anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Ironii online după o altă gafă: Olivia Steer pătrunde în fibra limbii (şi nu limbei) române

GALERIE
olivia
 • olivia
- +

Un schimb de replici între Olivia Steer, militant anti-vaccinare, şi scriitorul Mircea Cărtărescu a luat amploare pe Facebook, joi, după ce fosta prezentatoare TV l-a apostrofat pe reputatul autor mai întâi fiind sigură că el nu a scris corect un cuvânt, apoi pentru că s-a vaccinat anti-Covid, îndemnându-i şi pe alţii.

Totul a pornit de la un mesaj de felicitare pe care Mircea Cărtărescu l-a transmis scriitoarei Ioana Pârvulescu cu ocazia zilei de naştere. Autorul romanului „Solenoid” a scris: „La mulţi ani dragii mele prietene Ioana Pârvulescu, una dintre cele mai bune prozatoare din literatura noastră!”.

Olivia Steer a considerat că este oportun să îi atragă atenţia reputatului scriitor că „nu ştie că dativul - feminin - singural pentru «dragă» e «dragei» şi foloseşte, în schimb, nominativul- masculin - plural”. În plus, ea - militantă anti-vaccinare - l-a ironizat pentru că s-a vaccinat anti-Covid. „Bine că ştie sigur, da' sigur!, cum stă treaba cu vaccinurile şi ne sfătuieşte, cu înţelepciune, cum să... gafă... facem ca el”.

Cărtărescu a scris joi, pe Facebook: „Doamnă Olivia Steer, tocmai fiindcă sunt nesigur, după 40 de ani de carieră ca scriitor şi universitar, în privinţa subtilităţilor limbii române, mai consult dicţionarele din când în când. Am aflat astfel din DOOM că genitivul şi dativul corect de la «dragă» e «dragii», şi nu «dragei». Sigur că asta n-are nici o importanţă, fiecare poate spune cum crede că e bine. Ce nu e frumos e că pe o bază atât de măruntă îmi puneţi la-ndoială toată munca dintr-o viaţă de om. Chiar dacă aici aş fi greşit, dumneavoastră tot n-aţi fi avut dreptate. Nu mai vorbesc de legătura pe care-aţi făcut-o cu vaccinarea, cu care greşelile de limbă n-au nimic a face”.

Ulterior, lucrurile s-au amplificat pe reţeaua de socializare, numeroşi utilizatori acuzând-o că „a depăşit măsura”.

Scriitorul Radu Paraschivescu a punctat: „Am trăit s-o văd şi pe asta: Olivia Steer pătrunde în fibra limbii (şi nu limbei) române şi încearcă să-i dea lecţii lui Mircea Cărtărescu. Interesant. E ca şi cum eu m-aş apuca să-l învăţ pe Radu Lupu să cânte la pian. Zicea bine Pliniu cel Bătrân: «Cizmare, nu mai sus de sanda!»”.

Florin Iaru a comentat, ironic, la postarea lui Paraschivescu: „Pătrunde-n casă şi în gînd. Nimic nu ştiţi. Atît s-a putut”.

Fostul eurodeputat Cristian Preda, scriitor şi profesor de ştiinţe politice, a scris: „Senatoarea Şoşoacă îi explică doctorului Rafila ce e un vaccin, iar Olivia Steer lui Mircea Cărtărescu cum se scrie româneşte. Şi una, şi alta au aplomb. Doar aplomb”.

Steer a şters între timp postarea de pe pagina sa de Facebook.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui

Concediu la secret pentru famiglia premarelui

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul şi-a luat famiglia şi a şters-o în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.