintetizând elementele particulare ce conferă unității românești dimensiunile sale reale.

O altă preocupare istoriografică importantă vizează restituirea studiilor lui Gheorghe Brătianu, prefațate și adnotate într-o manieră admirabilă și văzute ca un gest de reparație morală față de marele istoric ce a plătit cu viața prețul demnității. Un loc important în în bibliografia lui este ocupat de studiile dedicate istoriei Universității din Iași, instituția pe care a slujit-o cu devotament și dăruire vreme de mai bine de jumătate de veac. Dumnezeu să-l odihnească!”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liviu Dragnea să ne ierţi

Liviu Dragnea să ne ierţi

Dosarele deschise cu greu de procurori împotriva suspecţilor de abuz şi alte infracţiuni se tot înfundă. Unele se închid, mai nimeni nu e vinovat de nimic. După fumul gros de la gazele jandarmilor din 10 august, peste evenimentele din piaţă se aşază ceaţa unei justiţii inerte. Ceaţa persistă şi azi, dar azi ştim deja multe şi lucrurile deja nu mai par ceea ce păreau pe-atunci.

opinii

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

Tehnologie şi muzică (2)

Neculai SEGHEDIN

Tehnologie şi muzică (2)

Chitarele electrice au pătruns în România în anii '50-'60, odată cu muzica rock-and-roll, devenită, apoi, muzica rock. Bineînţeles că limitările ideologice ale vremii nu permiteau o dezvoltare pe scară largă a culturii rock, un curent muzical care era o expresie a libertăţii de exprimare şi care utiliza mijloace de expresie artistică nemaivăzute până atunci. Însă, cu toate barierele de comunicare cu vestul, tinerii din România, în special studenţii, erau la curent, atât cât se putea, cu noile orientări muzicale occidentale. Pe lângă aceste constrângeri, mai apărea o problemă, aceea a instrumentelor muzicale, care presupuneau o tehnologie nouă, aveau costuri ridicate, se procurau greu şi nu se fabricau în ţară.

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

pulspulspuls

Zilele trecute am celebrat patru ani de la această semnătură istorică a premarelui. Fie primit (ştiţi voi unde)!

Zilele trecute am celebrat patru ani de la această semnătură istorică a premarelui. Fie primit (ştiţi voi unde)!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că, graţie unei vigilenţe sporite a unui amic de la presa concurentă din târg, am intrat şi noi în posesia unei fotografii document. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.