Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

ÎPS Teodosie vrea propria lui moşie. El a depus solicitare de înfiinţare a Mitropoliei Tomisului

GALERIE
PS Teodosie
  • PS Teodosie
- +

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, doreşte înfiinţarea Mitropoliei Tomisului şi a depus în acest sens o solicitare la Sfântul Sinod, precizând că demersurile ar putea dura două sau trei luni.

ÎPS Teodosie a declarat, vineri, că şi-a dorit reînfiinţarea Mitropoliei la scurt timp după ce a devenit Arhiepiscop al Tomisului, adică din 2002, dar acest lucru nu s-a materializat atunci. El a menţionat că argumentele aduse acum sunt mai multe izvoare istorice recuperate care arată că au existat mitropoliţi în fiecare secol.

“Argumentele sunt mulţimea de izvoare recuperate. Chiar anul trecut pe baza căreia noi am înfiinţat Academia Tomitană, sunt din 85 de arhive şi biblioteci, foarte multe de la Vatican, se păstrează vestigiile înaintaşilor noştri de aici date că au existat mitropoliţi în fiecare secol, în care istoria nu consemnează că izvoarele s-au pierdut, Dobrogea a intrat în stăpânire străină şi a revenit în 1878, dar izvoarele s-au păstrat în diverse locuri”, a transmis ÎPS Teodosie. 

El a precizat că acest statut a fost pierdut deoarece nu a mai fost stăpânire creştină pe aceste meleaguri. “Acest statut s-a pierdut pentru că teritoriul a fost ocupat, nu a mai fost stăpâne creştină, ci stăpânire islamică, revenind stăpânirea creştină şi având libertate deplină, să vă mai amintesc un lucru comuniştii au desfiinţat episcopii, singura episcopie care a fost ridicată la rangul de arhiepiscopie în 1975 nu de biserică, ci de statul român datorită istoriei acestui ţinut pentru că era revendicată Dobrogea este Arhiepiscopia Tomisului şi Dunării de Jos şi s-a primit o casă atunci prin decret prezidenţial, casa în care locuiesc. Pentru istorie chiar şi comuniştii au reactivat şi au dat titlul de arhiepiscopie. Aici a fost Mitropolie din secolul V înainte de a fi mitropolie a fost arhiepiscopie autocefală, iar în secolul V Mitropolia Tomisului avea 14 episcopii sufragane”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului. El a menţionat că are a simţit că are o datorie sfântă pentru a remedia această situaţie. 

“Această istorie orice popor şi-ar dori să o pună în lumină. Am simţit o datorie sfântă, nu pentru mine, ci pentru adevărul istoric, să repun în lumină aceste realităţi care trebuie să fie cu adevărat realităţile care ne dau nouă demnitatea atât Bisericii, cât şi statului român”, a transmis Arhiepiscopul.

El a mai afirmat ce demersuri a făcut recent în acest sens. “Am făcut demers, am înregistrat la Patriarhie, la cancelaria Sfântului Sinod o adresă săptămâna trecută cu această dorinţă şi cu enumerarea argumentelor şi sigur se fac paşi în care argumentele să fie puse în lumină. Nu am fost contrazis de preafericitul care a primit această sesizare şi sigur urmează nişte trepte. Noi nu facem mitropolia ca o fantomă, dintr-o dată, ci să urmeze toate demersurile canonice care trebuie să pună în evidenţă acest scaun mitropolitan care este înscris şi în canoanele organizatorice ale sinoadelor ecumenice”, a precizat ÎPS Teodosie. 

Întrebat ce părere are PreaFericitul Daniel despre această situaţie, Arhiepiscopul Tomisului a răspuns: “În mod tacit a acceptat-o şi de acum urmează demersurile. Demersurile durează două, trei luni”. El a menţionat că este nevoie şi de aprobarea Sfântului Sinod. ÎPS Teodosie a menţionat şi care este diferenţa dintre o arhiepiscopie şi o mitropolie. 

“Mitropolia are un rang mai deplin aşa cum este în tradiţie şi în canoane. Aceasta este diferenţa”, a transmis Arhiepiscopul Tomisului. Întrebat dacă doreşte să ajungă patriarh, ÎPS Teodosie a răspuns: “Nu. Nu mi-am dorit să ajung nici ierarh, dar a fost chemarea lui Dumnezeu”.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri