ÎPS Andrei Andreicuţ critică discret atitutinea statelor europene
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 19.09.2021

ÎPS Andrei Andreicuţ critică discret atitutinea statelor europene

GALERIE
andreicut
  • andreicut
- +

 „În virtutea unei corectitudini politice, Europa nu mai face referire la rădăcini. Până nu este prea târziu, să ne străduim să oprim căderea spirituală a Europei”, a transmis Mitropolitul Clujului

În prezenţa a peste 40.000 de credincioşi veniţi luni la praznicul Adormirii Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula din judeţul Cluj, Înaltpreasfinţitul Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului a condamnat terorismul care pune ”în pericol indentitatea spirituală a oamenilor” şi a vorbit despre Europa care, ”în virtutea unei corectitudini politice (...) nu mai face referire la rădăcini”, avertizând că astfel ne confruntăm cu o ”cădere spirituală a Europei” care ar putea fi cauza pentru care ”îngăduie Dumnezeu să fie atâtea atentate”.

 Înaltpreasfinţitul (ÎPS) Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului a subliniat, în predica pe care a susţinut-o, luni, după slujba oficiată la Mănăstirea Nicula din Gherla, cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului, că terorismul ţinteşte înspre creştini, iar religia ortodoxă are de suferit din cauza expulzărilor, masacrelor şi distrugerii bisericilor. ”Atentatele teroriste şi războaiele sunt prezente, din nefericire, în zilele noastre. Chiar dacă noi, românii, avem din harul lui Dumnezeu pace, în bătrâna noastră Europă sunt atentate teroriste şi în lume sunt războaie. Cu precădere în Orientul Mijlociu şi în Asia, creştinii sunt ţinta agresiunilor, expulzărilor şi masacrelor, bisericile şi mănăstirile sunt distruse, dispărând odată cu ele o cultură bimilenară”, a spus ÎPS Andrei Andreicuţ. Acesta a adăugat că pierderea credinţei oamenilor este un pericol pentru Europa. ”Un alt pericol este pierderea credinţei.

Neamurile pier nu atunci când îşi pierd fiinţa statală, ci atunci când îşi pierd identitatea culturală. Atentatele teroriste şi războaiele pun în pericol indentitatea spirituală a oamenilor. Din nefericire, aceste necazuri sunt prezente în lume de când omul a căzut în păcat. Cortegiul de suferinţe ce ne agresează are obârşia în păcat, iar salvarea presupune apropierea de Dumnezeu şi o viaţă spirituală normală. În virtutea unei corectitudini politice, Europa nu mai face referire la rădăcini. Până nu este prea târziu, să ne străduim să oprim căderea spirituală a Europei. Fără a fi panicarzi, este bine să ne punem întrebarea dacă nu datorită acestei stări de lucruri îngăduie Dumnezeu să fie atâtea atentate teroriste, atâtea războaie, atâtea distrugeri de valori spirituale şi de bunuri materialeţ”, a spus înaltul ierarh ortodox. Mitropolitul Clujului a mai spus în predica sa că multe tragedii sunt cauzate de corupţie, dar şi de dorinţa oamenilor de a obţine puterea cu orice preţ. “Oamenii pătimaşi se războiesc pentru orice, pentru bunuri materiale, pentru plăcerile ce şi le pot procura cu ele şi pentru demnităţi şi putere. Este teribilă lupta pentru bunuri şi pentru putere, nu se mai termină. Mai ales pe tărâm politic”, a mai ÎPS Andreicuţ. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.