Irimia. Florin Irimia
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Irimia. Florin Irimia

GALERIE
codrin liviu cutitaru
  • codrin liviu cutitaru
- +

„Cazul” prezenţei prozatorului Florin Irimia pe lista de „activitate ştiinţifică zero” a Universităţii din Iaşi îmi demonstrează clar nebunia în care s-a ajuns cu „scientometria”. Acest monstru e pe cale să anuleze diversitatea şi bogăţia experienţei intelectuale, care ar trebui să stea la temelia vieţii universitare. Este noul „nazism” academic şi nu greşesc deloc emiţând o asemenea comparaţie.

Tocmai mă pregăteam să scriu ceva despre ultimul volum de proză al scriitorului ieşean Florin Irimia (i.e. Bărbatul din spatele ceţii, Polirom 2021), când, prin bătrâna noastră Universitate, a început să circule un document deopotrivă infamant şi inflamant. E vorba despre o aşa-numită (ad-hoc) „listă a ruşinii”. Pentru neavizaţi, ne referim la un „răboj” cu nume de universitari (cadre didactice şi cercetători) care nu au îndeplinit (prin neraportare sau raportare insuficientă, nu mai contează aici) criteriile (punctajele) impuse de teribila „scientometrie” actuală. Adică nu au publicat, ştiinţific vorbind, conform rigorilor de evaluare ale momentului. Nu insist asupra detaliilor tehnice, neinteresante, desigur, pentru cei din afara sistemului. Destul să precizez că universităţile româneşti primesc o parte din finanţarea de bază din dinamica acestor punctaje, grile, criterii, numiţi-le cum doriţi. Ca atare, conducerile instituţiilor de învăţământ superior iau măsuri, justificat, pentru încurajarea respectivului mod de cercetare. Teoretic, el ar aduce mai mulţi bani şi, tot teoretic, ar creşte vizibilitatea internaţională. Nimic de criticat aşadar în eforturile unei administraţii universitare care se agită să crească „productivitatea” ştiinţifică. Că, la noi, la Iaşi, astăzi, „felul” ori „felurile” de „stimulare” a cercetării - prin aşezarea, iată, a unor oameni la „stâlpul infamiei” şi prin încercarea de impunere draconică a unor reguli de activitate ştiinţifică procustiene, ce nu ţin cont de specificitatea domeniilor - lasă profund de dorit, constituie premisa unei alte discuţii.

Acum am fost deturnat din intenţia mea de a scrie despre Bărbatul din spatele ceţii de faptul că autorul acestei (noi) cărţi excelente apare pe „lista ruşini”! Da, lectorul universitar Florin Irimia nu „a publicat” mai „nimic” în ultimii ani ori, dacă a făcut-o, a făcut-o „necorespunzător”. M-am grăbit să iau în mână volumele (de proză) scoase de Florin din 2011 până în prezent (la Polirom, unde publică numai autori care chiar înseamnă ceva pe piaţa culturală şi academică, autori care nu-şi plătesc tipăriturile din proprii bani şi care, mai mult, sunt citiţi de mii de oameni, nefiind nevoiţi să-şi cumpere singuri şi să-şi ascundă tirajele prin dulapuri prăfuite de vreme) şi am „derulat o evaluare”, accept, „scrisometrică”, nu „scientometrică”. În zece ani, lectorul/scriitorul Irimia a publicat cinci cărţi de literatură, în medie, cam de 300 de pagini fiecare. 1.500 adică, în total. 150 pe an, dacă nu mă înşală aritmetica de filolog. Concluzie - măcar vreo 3 pagini pe săptămână. Şi o întrebare strict cantitativă: câte pagini scrie/publică un „scientometru” în 10 ani? (Nu vă încumetaţi să căutaţi răspunsul, pentru că veţi deveni un mythbuster/„distrugător de mituri” autohton!) Toate astea la „strigarea” strict „cantitativă”. De aceea, parcă-l aud şoptind pe Nea Popică: „Dar calitativ, calitativ cum devine chestiunea, domnule?” „Devine foarte bine, Nea Popică!” răspund răspicat. Florin Irimia este primit elogios de critica literară, i s-a decernat un premiu în Franţa, în 2013, pentru primul lui roman (ah, da, am uitat să vă informez că unele dintre cărţile sale sunt deja traduse în limbi europene, aducând, vrând-nevrând, imagine „externă” Universităţii căreia bietul prozator „încă” îi aparţine) şi dă interviuri, frecvent, în locuri de maximă popularitate mediatică.

Ştiu şi ce vor urla „scientometrii”: „Păi, dacă literatura nu aduce puncte, să o lase naibii deoparte şi să pună mâna să scrie lucruri serioase, cuantificabile!” Asta, dacă-mi permiteţi, ar fi ca şi cum i-ai spune unui chirurg strălucit să înceteze să mai scrie despre operaţiile sale (excepţionale) şi să teoretizeze chirurgia ca domeniu, întrucât asta „se cere”. Păi, Florin Irimia, aidoma unei jumătăţi cel puţin din Facultăţile de Litere din ţară şi din lume, predă literatură. Cine poate explica mai bine unui viitor literat mecanismele literaturii, dacă nu un cunoscător din interior al ei? „Cazul” prezenţei prozatorului Florin Irimia pe lista de „activitate ştiinţifică zero” a Universităţii din Iaşi îmi demonstrează clar nebunia în care s-a ajuns cu „scientometria”. Acest monstru e pe cale să anuleze diversitatea şi bogăţia experienţei intelectuale, care ar trebui să stea la temelia vieţii universitare. Este noul „nazism” academic şi nu greşesc deloc emiţând o asemenea comparaţie. Vă imaginaţi cum ar arăta lumea de azi, dacă „proiectul” unui cretin ca Hitler ar fi triumfat, lăsând pe mapamond doar aşa-zisa „rasă ariană”? Ar fi plină de degeneraţi, cu tare psihice, fizice şi intelectuale, ieşite tocmai din lipsa varietăţii genetice. Aşa vor arăta universităţile viitorului, dacă Patul „scientometric” al lui Procust va continua să guverneze. Academiile vor fi pline de impostori cu tolba plină de punctaje. Punctaje de carton, bineînţeles.

Codrin Liviu Cuţitaru este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iluzii guvernamentale

Lucian DÎRDALA

Iluzii guvernamentale

Aparent, desemnarea domnului Cioloş a fost un gest politic inutil, de natură a consuma în zadar timp şi energie. În realitate, ea a avut rolul de a oferi partidelor din fostul arc guvernamental ceva mai mult timp de gândire şi, în special pentru PNL, de decantare a opţiunilor pe termen mediu.

Filmuletul zilei

opinii

Un model discret, iradiant...

Florin CÎNTIC

Un model discret, iradiant...

Zilele trecute l-am sărbătorit pe Alexandru Zub la Mănăstirea Văratic, loc de reflecţie şi ospitalitate pentru multe figuri emblematice ale culturii noastre contemporane. Cum Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei, face pentru marele istoric mai mult decât Academia şi autorităţile locale la un loc, aş vrea, ca modestă reverenţă, să readuc în faţa cititorilor un text revelator pentru efigia lui Al. Zub, model cultural şi uman pentru mulţi dintre noi, un partener de dialog exemplar, ieri şi azi.

Serafima

Radu PĂRPĂUȚĂ

Serafima

Serafima nu amintea deloc în înfăţişare de un serafim. Nu ştiu la ce s-o fi gândit maică-sa, când i-a dat acest nume - Serafima, poate originea ei basarabenească s-o fi condus spre acest nume, căci numele se întâlneşte la ruşi. Nu găsesc decât explicaţia că, nu-i aşa, orice gâscă îşi visează puii lebede. 

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Alex VASILIU

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Tinerii participanţi la Concursul de cânt vocal organizat la Paris în paralel cu festivalul Rencontres Internationales Georges Enesco au avut de demonstrat pregătirea în trei domenii muzicale: aria de operă clasică sau romantică, aria sau liedul modern şi liedul compus de George Enescu. Sunt experienţe muzicale ce le-au deschis deja, unora, calea spre scenele de spectacol, de recital, având în vedere cerinţele teatrelor lirice şi oportunităţile înregistrării pe disc a unor programe inedite. 

pulspulspuls

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Vorbeam ieri aicea despre cum de s-a făcut şi s-au aranjat cărţile politicii încât dipotata Monika de la Iaşi a luat faţa în partid, la nominalizarea ca menistru al digitalizării, unora mai bine înfipţi ca ea pe lângă şefi. 

Caricatura zilei

Suspiciune...

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.