Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ionuţ Moşteanu: USR-PLUS vrea să dea premierul. Vrem un premier cu mandat de reformă

GALERIE
Ionut-Mosteanu
  • Ionut-Mosteanu
- +

Deputatul USR Ionuţ Moşteanu a declarat că USR-PLUS intră în alegerile parlamentare cu dorinţa de a da premierul în viitorul Executiv. El a adăugat că a fost dezamăgit de faptul că Ludovic Orban a minţit în declaraţii şi a mai spus că „nimeni nu are un cec în alb”, din partea Alianţei. Moşteanu a precizat că Dacian Cioloş este, conform protocolul nostru vechi de alianţă între USR şi PLUS, persoana desemnată pentru a fi premier şi Cioloş ar fi omul mai mult decât potrivit pentru a conduce viitorul Guvern.

„USR va intra la guvernare şi va intra la guvernare cu mandat de reformă. Vrem un premier cu mandat de reformă. Nimeni nu are un cel în alb din partea noastră, în primul rând ca partid care intrăm acum în nişte alegeri, USR-PLUS vrea să dea premierul. Asta să fie foarte clar, noi cu gândul acesta intrăm în alegeri şi facem tot ce ţine de noi să ne convingem electoratul că noi suntem singura variantă, singurul partid care vrea într-adevăr o reformă, o reformă de care statul într-adevăr are atât de mare nevoie. Dincolo de asta, aşa cum spuneam, e prea devreme acum să căutăm funcţii şi să împărţim guvernarea. Vrem un parteneriat corect, onest”, a afirmat Ionuţ Moşteanu, întrebat vineri la Digi 24, dacă USR va intra la guvernare, va condiţiona schimbarea lui Orban din fruntea Guvernului.

Chestionat dacă îşi menţine declaraţia potrivit căreia Ludovic Orban este un mincinos, Moşteanu a răspuns: „Eu vreau un parteneriat şi noi vrem un parteneriat onest, loial, deschis de guvernare. Domnul Orban, din punctul meu de vedere, pe mine m-a dezamăgit pentru că a minţit miercuri dimineaţă când a spus nişte lucruri total neadevărate, ştia că sunt total neadevărate”.

„Înţeleg bătălia politică, înţeleg meciul de campanie, înţeleg de ce toată lumea de atacă, pentru că suntem singurii care spunem lucrurilor pe nume şi singurii care spunem – nu mai merge aşa cum a fost condus statul 31 de ani şi vrem altfel, vrem transparenţă, meritocraţie, vrem concursuri peste tot pe funcţii. Ori toţi ne bombardează din toate direcţiile şi domnul Orban, din punctul meu de vedere, pe mine m-a dezamăgit prin acea declaraţie de miercuri dimineaţă. Vreau să stăm la masă, după alegeri, discutăm cu toţii, nu decid eu singur. Noi avem un proces decizional şi de dezbatere foarte bun în USR-PLUS. Vrem să dăm premierul şi, cum spuneam, nimeni nu are un cec în alb”, a mai explicat deputatul USR.

Întrebat cine ar putea fi premierul USR-PLUS, Ionuţ Moşteanu a replicat: „În momentul acesta, Dacian Cioloş este, prin protocolul nostru vechi de alianţă între USR şi PLUS, este persoana desemnată pentru a prelua acest portofoliu”.

„Bineînţeles (a spus Moşteanu întrebat dacă e mai potrivit Cioloş decât Orban pentru funcţia de premier - n.r.). Am lucrat cu Dacian Cioloş în 2016. Am văzut cât de bine a condus acel Guvern, în condiţiile în care nu avea un suport politic. A fost sub tirurile PSD şi ALDE un an de zile, după ce l-a învestit, apoi a trebuit să lucreze cu secretarii de stat ai ALDE şi PSD. Este un om foarte abil, un om foarte diplomat. A fost comisar european. Are cea mai mare funcţie a unui politician român în Parlamentul European este lider de grup Renew Europe. Am fi mai mult decât mândrii şi ar fi omul mai mult decât potrivit pentru a fi premierul României”, a conchis Moşteanu.

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri, referindu-se la desemnarea lui Florin Iordache la şefia Consilului Legislativ, că aceasta arată o dată în plus că majoritatea PSD din acest parlament trebuie să plece acasă. El a susţinut că singurii parlamentari care au votat cu candidatul susţinut de PNL Augustin Zegrean au fost cei de la PNL.

Şeful Executivului a lăsat să înţeleagă că Florin Iordache ar fi fost sprijinit pentru a ajunge în fruntea Consiliului Legislativ şi de către parlamentarii USR.  

„PNL a avut candidat pe domnul Zegrean şi toate voturile pe care le-a obţinut domnul Zegrean sunt voturilor PNL. (…) După cum arată rezultatele, nu există altă posibilitate. Dacă ne uităm la voturile obţinute de Iordache şi la voturile candidatului USR la vicepreşedintele Consiliului Legislativ, asta e concluzia care se poate trage”, a explicat Orban, întrebat dacă Iordache a fost desemnat şi cu voturile USR.

 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, răspunzând unei întrebări referitoare la faptul că USR condiţionează o colaborare cu PNL de numirea altui premier decât Ludovic Orban, că acesta rămâne prima variantă de premier, calificând drept „poveşti de campanie” relaţia tensionată dintre cele două partide în contextul votului pentru numirea lui Florin Iordache la şefia Consiliului Legislativ.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri