Ironia sorții i-a salvat viața micuțului aruncat în latrină la Pașcani: frigul de afară i-a stimulat respirația. „Este o adevărată minune”

joi, 20 martie 2025, 04:44
5 MIN
 Ironia sorții i-a salvat viața micuțului aruncat în latrină la Pașcani: frigul de afară i-a stimulat respirația. „Este o adevărată minune”

Un caz cutremurător a avut loc marți seară, la Pașcani, unde un nou-născut a fost aruncat într-o toaletă din curtea unei ferme de vaci chiar de către propriul tată, care a crezut că bebelușul nu mai era în viață. Din fericire, copilul a fost descoperit la timp și preluat de medici, care acum îi oferă îngrijirile necesare. Comunitatea este șocată și revoltată de acest gest extrem, iar autoritățile au deschis o anchetă pentru a clarifica circumstanțele în care s-a petrecut evenimentul.

Potrivit medicului Delia Molocea-Bocovanu, purtătorul de cuvânt al al Spitalului Municipal Pașcani, incidentul a fost raportat marți seara, pe 18 martie, la ora 23.30. Concubinul femeii a anunțat patronii fermei de vaci unde locuiau că aceasta a născut. Unul dintre patroni a început să caute copilul, iar celălalt a sunat la 112. Ambulanța și poliția au ajuns rapid la fața locului, moment în care un ambulanțier a auzit scâncetele bebelușului venind din latrină. Copilul căzuse pe un dâmb de pământ. Aceștia nu au mai așteptat pompierii, au distrus toaleta și au scos copilul în siguranță.

Vatra Pașcani, zona unde a avut loc incidentul

Tatăl copilului a fost cel care a aruncat nou-născutul în toaletă

Tatăl copilului, un bărbat de 33 de ani, a fost cel care a aruncat nou-născutul în toaletă, crezând că este mort, pentru că era vânăt și nu respira. Medicul a explicat că nou-născutul avea nevoie de îngrijiri medicale imediate, cum ar fi aspirarea secrețiilor din nas și gură, dar nu a primit ajutorul necesar după naștere.

„Noaptea trecută, la ora 00.15, atât mama, cât și nou-născutul au ajuns la compartimentul de primiri urgențe. Bebelușul, un băiețel născut la termen, cu o greutate de aproximativ 2.900 g, a fost adus în stare de hipotermie severă și bradicardie (ritm cardiac anormal de lent). După stabilizare, a fost internat în secția de neonatologie, unde a primit îngrijiri medicale de urgență. În prezent este stabil hemodinamic, dar rămâne sub investigații. Mamei i-au fost administrate medicamente post-partum, iar starea ei este echilibrată și stabilă”, a declarat dr. Molocea.

Hipotermia i-ar fi stimulat respirația, ajutându-l să-și revină

Prof.dr. Maria Stamatin, medic primar în Pediatrie și Neonatologie și coordonator al Departamentului Mama și Copilul de la Arcadia, explică faptul că supraviețuirea nou-născutului în condiții extreme, la aproximativ -5 grade Celsius, este o adevărată minune. Potrivit specialistului, nou-născuții au o capacitate remarcabilă de a rezista la lipsa de oxigen, ceea ce a contribuit la salvarea copilului în această situație critică.

Vatra Pașcani, zona unde a avut loc incidentul

„Hipotermia a jucat un rol neașteptat în supraviețuirea nou-născutului, stimulându-i respirația și ajutându-l să-și revină. Cu toate acestea, riscul a fost uriaș – copilul ar fi putut inhala lichid amniotic și dezvolta o pneumonie de aspirație, care i-ar fi putut fi fatală. Având în vedere că sarcina nu a fost monitorizată medical și nașterea a avut loc acasă, fără asistență specializată, copilul de 3 kg a venit pe lume doar cu ajutorul tatălui, mă mir că a ajuns să supraviețuiască”, a precizat medicul.

Tatăl, cercetat pentru tentativă de omor

Inspectoratul Județean de Poliție a anunțat că bărbatul de 33 de ani, acuzat că a aruncat nou-născutul în toaleta din curte, a fost reținut pentru 24 de ore. Pe numele său a fost deschis un dosar penal pentru tentativă de omor, iar cazul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, care vor dispune astăzi măsuri suplimentare.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

„Din cercetările efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că, în seara de 18 martie a.c., femeia, în vârstă de 21 de ani ar fi născut într-un imobil, din municipiul Pașcani, iar ulterior, concubinul acesteia, în vârstă de 33 de ani ar fi aruncat nou-născutul în toaleta din curte. Femeia și nou-născutul au fost transportați la spital. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la omor, cercetările fiind preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași”, au precizat reprezentanții IPJ Iași.

Cei doi copii vor fi preluați și plasați în asistență maternală 

Direcția Generală de Asistență Socială si Protecție a Copilului din Iași (DGASPC)a trimis o echipă pentru a interveni în cazul nou-născutului. Conform purtătorului de cuvânt al instituției, Tiberiu Bantaș, echipa trimisă de la Iași va evalua preluarea din familie a celor doi copii: nou-născutul și fratele său de un an și șase luni.

„După ce își va reveni, nou-născutul, va fi plasat împreună cu fratele său în asistență maternală. Mama copilului este din județul Mureș, iar tatăl din județul Brăila, astfel că autoritățile vor colabora cu instituțiile din cele două județe pentru a stabili unde va fi plasat copilul. În principiu, este posibil ca acesta să fie dus în județul Mureș, unde mama are domiciliul, însă situația exactă urmează să fie clarificată”, a precizat purtătorul de cuvânt DGASPC.

Despre nașterile la domiciliu

În țări precum Anglia, nașterea acasă este posibilă doar sub supravegherea unei moașe calificate, care a urmărit sarcina pe tot parcursul ei. De asemenea, în apropiere există o ambulanță echipată pentru intervenții de urgență, astfel încât atât mama, cât și copilul să fie în siguranță în cazul unor complicații.

În România, însă, această practică este în afara legii, cu excepția situațiilor de urgență. Prof.dr. Maria Stamatin spune că, în trecut, femeile nășteau cu ajutorul moașelor din sat, care nu aveau pregătire medicală, iar metodele folosite erau rudimentare.

În prezent, există unele femei care aleg să nască acasă, uneori asistate de persoane fără studii medicale, ceea ce poate duce la complicații grave, cum ar fi hemoragii masive, probleme la naștere sau lipsa posibilității de a resuscita copilul în caz de urgență. În unele situații, medicii spun că astfel de decizii pot avea consecințe dramatice, punând în pericol atât viața mamei, cât și a nou-născutului.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii