ÎPS Calinic, acuzat că spionează preoții din subordine
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 10.04.2021

ÎPS Calinic, acuzat că spionează preoții din subordine

GALERIE
PS Calinic
  • PS Calinic
- +

Un cetățean l-a acuzat pe Înalt Preasfinția Sa Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, de faptul că a încetat din a mai sluji și a început să își spioneze subalternii. “Spionaj? Da, am putea spune și așa! Sunt spionul Preasfintei Treimi, trimis de Dumnezeu ca să văd, la fața locului, cum își fac treaba copiii Lui. Interesant! În plus, vizitarea parohiilor, cel puțin o dată pe an, este o lucrare a episcopului, care face parte din fișa postului”, a răspuns imediat Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților 

Un cetățean l-a acuzat pe Înalt Preasfinția Sa Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, de faptul că a încetat din a mai sluji și a început să își spioneze subalternii. Cel puțin așa rezultă din mesajul transmis de acesta și publicat, recent, pe pagina de internet a Arhiepiscopiei. „Înaltpreasfinția Voastră, urmăresc cu mare interes activitatea Înaltpreasfinției Voastre și apreciez foarte mult tot cea ce faceți. Am remarcat faptul că de ceva timp nu mai slujiți Sfânta Liturghie duminica și în sărbători, ci faceți doar spionaj prin eparhie (s.n.). Credeți că asta este cel mai important sau este o modalitate de a analiza parohiile din eparhia Înaltpreasfinției Voastre?! Vă mulțumesc! Cu respect!”, se arată în mesajul respectiv.

Ca de obicei, mesajul nu a rămas fără răspuns din partea chiriarhului care a lăsat să se întrevadă, totuși, mirarea cu privire la acuzația de spionaj față de subalternii săi. „Stimate domnule! Spionaj? Da, am putea spune și așa! Sunt spionul Preasfintei Treimi, trimis de Dumnezeu ca să văd, la fața locului, cum își fac treaba copiii Lui. Interesant! În plus, vizitarea parohiilor, cel puțin o dată pe an, este o lucrare a episcopului, care face parte din fișa postului. Doriți să vă trimit Gramata?”, se arată în prima partea a răspunsului dat de ÎPS Calinic.

De partea cealaltă, ÎPS Calinic a ținut să remarce că a avut de-a face și cu acuzații diametral opuse, adică de genul celora care indicau o delăsare din partea chiriarhului vizavi de treburile din parohii. „știți, <un domn> m-a acuzat cândva că, de când am venit (înscăunat ca arhiepiscop – n.r.), nu m-am întâlnit niciodată cu preoții eparhiei. Greșit! Până în prezent m-am întâlnit cu peste 500 dintre ei, chiar în parohiile lor. Au mai rămas încă vreo 50 parohii <nespionate>, dar cu siguranță nu vor fi trecute cu vederea. Doamne, ajută!”, a specificat în final chiriarhul.

În ce privește chestiunea mai severă – cel puțin în ochii clericilor – decât cea legată de pretinsul „spionaj” și anume abandonarea slujirii Sfintei Liturghii, ÎPS Calinic a ținut să puncteze cu aspecte din viața monahală (ierarhii, conform rânduielii bisericești, sunt aleși doar din cinul monahal): „Pe la mănăstiri circulă o apoftegmă: <Monahul care face ascultare, Liturghie săvârșește>. Or, noi episcopii, monahi fiind, când facem ascultare de Sfântul Sinod (Gramata este un act în care sunt specificate prerogativele și îndatoririle urmare a celor stabilite de Sinod – n.r.), Liturghie săvârșim”.

Sursa: obiectivdesuceava

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Nicolae GRECU

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Chiar dacă şansele sunt minime, demersul oamenilor de rugby ieşeni demonstrează că sportul acesta se încăpăţânează să existe, să renască şi să reziste în dulcele târg.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Sunt relevate în continuare explicaţiile etimologice aberante date unor termeni importanţi în limba română, precum cneaz şi voievod, şi concluziile istorice inadecvate rezultate din respectivele etimologii.

O Iubire şi nouă fericiri

pr. Constantin STURZU

O Iubire şi nouă fericiri

Când m-am decis să urmez Filosofia, licean fiind, cineva m-a trimis să discut cu un venerabil profesor din acest domeniu. "Care este preocuparea sau tema centrală a Filosofiei?", m-a întrebat dumnealui, încă de la primele cuvinte. "Fericirea!", am răspuns eu spontan. Profesorul s-a uitat puţin dezamăgit la mine: "Nu. Ci disputa dintre materialism şi idealism". 

Urbanismul slăbiciunilor

arh. Ionel OANCEA

Urbanismul slăbiciunilor

Frumuseţea urbei noastre datorează mult colinelor. Din mulţimea lor, Boris Crăciun identifică pe cele şapte semnificative: Repedea, Cetăţuia, Miroslava, Breazu, Copou, Ciric şi Tătăraşi. Centrul e dominat de mănăstirea Golia şi Mitropolie, iar pe cele din jur se ridică mănăstirile Cetăţuia şi Miroslava. Şi constructorii acestor monumente au avut în preocupare riscurile fundării pe terenurile instabile. 

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Conducere autonomă nivel 6

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.