ÎPS Teodosie vrea propria lui moşie. El a depus solicitare de înfiinţare a Mitropoliei Tomisului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

ÎPS Teodosie vrea propria lui moşie. El a depus solicitare de înfiinţare a Mitropoliei Tomisului

GALERIE
PS Teodosie
  • PS Teodosie
- +

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, doreşte înfiinţarea Mitropoliei Tomisului şi a depus în acest sens o solicitare la Sfântul Sinod, precizând că demersurile ar putea dura două sau trei luni.

ÎPS Teodosie a declarat, vineri, că şi-a dorit reînfiinţarea Mitropoliei la scurt timp după ce a devenit Arhiepiscop al Tomisului, adică din 2002, dar acest lucru nu s-a materializat atunci. El a menţionat că argumentele aduse acum sunt mai multe izvoare istorice recuperate care arată că au existat mitropoliţi în fiecare secol.

“Argumentele sunt mulţimea de izvoare recuperate. Chiar anul trecut pe baza căreia noi am înfiinţat Academia Tomitană, sunt din 85 de arhive şi biblioteci, foarte multe de la Vatican, se păstrează vestigiile înaintaşilor noştri de aici date că au existat mitropoliţi în fiecare secol, în care istoria nu consemnează că izvoarele s-au pierdut, Dobrogea a intrat în stăpânire străină şi a revenit în 1878, dar izvoarele s-au păstrat în diverse locuri”, a transmis ÎPS Teodosie. 

El a precizat că acest statut a fost pierdut deoarece nu a mai fost stăpânire creştină pe aceste meleaguri. “Acest statut s-a pierdut pentru că teritoriul a fost ocupat, nu a mai fost stăpâne creştină, ci stăpânire islamică, revenind stăpânirea creştină şi având libertate deplină, să vă mai amintesc un lucru comuniştii au desfiinţat episcopii, singura episcopie care a fost ridicată la rangul de arhiepiscopie în 1975 nu de biserică, ci de statul român datorită istoriei acestui ţinut pentru că era revendicată Dobrogea este Arhiepiscopia Tomisului şi Dunării de Jos şi s-a primit o casă atunci prin decret prezidenţial, casa în care locuiesc. Pentru istorie chiar şi comuniştii au reactivat şi au dat titlul de arhiepiscopie. Aici a fost Mitropolie din secolul V înainte de a fi mitropolie a fost arhiepiscopie autocefală, iar în secolul V Mitropolia Tomisului avea 14 episcopii sufragane”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului. El a menţionat că are a simţit că are o datorie sfântă pentru a remedia această situaţie. 

“Această istorie orice popor şi-ar dori să o pună în lumină. Am simţit o datorie sfântă, nu pentru mine, ci pentru adevărul istoric, să repun în lumină aceste realităţi care trebuie să fie cu adevărat realităţile care ne dau nouă demnitatea atât Bisericii, cât şi statului român”, a transmis Arhiepiscopul.

El a mai afirmat ce demersuri a făcut recent în acest sens. “Am făcut demers, am înregistrat la Patriarhie, la cancelaria Sfântului Sinod o adresă săptămâna trecută cu această dorinţă şi cu enumerarea argumentelor şi sigur se fac paşi în care argumentele să fie puse în lumină. Nu am fost contrazis de preafericitul care a primit această sesizare şi sigur urmează nişte trepte. Noi nu facem mitropolia ca o fantomă, dintr-o dată, ci să urmeze toate demersurile canonice care trebuie să pună în evidenţă acest scaun mitropolitan care este înscris şi în canoanele organizatorice ale sinoadelor ecumenice”, a precizat ÎPS Teodosie. 

Întrebat ce părere are PreaFericitul Daniel despre această situaţie, Arhiepiscopul Tomisului a răspuns: “În mod tacit a acceptat-o şi de acum urmează demersurile. Demersurile durează două, trei luni”. El a menţionat că este nevoie şi de aprobarea Sfântului Sinod. ÎPS Teodosie a menţionat şi care este diferenţa dintre o arhiepiscopie şi o mitropolie. 

“Mitropolia are un rang mai deplin aşa cum este în tradiţie şi în canoane. Aceasta este diferenţa”, a transmis Arhiepiscopul Tomisului. Întrebat dacă doreşte să ajungă patriarh, ÎPS Teodosie a răspuns: “Nu. Nu mi-am dorit să ajung nici ierarh, dar a fost chemarea lui Dumnezeu”.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.