Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Îşi bagă în corp droguri de doi lei: ţigări din plante amestecate cu prenadez sau cu spray-uri nazale

GALERIE
tanar tigara
  • tanar tigara
- +

Cu 2 lei se pot cumpăra ţigări din diverse plante amestecate cu prenadez sau cu spray-uri nazale sau chiar pentru curăţarea vaginului. 

Numărul tinerilor care consumă „etnobotanice“ se menţine la cote ridicate la Iaşi. Medicii de la „Sfânta Maria“ au raportat 17 astfel de cazuri în luna februarie. Şeful Centrului Antidrog avertizează că va urma o creştere a numărului consumatorilor şi că cei care ajung în urgenţe sunt doar partea vizibilă a fenomenului. Şi „calitatea“ produselor este extrem de dubioasă. Se pare că tinerii cumpară ţigări la bucată cu numai 2 lei, ce pot conţine chiar şi substanţe pentru curăţarea vaginului. 

În ultima perioadă, tot mai mulţi tineri ajung să fie transportaţi la spital după ce au consumat etnobotanice. Numai în luna februarie, reprezentanţii Spitalului de Copii „Sfânta Maria“ au raportat 17 cazuri de into­xicaţii cu substanţe psihoactive. Cinci dintre acestea au ajuns pe mâna medicilor chiar la sfârşitul săptămânii trecute. „Au fost cinci cazuri de intoxicaţie pe cale inhalatorie cu substanţe psihodisleptice, la pacienţi de sex masculin, cu vârsta cuprinsă între 16 şi 17 ani, toţi fiind internaţi la Secţia de Toxicologie a unităţii noastre. Unul dintre aceştia este con­sumator cronic, iar altul este con­sumator ocazional“, a precizat dr. Cătălina Ionescu.

Ceilalţi trei ti­neri provin din Centrul de plasament „C.A. Rosetti“ şi au povestit autorităţilor cum au ajuns în posesia substanţelor halucinogene. Tinerii s-au invoit în data de 28 februarie pentru a merge în oraş să cumpere mărţişoare cu banii de buzunar ce îi primesc la fiecare sfârşit de lună. Pe drumul de întoarcere, ei au cumpărat patru ţigări la bucată în valoare de 10 lei. Au fumat una şi s-au întors în centru.

Conform reprezentanţilor Direc­ţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi, cei trei băieţi au început să acuze probleme de sănătate imediat după masa de seară. „Prezentau dureri de burtă, ameţeală, moment în care a fost solicitată o ambulanţă, iar tinerii au fost transportaţi la spital“, a precizat Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al instituţiei. La centrul de plasament a fost trimisă o echipă care va analiza contextul în care s-a produs incidentul şi dacă se face cineva responsabil pentru acest caz. Odată întorşi în sistem, tinerilor le vor fi sistate învoirile, vor fi anunţaţi părinţii şi vor fi mustraţi în faţa colectivului. 

Este doar vârful aisbergului

Dar toate aceste aspecte reprezintă până la urmă doar vârful unui aisberg, mai ales că nu toate cazurile de tineri consumatori de etnobotanice ajung în vizorul experţilor în domeniu. Aceştia preconizează că nu va fi mult până vom ajunge să avem zeci de cazuri într-o singură lună. „În urgenţă ajung doar cei în situaţii limită. Asta e doar ceea ce se vede, iar baza reală nu o ştim indiferent câte statistici vom face. Situaţia de acuma se află într-o zonă de usoară creştere. Să nu uitam de Galaţi, unde au fost 90 de cazuri în ianuarie, să nu uităm de Constanţa care au avut o explozie la începutul anului şi urmeaza şi la noi, să nu credeţi că ne ocoleşte“, a precizat comisar-şef Romică Ichim, coordonatorul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere An­tidrog (CRPECA).

Acesta a mai spus că preţul de 2 lei pentru o ţigară cu „etnobotanice“ este foarte jos şi pune calitatea produsului sub un mare semn de întrebare. Aşa cum au mai declarat unii tineri consumatori, re­ţelele care oferă produsele sunt foarte bine organizate, în special în grupuri în care se găsesc şi formatori. Aceştia la rândul lor atrag alţi adolescenţi, pe care îi provoacă, prin di­verse metode, să consume substanţele halucinogene.

Îngrijorător este că, în cele mai multe cazuri, tânărul nu ştie ce consumă. Sunt situaţii în care produ­cătorii de etnobotanice includ în „reţetele“ lor diverse plante de câmp amestecate cu spray-uri nazale, prenadez sau chiar spray-uri folosite de femei pentru curăţarea vaginului. Toate sunt amestecate şi ajung apoi pe mâinile adolescenţilor prin diverse mijloace. Fie sunt folosiţi „cărăuşi“, tineri minori care distribuie către cum­părători produsele, fie „ţigările sunt la purtător“. „Acum îl găseşti în Centru, apoi e în Metalurgie, deci nu se poate identfica. Totul este pâ­nă la urmă comerţ“, a adăugat coordonatorul CRPECA. Sursa principală de procurare a drogurilor rămâne însă internetul. Acolo, tinerii ştiu exact pe cine să contacteze, şi astfel să facă rost de produse. 

„Pe termen lung se ajunge la o degradare neuropsihică“

Medicii atrag însă atenţia asupra pericolelor la care se expun adolescenţii. Pe termen lung ele duc la dependenţă, afectând activitatea neurologică. „Ele pot da tahicardie, tulburări ale stării de conştienţă de la agitaţie somnolenţă sau chiar convulsii, iar pe termen lung, o degra­dare neuropsihică“, a explicat dr. Cătălina Ionescu. De asemenea, în cazul unei supradoze se poate ajunge chiar şi la atac cerebral. 

Conform datelor transmise de Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, anul trecut, Spitalul Clinic de Copii „Sf. Maria“ a raportat în urgenţe un număr de 247 de cazuri de copii intoxicaţi cu substanţe psihoactive. Ca soluţii petru stoparea acestui trend de creştere, spun specialiştii, ar fi indicată o schimbare legislativă prin care sumele obţinute prin taxa de viciu să fie folosite pentru prevenire. De asemenea, la nivelul judeţului Iaşi se vor înfiinţa comunităţi terapeutice care să vină în sprijinul tinerilor.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri