anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 04.02.2023

ÎPS Calinic, acuzat că spionează preoții din subordine

GALERIE
PS Calinic
 • PS Calinic
- +

Un cetățean l-a acuzat pe Înalt Preasfinția Sa Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, de faptul că a încetat din a mai sluji și a început să își spioneze subalternii. “Spionaj? Da, am putea spune și așa! Sunt spionul Preasfintei Treimi, trimis de Dumnezeu ca să văd, la fața locului, cum își fac treaba copiii Lui. Interesant! În plus, vizitarea parohiilor, cel puțin o dată pe an, este o lucrare a episcopului, care face parte din fișa postului”, a răspuns imediat Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților 

Un cetățean l-a acuzat pe Înalt Preasfinția Sa Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, de faptul că a încetat din a mai sluji și a început să își spioneze subalternii. Cel puțin așa rezultă din mesajul transmis de acesta și publicat, recent, pe pagina de internet a Arhiepiscopiei. „Înaltpreasfinția Voastră, urmăresc cu mare interes activitatea Înaltpreasfinției Voastre și apreciez foarte mult tot cea ce faceți. Am remarcat faptul că de ceva timp nu mai slujiți Sfânta Liturghie duminica și în sărbători, ci faceți doar spionaj prin eparhie (s.n.). Credeți că asta este cel mai important sau este o modalitate de a analiza parohiile din eparhia Înaltpreasfinției Voastre?! Vă mulțumesc! Cu respect!”, se arată în mesajul respectiv.

Ca de obicei, mesajul nu a rămas fără răspuns din partea chiriarhului care a lăsat să se întrevadă, totuși, mirarea cu privire la acuzația de spionaj față de subalternii săi. „Stimate domnule! Spionaj? Da, am putea spune și așa! Sunt spionul Preasfintei Treimi, trimis de Dumnezeu ca să văd, la fața locului, cum își fac treaba copiii Lui. Interesant! În plus, vizitarea parohiilor, cel puțin o dată pe an, este o lucrare a episcopului, care face parte din fișa postului. Doriți să vă trimit Gramata?”, se arată în prima partea a răspunsului dat de ÎPS Calinic.

De partea cealaltă, ÎPS Calinic a ținut să remarce că a avut de-a face și cu acuzații diametral opuse, adică de genul celora care indicau o delăsare din partea chiriarhului vizavi de treburile din parohii. „știți, <un domn> m-a acuzat cândva că, de când am venit (înscăunat ca arhiepiscop – n.r.), nu m-am întâlnit niciodată cu preoții eparhiei. Greșit! Până în prezent m-am întâlnit cu peste 500 dintre ei, chiar în parohiile lor. Au mai rămas încă vreo 50 parohii <nespionate>, dar cu siguranță nu vor fi trecute cu vederea. Doamne, ajută!”, a specificat în final chiriarhul.

În ce privește chestiunea mai severă – cel puțin în ochii clericilor – decât cea legată de pretinsul „spionaj” și anume abandonarea slujirii Sfintei Liturghii, ÎPS Calinic a ținut să puncteze cu aspecte din viața monahală (ierarhii, conform rânduielii bisericești, sunt aleși doar din cinul monahal): „Pe la mănăstiri circulă o apoftegmă: <Monahul care face ascultare, Liturghie săvârșește>. Or, noi episcopii, monahi fiind, când facem ascultare de Sfântul Sinod (Gramata este un act în care sunt specificate prerogativele și îndatoririle urmare a celor stabilite de Sinod – n.r.), Liturghie săvârșim”.

Sursa: obiectivdesuceava

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Stupida lex, sed lex!

Nicolae GRECU

Stupida lex, sed lex!

Stimaţi suporteri, nu contează că înjuraţi, aveţi grijă pe cine înjuraţi.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI)

Lunga pledoarie pro domo a tânărului asistent universitar continuă în ampla scrisoare adresată profesorului Balan, tatăl fetei pe care și‑o dorea de soție.

Blocul, pacoste sau nevoie?

arh. Ionel OANCEA

Blocul, pacoste sau nevoie?

Spre sfârşitul comunismului din România, posibilitatea obţinerii rapide a unui apartament la bloc era reală. Majoritatea populaţiei urbane trăia în cartiere de locuinţe colective. Ambiţiile partidului comunist au fost anularea proprietăţii private, demolarea caselor cu grădină şi mutarea proprietarilor în apartamente cu chirie modică. Aproape au reuşit. 

Ca piatra-n lac

Radu POPESCU

Ca piatra-n lac

Până nu demult, atunci când Rusia încă se simțea aproape ca acasă în Republica Moldova, Kremlinul nu avea prea multe bătăi de cap legate de posibilele aspirații ale Chișinăului de a se apropia de Uniunea Europeană. Chiar și după 2009, momentul dispariției din prima linie a lui Vladimir Voronin și a comuniștilor moldoveni, primele guverne reformatoare și proeuropene de peste Prut erau temperate repejor de către Rusia atunci când mergeau parcă mai des în vizită la Bruxelles decât la Moscova.

pulspulspuls

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Ce vă spuneam noi mai pe alaltăieri, stimaţi telespectatori, cum că alde nea Mihăiţă şi dom’ Costel nu ar sta deloc pe roze acuma la alesul liniilor directoare în vederea abordării anului electoral 2024? 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.