Ionuţ Stroe, purtător de cuvânt al PNL, îl critică pe ministrul Rafila pentru proiectul coplăţii

luni, 05 decembrie 2022, 21:44
2 MIN
 Ionuţ Stroe, purtător de cuvânt al PNL, îl critică pe ministrul Rafila pentru proiectul coplăţii

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe a declarat luni, în emisiunea Talk News de la Prima News TV, despre proiectul coplăţii în sănătate, că ministrul Rafila ar trebui să deschidă foarte mult dezbaterea şi, atâta vreme cât toţi în această ţară contribuie şi plătesc taxe, principiul susţinut de ei este să nu introducem încă o taxă.

”Dacă principiul după care s-a ghidat acest proiect de hotărîre de guvern este cel al motivării medicilor care muncesc, noi am fi de acord ca domnul Rafila să propună o motivare financiară suplimentară a acestor oameni, pentru că există o diferenţă de activitate între medicul care operează de o sută de ori pe lună şi cei care nu are niciun fel de operaţie, sau există diferenţe foarte mari între medicii care realizează gărzi şi cei care nu o fac, decât să se creeze o nouă taxă”, a spus purtătorul de cuvânt al PNL.

Ionuţ Stroe a precizat: ”Atâta vreme cât ”toţi în această ţară contribuie şi plătesc taxe pentru sănătate, principiul susţinut de noi este să nu introducem încă una, şi să nu încărcăm excesiv acest sistem cu alte contribuţii, pentru că să o spunem drept, România are un sistem bazat pe solidaritate pentru că mulţi au venituri mici şi nu şi-ar permite costuri suplimentare pentru sănătate”.

”Nu putem să mutăm aceste costuri pe pacienţi. Domnul Rafila ar trebui să deschidă foarte mult dezbaterea, să ne prezinte substanţa acestui proiect, dacă este vorba de o nouă taxă sau dacă o doreşte pentru medici, dar atenţie foarte mare pentru că s-ar putea ca această taxă să afecteze categoriile vulnerabile”, a mai spus Ionuţ Stroe.

El a menţionat că ”măsura asta poate induce de exemplu o măsură care să favorizeze sistemul privat, pentru că cei care au posibilităţi financiare mai degrabă optează pentru sistemul privat”.

”Tare îmi e să nu fie forţaţi să se îndrepte spre sistemul privat de sănătate”, a mai spus Stroe. 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat luni, referindu-se la ”posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăţi reglementate legal şi suportate de beneficiar”, prevăzută în Strategia naţională de sănătate pentru perioada 2023-2030, pusă în dezbatere publică, că nu este vorba de niciun fel de taxare dublă a pacienţilor, afimând că este vorba despre o opţiune ca medicii de la spitalul să stat să lucreze peste program în regim privat, în cazul în care există solicitări pentru anumiţi medici.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii