Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Iordache: Primarii trebuie să aibă pensii speciale, să vă intre bine în cap!

GALERIE
iordache
  • iordache
- +

Proiectul Codului administrativ a fost respins, miercuri, în unanimitate, de Camera Deputaţilor, după ce a fost declarat neconstituţional printr-o decizie a CCR, relatează Agerpres.

Codul administrativ, care prevedea şi pensii speciale pentru aleşii locali, a fost adoptat în iulie 2018, iar grupurile parlamentare ale PNL, USR şi PMP, dar şi preşedintele Klaus Iohannis au formulat obiecţii de neconstituţionalitate, acceptate ulterior de CCR care a declarat actul normativ neconstituţional în noiembrie 2018.

Deputatul PSD Marcel Ciolacu, şeful comisiei speciale care a elaborat proiectul, a declarat că îi pare rău de munca lui şi a colegilor.

"CCR nu a intrat pe fond, a fost din cauza faptului că Secretariatul Senatului nu a cerut aviz de la CES", a explicat Ciolacu.

Deputatul liberal Victor Paul Dobre a amintit că PNL a semnalat, în dezbateri, o serie de aspecte de neconstituţionalitate.

"Greşeala de la Senat este impardonabilă, dar noi am insistat pentru respectarea prevederilor de constituţionalitate. Este păcat pentru munca depusă. Reforma administrativă este necesară. PNL va respecta deciziile CCR, vom vota pentru respingere, dar vina nefinalizării acestui proiect, în cea mai mare proporţie, este datorată majorităţii, că de multe ori există un autism legat de probleme de neconstituţionalitate", a afirmat Dobre.

Ulterior, acesta şi-a cerut scuze pentru referirea la autism. "Am folosit în mod impardonabil cuvântul autism şi îmi cer scuze celor care suferă de această boală", a transmis Dobre.

Deputatul PMP Emil Paşcan a afirmat că este nevoie de o reformă administrativă, dar aceasta nu se poate realiza "pe picior". "Nu se poate ca prin codul administrativ să se impună modificări neconstituţionale, precum cele privind bilingvismul sau diminuarea atribuţiilor prefectului, prin care prefectul a fost transformat într-o muşcată la fereastră", a spus Paşcan.

El a solicitat guvernării să nu promoveze un nou cod administrativ prin ordonanţă de urgenţă.

"În spaţiul public se vehiculează intenţia de a se promova un cod administrativ prin OUG. Are un singur scop propagandistic acela de a-i motiva pe primari prin a primi pensii speciale. Ar fi o mare eroare, PMP militează împotriva pensiilor speciale. Ar fi nedrept faţă de cetăţeni şi o insultă la adresa celor care muncesc", a susţinut Paşcan.

În replică, deputatul PSD Florin Iordache a spus că primarii trebuie să aibă pensii speciale. "Primarii trebuie să aibă pensii speciale, să vă intre bine în cap. (...) România merge înainte nu prin atacuri la Curte. România are nevoie de un cod administrativ. Avem nevoie de o reformă administrativă. (...) Primarii au nevoie de pensii speciale", a adăugat Iordache.

Deputatul USR Cristian Seidler a declarat că pensiile speciale pentru primari sunt neconstituţionale.

"Domnule Iordache, să vă intre bine în cap că există o decizie a CCR care spune că pensiile speciale ale primarilor sunt neconstituţionale. Să vă intre bine în cap că, atunci când vom ajunge la guvernare, dumneavoastră nu veţi avea pensii speciale", a adăugat Seidler.

Deputatul UDMR Attila Korodi a subliniat că reforma administraţiei publice locale este urgentă. "Parlamentul, Guvernul are responsabilitatea de a decide cât se poate de urgent o nouă legislaţie, un nou cod administrativ. De săptămâna viitoare trebuie să începem să dezbatem", a afirmat Attila Korodi.

Camera Deputaţilor este for decizional.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri