IPS Teofan va sluji la „Toma Cozma“, de hramul bisericii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.12.2021

IPS Teofan va sluji la „Toma Cozma“, de hramul bisericii

GALERIE
toma cozma
  • toma cozma
- +

Biserica „Toma Cozma“ din Iaşi celebrează în a doua Duminică după Paşti hramul, cinstindu-l pe Sfântul Apostol Toma, printr-o serie de manifestări care debutează încă de sâmbătă, 7 mai. Slujba Sfintei Liturghii din ziua respectivă va fi oficiată de un sobor condus de către Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. 

Pelerinii prezenţi în ambele zile la biserică se vor bucura de o serie de mese festive pregătite de către colaboratori şi membrii ai parohiei. Însă în acest an se vor cinsti cu precădere moaştele obţinute de biserică pe 5 octombrie 2015, fragmente din rămăşiţele sfinte ale Sfântului Apostol Toma şi ale Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, ocrotitorii bisericii şi parohiei ieşene.

„Darul ne-a fost oferit cu certificat însoţitor de către Arhiepiscopia Atenei şi a Întregii Elade (Patriarhia Greciei).Pentru a cinsti cum se cuvinte prezenţa acestor sfinte moaşte în biserica noastră ne-a ajutat bunul Dumnezeu să realizăm o prelungire a soleei din faţa altarului şi să finalizăm strana în care acestea vor fi aşezate. Această strană cu icoane va fi sfinţită în ziua de Hram, în Duminica Tomei, pe 8 mai, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, care va aşeza la locul cuvenit sfintele moaşte după ce va oficia Sfânta Liturghie“, a declarat pr. Mihai Mărgineanu, parohul bisericii ieşene. Pe perioada sărbătorii destinate hramului va fi organizată şi o expoziţie de ouă încondeiate în care vor fi expuse cele mai reuşite ouă realizate de copii şi tinerii participanţi la atelierul de încondeiat organizat de Asociaţia „Toma Cozma“ în perioada Postului Mare. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ar fi prea frumos

Nicolae GRECU

Ar fi prea frumos

În noul format al Cupei Davis, extrem de ofertant, echipa României are o mică şansă de a participa la masa bogaţilor.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Autorul continuă seria distincţiilor între editarea ştiinţifică a textelor vechi şi diortosirea periodică a cărţilor întrebuinţate în serviciul liturgic.

O zi cu Părintele Florescu

pr. Constantin STURZU

O zi cu Părintele Florescu

Un eveniment editorial: publicarea volumului "Lumea ca o zi de vineri. Din jurnalul unui preot misionar" (Editura Doxologia, Iaşi, 2021). Nu e puţin lucru să publici azi o carte cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi cu un cuvânt înainte entuziast al lui Andrei Pleşu, care constată că în paginile lucrării se împleteşte "cu atâta naturaleţe cateheza cu libertatea spirituală, cu surpriza (nearogantă) a interpretării, cu experienţa de viaţă şi, când e cazul, cu umorul" (p. 10). Dar, când este vorba de Părintele Ioan-Florin Florescu, pe mine - din 1997, de când l-am cunoscut - nu mă mai miră nimic. În sensul bun, curat. Precum sunt "uimirea şi cutremurul" (p. 55), cele care ne ţin vii în Biserică.

Altfel

arh. Ionel OANCEA

Altfel

Am reiterat în acest spaţiu povestea proiectelor publice de amploare pentru a releva complexitatea lor. Marele proiect de reabilitare a centrului istoric din Oradea a durat peste cincisprezece ani. Pentru ca un asemenea proiect public să aibă sorţi de izbândă este necesară punerea la punct în detaliu a mecanismelor economice, juridice şi tehnice. Ele înseamnă, între multe altele, negocieri dificile între partenerii implicaţi direct în proiect, dar şi acceptarea lui de comunitate.

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș (G)Ene

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.