anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Ionuţ Stroe: În acest moment, PNRR nu poate fi modificat şi nici nu există vreun motiv pentru a face acest lucru

GALERIE
Ionuţ Stroe
 • Ionuţ Stroe
- +

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe a declarat, marţi, după şedinţa conducerii PNL, că în acest moment, PNRR nu poate fi modificat şi nici nu există vreun motiv pentru a face acest lucru, fiind împotriva intereselor noastre ca şi stat, dacă am bloca aceste alocări de bani europeni. Liberalul a menţionat că există bani, în acest moment, pentru o eventuală mărire a pensiilor, dacă se doreşte acest lucru şi a vorbit despre reforma pensiilor, care trebuie să aducă toate pensiile pe sistemul de contributivitate.

”În acest moment, PNRR nu poate fi modificat şi nici nu există vreun motiv pentru a face acest lucru. Este, dacă doriţi, din punctul nostru de vedere, o chestiune care este împotriva intereselor noastre ca şi stat”, a spus Ionuţ Stroe, precizând că o renegociere ar duce la întreruperea exerciţiului bugetar. 

Ionuţ Stroe a arătat că PNRR funcţionează şi deja au intrat 2 miliarde de euro în ţară. ”În al doilea rând, din punct de vedere procedural, termenul sau borna stabilită şi de Comisie pentru eventuale modificări este anul 2023. Este prima bornă la care statele beneficiare ale programului pot avea modificări, dar în strică legătură şi relaţie cu modul în care a implementat în 2022 aceste măsuri”, a spus purtătorul de cuvânt al PNL, precizând că atunci se va analiza ce reforme s-au făcut în 2022, dacă banii sunt suficienţi sau nu. 

”2023 este borna în care putem recalibra aceste PNRR”, a mai afirmat Stroe. Despre domeniul pensiilor, reprezentantul PNL a declarat că ne-am asumat o reformă a întregului sistem de pensii şi să aplicăm ”principiul contributivităţii, care ar trebui să guverneze toate veniturile generate de acest sistem de pensii”, lucru pe care trebuie să îl facem, modificănd sau nu legea, pentru că este asumat de statul român. 

Ionuţ Stroe a mai spus că procentul de 9,4% pentru pensii, prevăzut în PNRR, ”este o sumă suficientă”.  ”Dacă ar fi să facem un calcul simplu, în acest moment, ar exista spaţiu suficient şi pentru o eventuală creştere a pensiilor. Şi dacă e să ne raportăm la mult invocata legea 127, după care ar trebui să se mărească pensiile, am ocupa un procent de 8,42% din PIB. Asta înseamnă că există bani, în acest moment, pentru o eventuală mărire a pensiilor, dacă se doreşte acest lucru înaintea reformei pe care ne-am asumat să o angajăm”, a spus Ionuţ Stroe. 

El a menţionat că ”atâta vreme cât există bani, nu există niciun interes din partea statului român ca, în mod abrupt, să blocheze acest lucru”. Stroe a mai explicat că ”9,4% din PIB, care apare în PNRR nu cuprinde şi pensiile din apărare şi ordine publică şi nici sistemul de pensii ocupaţionale, adică pensiile speciale, şi de aici există şi spaţiul de manevră pe care îl avem”. 

”9.4% reprezintă o crifră care poate să fie mult mai mare în condiţiile în care, de exemplu, ne onorăm să creştem PIB-ul cu 2,5 procente anual, de acum înainte. Deci 9,4% s-ar putea ca anul viitor să reprezinte mult mai mult ca şi sumă, decât în momentul de faţă”, a spus el. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.