Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Isărescu, Ponta şi Oprescu au cea mai mare cotă de încredere în rândul românilor

GALERIE
multime
  • multime
- +

Personalităţile publice care se bucură de cea mai mare încredere din partea românilor sunt guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, premierul Victor Ponta şi primarul general Sorin Oprescu, relevă un sondaj realizat de INSCOP Research, în perioada 16 - 21 ianuarie.

Potrivit sondajului transmis miercuri AGERPRES, 44,9% dintre respondenţi au declarat că au încredere multă şi foarte multă în guvernatorul BNR Mugur Isărescu (43% la măsurătoarea din luna noiembrie 2013).

Premierul Victor Ponta se situează pe poziţia secundă a topului încrederii în personalităţile publice, cu 37,4% încredere multă şi foarte multă (38,9% în noiembrie 2013). Pe locul al treilea se situează primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, cu 34,6% dintre opţiunile exprimate (34,3% în noiembrie 2013), urmat, foarte aproape, de primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, care adună 33,9% dintre opţiunile de încredere multă şi foarte multă exprimate de respondenţi (33,8% în noiembrie 2013).

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, rămâne pe poziţia a cincea în clasamentul încrederii, cu 29,7% încredere multă şi foarte multă (30% în noiembrie 2013). Aproape de Antonescu se află şi fostul lider liberal Călin Popescu-Tăriceanu, căruia îi acordă încrederea 27,9% dintre respondenţi (28,1% în noiembrie 2013). Pe locul al şaptelea se situează fostul lider al PSD Mircea Geoană, cu 24,1% dintre opţiuni (24,8% în noiembrie 2013).

Dintre personalităţile măsurate, primul reprezentant al Opoziţiei în clasamentul încrederii este Mihai Răzvan-Ungureanu, cu 23,7% (24,2% în noiembrie 2013). Liderul Forţei Civice este urmat de preşedintele Traian Băsescu, cu 22,1% dintre opţiunile exprimate (23,3% în noiembrie 2013).

După şeful statului, în clasamentul încrederii urmează directorul SRI George Maior (21,5%) şi şeful SIE, Teodor Meleşcanu (20,2%), măsuraţi în premieră în barometrul INSCOP. În cazul lui Maior se observă faptul că nivelul său de încredere este înregistrat în condiţiile unui deficit de notorietate (20,9% declară că nu îl cunosc), mai mare decât în cazul altor personalităţi măsurate, explicabil în contextul discreţiei în apariţiile publice pe care o presupune funcţia (deţinută de peste şapte ani), susţin realizatorii studiului.

Clasamentul încrederii este completat de Theodor Stolojan (18,7%), Ion Iliescu (18,4%), Liviu Dragnea (18,3%), Corneliu Vadim Tudor (16,5%), Cătălin Predoiu (16,3%), Emil Boc (15,5%), Elena Udrea (14%), Vasile Blaga (13,6%), Dan Voiculescu (10,6%), Dan Diaconescu (9,8%), Kelemen Hunor (8,3%) şi Laszlo Tokes (5,9%).

''Cu excepţia lui Mugur Isărescu, care creşte în clasamentul încrederii, restul personalităţilor politice importante măsurate în Barometrul INSCOP 'Adevărul despre România' fie pierd puncte, fie stagnează comparativ cu măsurătoarea realizată în urmă cu două luni. Explicaţiile sunt diverse, având legătură atât cu o scădere tradiţională a încrederii în instituţii publice şi politicieni în perioada iernii, marcată de un cost mai mare al vieţii, cât şi cu elemente conjuncturale, particulare, legate de activitatea sau problemele de imagine ale anumitor oameni politici'', susţine Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului "Adevărul", în perioada 16 - 21 ianuarie. Volumul eşantionului a fost de 1.054 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic. (Agerpres)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri