Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Tragedie teribilă: Avion cu 298 de persoane la bord doborât de o rachetă!

Ipotezele şocante din jurul prăbuşirii avionului Malaysia Airlines (FOTO)

GALERIE
crash1crash10crash11crash12crash2crash3crash4crash5crash6crash7crash8crash9
  • crash1
  • crash10
  • crash11
  • crash12
  • crash2
  • crash3
  • crash4
  • crash5
  • crash6
  • crash7
  • crash8
  • crash9
- +

In estul Ucrainei, în regiunea Doneţk, controlată de insurgenţi proruşi s-a prăbuşit ieri un avion Boeing 777. Toate persoanele aflate la bord au decedat. Ieri, insurgenţii au anunţat că au doborât două avioane ale armatei ucrainei. Oficial a fost confirmată dispariţia doar a unui avion de vânătoare. Este posibil ca al doilea avion doborât să fie aeronava de pasageri a companiei Malaysia Airlines. La rândul lor insurgenţii au aruncat vina pe autorităţile din Ucraina. Epava se află în mâinile rebelilor, care au anunţat că o va ceda doar oficialilor din Rusia.

Un avion de pasageri, Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, având la bord 298 de persoane, care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, s-a prăbuşit la frontiera dintre Ucraina şi Rusia, lângă oraşul Şahtarsk, în regiunea Doneţk. Zona este controlată de către insurgenţi proruşi. Potrivit agenţiei Interfax, avionul decolase de la Amsterdam (Olanda) şi urma să ajungă la Kuala Lumpur (Malaysia). Surse citate de Itar-Tass susţin că toţi pasagerii au decedat, fiind vorba despre 283 de pasageri şi 15 membri ai echipajului.Avionul a dispărut de pe radare în timp ce zbura la altitudinea de croazieră de circa 10.000 de metri în jurul orei 14.15 GMT. Numeroase cadavre au fost găsite în zona din estul Ucrainei unde s-a prăbuşit avionul de pasageri al companiei Malaysia Airlines, anunţă corespondentul AFP. Fragmente ale fuselajului, numeroase cadavre şi bagaje sunt pe un câmp, în zona Grabov, în apropierea oraşului Şahtarsk, în regiunea Doneţk.La locul prăbuşirii sunt membri ai miliţiilor rebele şi pompieri. Rămâşiţele avionului, printre care şi o cutie neagră, se află în posesia rebelilor, ei au anunţat că le vor preda oficialilor din Rusia.

 
Părţile se învinuiesc reciproc
 
Avionul de pasageri al companiei Malaysia Airlines a fost doborât de o rachetă, a afirmat Anton Geraşenko, consilier în Ministerul ucrainean de Interne, citat de Washington Post. Racheta era de tip Buk, susţine acesta. Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, nu exclude posibilitatea ca avionul să fi fost doborât cu o rachetă, informează AFP. "Nu poate fi exclusă posibilitatea ca avionul să fi fost doborât cu o rachetă", a declarat Poroşenko. Un oficial din Ministerul ucrainean de Interne Ucrinean afirmă că dintre pasageri 23 sunt americani. "Avionul a fost doborât de ruşi", a declarat Zorian Şkiryak, consilier în Ministerul ucrainean de Interne. Ministerul francez de Interne a anunţat că cel puţin patru cetăţeni francezi se aflau la bordul avionului prăbuşit în estul Ucrainei. "Sunt profund şocat de imaginile oribile cu fragmente ale fuselajului prezentate de presă", a declarat şi Ivo Opstelten, ministrul olandez al Justiţiei, la televiziunea NOS. Vicepreşedintele departamentului european al companiei Malaysia Airlines a anunţat în noaptea de joi spre vineri că la bordul avionului prăbuşit în Ucraina se aflau 298 de persoane, dintre care 154 de olandezi, relatează AFP. "La bord au fost 283 de pasageri şi 15 membri ai echipajului", a declarat Huib Gorter, vicepreşedintele departamentului european al Malaysia Airlines, în cadrul unei conferinţe de presă pe aeroportul Amsterdam-Schiphol. El a precizat ulterior că în afară de cei 154 de olandezi, la bordul avionului se aflau, de asemenea, 27 de australieni, 23 de malaysieni, 11 indonezieni, şase britanici, patru germani, patru belgieni, trei filipinezi şi un canadian. Acesta nu a prezentat date cu privire şi la naţionalitatea celorlaţi pasageri, acestia fiind neindentificaţi.
Autorităţile române au declarat ieri că au instituit o celulă de criză şi încearcă să afle dacă la bord se aflau şi cetăţeni români. Până la închiderea ediţiei, nu au efectuat un anunţ în acest sens. De cealaltă parte, insurgenţii separatişti proruşi din estul Ucrainei susţin că avionul a fost doborât de un avion de vânătoare ucrainean."Martori au observat că avionul Boeing 777 a fost atacat de un avion de vânătoare ucrainean. Avionul de pasageri s-a rupt în două şi a căzut în zona 'Republicii Lugansk'. După atac, avionul ucrainean a fost doborât şi a căzut în aceeaşi zonă", anunţă site-ul oficial al separatiştilor proruşi. Rebelii proruşi din regiunea Doneţk susţin că au doborât două avioane, prezentate ca fiind "aeronave ale Forţelor Aeriene ucrainene", potrivit lui Igor Druz, consilier al "ministrului Apărării" din autoproclamata "Republică populară Doneţk". Însă, joi dimineaţă, Kievul a anunţat pierderea unui avion de vânătoare de tip Su-25. Este posibil ca al doilea avion doborât să fie aeronava de pasageri a companiei Malaysia Airlines, prăbuşită ieri după-amiază în regiunea Doneţk. Şeful serviciilor de securitate ucrainene acuză doi agenţi ai serviciilor de informaţii ruse de implicare în accidentul aviatic. El îşi bazează acuzaţiile pe interceptari telefonice între cei doi agenţi, scrie Reuters. Ulterior informaţia precum că avionul a fost lovit de o rachetă a fost confirmată şi de americani.„Serviciile secrete americane confirmă că o rachetă sol-aer a fost trasă către avionul malaezian, dar originea acesteia este nesigură" a anunţat The Wall Street Journal pe twitter. Informaţia a fost difuzată şi de Washington Post.
 
 
Fără cuvinte
 
Premierul Malaysiei, Mohd Najib Tun Razak, s-a declarat "şocat" de prăbuşirea avionului companiei Malaysia Airlines, în contextul în care o altă aeronavă cu 236 de pasageri a aceleiaşi companii este dispărută din martie în zona Oceanului Indian. "Sunt şocat de relatările privind prăbuşirea avionului. Vom lansa imediat o investigaţie", a scris Mohd Najib Tun Razak pe Twitter. La rândul lui, premierul Olandei, Mark Rutte, s-a declarat "profund şocat" că un avion care a decolat de la Amsterdam s-a prăbuşit în estul Ucrainei, informează AFP. "Sunt profund şocat de această nouă tragedie", a declarat Mark Rutte. Pe această temă, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama a apus că prăbuşirea avionului de pasageri malaysian în estul Ucrainei este o "tragedie teribilă". "Administraţia Statelor Unite depune eforturi pentru a stabili dacă la bordul avionului erau cetăţeni americani", a spus Obama. "Statele Unite vor oferi orice fel de asistenţă în acest caz. Gândurile şi rugăciunile noastre sunt la familiile pasagerilor", a mai precizat Obama. Ieri, Obama, a discutat la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre prăbuşirea avionului companiei Malaysia Airlines în estul Ucrainei. Discuţia telefonică a avut ca subiect principal noile sancţiuni impuse de Statele Unite Rusiei din cauza crizei ucrainene.Însă cei doi lideri au discutat şi despre prăbuşirea avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines în estul Ucrainei.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri