anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 11.07.2020

Ipocrizie fiscală (II)

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Dincolo de calculele politice mai mult sau mai puţin onorabile, sunt şanse ca reducerea taxelor să fie benefică, dacă vom avea parte de o guvernare responsabilă. 

Am susţinut, în textul de săptămâna trecută, că măsurile de reducere a taxelor prevăzute în noul cod fiscal trebuie însoţite de limitarea cheltuielilor statului şi, totodată, de reforme care să asigure funcţionalitatea sectoarelor vizate. Altfel, avem de a face doar cu o ipocrizie prelectorală.

În mod normal, PSD ar trebui să-şi poată asigura majoritatea pentru a trece legea în forma iniţială, chiar dacă liberalii vor da înapoi. De altfel, pentru PSD ar putea fi chiar amuzant să-şi pună principalii adversari într-o situaţie dificilă: fie să-l contrazică pe şeful lor neoficial, preşedintele Iohannis; fie să-şi contrazică propriul vot, dat în primăvară. De asemenea, i-ar reaminti preşedintelui Iohannis că măsura se află şi în programul său electoral.

Problemele şefului statului vin în primul rând din lipsa de consistenţă a mesajului său economic. Ca primar, a fost în afara jocului. Ca şef de partid şi candidat la prezidenţiale, nu a avut nici timpul şi nici anvergura necesară pentru a se impune ca promotor al unei viziuni economice axate pe rigoare şi cumpătare. Iar partidul său nu avea cum să-l ajute. Vechiul PNL venea după ani buni de alianţă cu PSD şi nu se deosebea prin nimic de acesta, în plan economic: aceeaşi tendinţă de umflare a statului, aceeaşi demagogie a salariilor şi pensiilor şi cheltuielilor. Vechiul PDL se înscria pe aceleaşi coordonate şi, în plus, era traumatizat de consecinţele politice ale austerităţii din 2010-2011.

Aşadar, d-l Iohannis a pornit la luptă cu câteva idei economice disparate, în care nu credea cu pasiune şi pe care nu le stăpânea într-o măsură satisfăcătoare. Mai mult, nu şi-a conturat o poziţie nici după preluarea mandatului. Sau a făcut-o, dar n-a ştiut s-o comunice - rezultatul e cam acelaşi. N-a căutat să-şi impulsioneze partidul într-o direcţie clasic-liberală, ştiut fiind că PNL iubeşte taxele mici şi cheltuielile publice mari. Când a avut loc dezbaterea asupra codului fiscal nu a spus nimic; şi chiar dacă ar fi făcut-o, n-ar fi avut suficientă autoritate în faţa opiniei publice. A intervenit abia acum, după ce partidul său egalase PSD la capitolul ipocizie şi după ce guvernatorul BNR îşi exprimase deja rezervele.

Sigur că acest cod este, din perspectiva PSD, un instrument electoral. Decizia de a convoca sesiunea extraordinară la sfârşitul lunii august lasă noii conduceri ceva mai mult timp pentru analize şi consultări, însă e greu de crezut că din acest punct mai poate da înapoi. Dacă vom asista la aşa ceva, ar însemna că partidul îl reneagă total pe Victor Ponta - e o discuţie pe care nu o putem purta aici.

Sigur că, dacă vor apărea tulburări majore pe plan european, din cauza situaţiei din Grecia, guvernul poate emite chiar şi în ultimul moment o ordonanţă de urgenţă prin care să amâne cu un an reducerea TVA. Astfel, în ziua alegerilor, măsura ar putea fi contabilizată la capitolul plusuri ale guvernării PSD, dar efectul va fi mult mai mic decât cel al introducerii ei încă de la 1 ianuarie 2016. Din nou, un asemenea scenariu poate fi lăsat în plan secund.

Aşadar, adoptând forma actuală a acestui cod PSD face una dintre ultimele încercări de a schimbe termenii unei ecuaţii al cărei rezultat pare să fie „x” egal opoziţie. (Dacă nu se va întâmpla ceva cu adevărat spectaculos, sunt puţine şanse ca PSD sau alianţa condusă de el să obţină majoritatea absolută, ceea ce va pune PNL într-o poziţie favorabilă de a forma majoritatea.) Totuşi, o realizare clară şi cuantificabilă (în plus, prezentă pe orice bon fiscal) cum este reducerea TVA ar putea, în circumstanţe fericite, să-i mai ofere o şansă. Dacă opoziţia nu a fost capabilă să ducă discuţia înspre reducerea cheltuielilor - nici în dezbaterea asupra codului şi nici acum, când guvernul pregăteşte noi majorări de salarii în sectorul bugetar - ce motiv ar avea PSD să-şi complice existenţa? Dacă reuşeşte, bine. Dacă va pierde alegerile, va aştepta ca ceilalţi să facă reduceri şi îi va încadra în binecunoscuta grilă: noi v-am dat, ei v-au tăiat.

Aşadar, da: dincolo de calculele politice mai mult sau mai puţin onorabile, sunt şanse ca reducerea taxelor să fie benefică, dacă vom avea parte de o guvernare responsabilă. Nu sunt optimist, pentru că lecţiile triste ale anilor 2007-2009 nu au fost discutate sincer şi pot fi oricând repetate.   

Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii "Mihail Kogălniceanu”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Binele propriu şi răul altora

Nicolae GRECU

Binele propriu şi răul altora

La fel ca predecesoarea sa de acum 46 de ani, Politehnica actuală nu vrea degringolada unei glorii de altădată, ci propria-i salvare.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (II)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (II)

Autorul continuă relatarea, începută în episodul trecut, a unui eveniment istoric unic, la care a avut şansa să participe, ca martor: luarea cu asalt, de către manifestanţi, a sediului central al Securităţii din fosta Germanie comunistă (RDG).

Atunci pustnicul a luat binecuvântare de la proxenet

pr. Constantin STURZU

Atunci pustnicul a luat binecuvântare de la proxenet

Poate un creştin, în lume fiind, să ajungă la măsura sfinţeniei? Desigur, nimic nu-l împiedică. Mărturie ne sunt sinaxarele şi nu numai. Dar cineva care trăieşte în păcate grele poate săvârşi fapte comparabile cu cele ale unui pustnic care trăieşte în rugăciune şi în asceză aspră? Greu de închipuit aşa ceva. 

Nostalgii

Alexandru CĂLINESCU

Nostalgii

Toată zona - cartierul se numeşte La Goutte d Or - e de altfel multietnică. E aglomeraţie şi pe trotuare, şi pe stradă. Când ajung la Barbès autobuzele se târâie, se produc ambuteiaje îngrozitoare, rişti - dacă mergi la Gara de Nord - să pierzi trenul. Întreg cartierul rămâne o enclavă, musulmană şi africană, în plin Paris. O enclavă care avea, în Tati, un punct de reper...

pulspulspuls

Cum s-a votat la partidoi, în spatele uşii încuiate!

Cum s-a votat la partidoi, în spatele uşii încuiate!

Pentru că ieri am rămas restanţi în ce priveşte votul din forul de conducere al filialei în privinţa desemnării noului candidat la premărie, în persoana madamei cu Camelii, haideţi să vă amărâm olecuţă sâmbăta de dimineaţă cu chestiuni sălcii ale politichiei. 

Caricatura zilei

Probleme între frați

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.