anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

ÎPS Andrei Andreicuţ critică discret atitutinea statelor europene

GALERIE
andreicut
 • andreicut
- +

 „În virtutea unei corectitudini politice, Europa nu mai face referire la rădăcini. Până nu este prea târziu, să ne străduim să oprim căderea spirituală a Europei”, a transmis Mitropolitul Clujului

În prezenţa a peste 40.000 de credincioşi veniţi luni la praznicul Adormirii Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula din judeţul Cluj, Înaltpreasfinţitul Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului a condamnat terorismul care pune ”în pericol indentitatea spirituală a oamenilor” şi a vorbit despre Europa care, ”în virtutea unei corectitudini politice (...) nu mai face referire la rădăcini”, avertizând că astfel ne confruntăm cu o ”cădere spirituală a Europei” care ar putea fi cauza pentru care ”îngăduie Dumnezeu să fie atâtea atentate”.

 Înaltpreasfinţitul (ÎPS) Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului a subliniat, în predica pe care a susţinut-o, luni, după slujba oficiată la Mănăstirea Nicula din Gherla, cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului, că terorismul ţinteşte înspre creştini, iar religia ortodoxă are de suferit din cauza expulzărilor, masacrelor şi distrugerii bisericilor. ”Atentatele teroriste şi războaiele sunt prezente, din nefericire, în zilele noastre. Chiar dacă noi, românii, avem din harul lui Dumnezeu pace, în bătrâna noastră Europă sunt atentate teroriste şi în lume sunt războaie. Cu precădere în Orientul Mijlociu şi în Asia, creştinii sunt ţinta agresiunilor, expulzărilor şi masacrelor, bisericile şi mănăstirile sunt distruse, dispărând odată cu ele o cultură bimilenară”, a spus ÎPS Andrei Andreicuţ. Acesta a adăugat că pierderea credinţei oamenilor este un pericol pentru Europa. ”Un alt pericol este pierderea credinţei.

Neamurile pier nu atunci când îşi pierd fiinţa statală, ci atunci când îşi pierd identitatea culturală. Atentatele teroriste şi războaiele pun în pericol indentitatea spirituală a oamenilor. Din nefericire, aceste necazuri sunt prezente în lume de când omul a căzut în păcat. Cortegiul de suferinţe ce ne agresează are obârşia în păcat, iar salvarea presupune apropierea de Dumnezeu şi o viaţă spirituală normală. În virtutea unei corectitudini politice, Europa nu mai face referire la rădăcini. Până nu este prea târziu, să ne străduim să oprim căderea spirituală a Europei. Fără a fi panicarzi, este bine să ne punem întrebarea dacă nu datorită acestei stări de lucruri îngăduie Dumnezeu să fie atâtea atentate teroriste, atâtea războaie, atâtea distrugeri de valori spirituale şi de bunuri materialeţ”, a spus înaltul ierarh ortodox. Mitropolitul Clujului a mai spus în predica sa că multe tragedii sunt cauzate de corupţie, dar şi de dorinţa oamenilor de a obţine puterea cu orice preţ. “Oamenii pătimaşi se războiesc pentru orice, pentru bunuri materiale, pentru plăcerile ce şi le pot procura cu ele şi pentru demnităţi şi putere. Este teribilă lupta pentru bunuri şi pentru putere, nu se mai termină. Mai ales pe tărâm politic”, a mai ÎPS Andreicuţ. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alexandru LĂZESCU

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alegerile din Italia accentuează tendința de a aduce valorile culturale și raporturile dintre Comisia Europeană și statele membre în centrul disputelor electorale viitoare din UE.

opinii

Dreptate en detail

Briscan ZARA

Dreptate en detail

Ceea ce este şi mai interesant e că fiind alese arbitrar, legile care garantează menţinerea dreptăţii pot fi la fel de uşor schimbate precum pelincile unui bebeluş. Sunt atâtea dreptăţi pe lume că ai de unde alege. Ceea ce ieri era ilegal, azi e chiar obligatoriu, ceea ce e azi împotriva legii, mâine poate fi permis sau chiar încurajat.

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Cristina DANILOV

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Mulţi adulţi tratează fricile copiilor în mod condescendent. Ce dacă se teme, e normal, spunem, copilul va creşte şi totul va trece; sau - toţi ne-am temut cândva de ceva şi iată, am crescut şi nu ne-a mai mâncat lupul. Dar, în acelaşi timp, adulţii tac mâlc despre cât de multe necazuri le-a cauzat frica în copilărie, şi poate că şi acum, doar că ei au învăţat să le ascundă bine. 

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Mihai DORIN

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Indiferent de finalul războiului din Ucraina, abţinerea noastră de la acte revărsânde şi iresponsabile, chiar şi atunci când ştim că teritoriile răpite României rămân o rană deschisă, o ţară ca a noastră, dacă e ţară demnă şi nu accident al istoriei, nu poate abdica de la onoare şi solidaritate cu valorile lumii libere. Întrucât din credinţă şi asumarea acestor valori ne-am născut şi noi, ca naţiune şi stat. Nu Rusia ne-a fost naş, ci ideile şi valorile lumii libere.

pulspulspuls

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment deosebit se pune la cale în filiala liberalilor ieşeni, o procedură extraordinară de măsurare a potenţialului politic al unor candidaţi. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.