Își va retrage Klaus Iohannis candidatura pentru funcția de secretar general al NATO?

miercuri, 29 mai 2024, 14:45
2 MIN
 Își va retrage Klaus Iohannis candidatura pentru funcția de secretar general al NATO?

În opinia majorităţii ţărilor NATO, a sosit momentul ca preşedintele României, Klaus Iohannis, să se retragă, după două luni de competiţie pentru funcţia supremă în alianţă, scrie POLITICO, în condiţiile în care joi, la Praga, miniştrii de externe din Alianţa Nord-Atlantică se reunesc pentru a schiţa deciziile summitului din iulie de la Washington, transmite News.ro.

Publicația europeană susține, citând surse diplomatice, că președintele Iohannis ar fi ajuns la o înțelegere cu aliații-cheie din NATO să își retragă candidatura până la începutul lunii iunie. În culise, scrie POLITICO, o serie de oficiali şi diplomaţi europeni consideră că Iohannis joacă pe termen lung şi se foloseşte de candidatura sa la NATO pentru a se poziţiona pentru un alt rol de rang înalt în UE.

Citiți și: Iohannis a discutat cu Biden despre candidatura sa la șefia NATO

De când şi-a anunţat candidatura, în martie, Iohannis a reuşit să obţină sprijinul unei singure ţări din grupul celor 32 de state. Şi aceasta este Ungaria, care a ameninţat săptămâna trecută că va renunţa la anumite operaţiuni NATO. Slovacia rămâne nehotărâtă, dar toate celelalte 29 de ţări şi-au manifestat sprijinul pentru candidatul clar favorit, premierul olandez Mark Rutte.

Totuşi, notează POLITICO, acest lucru nu este suficient de bun pentru Rutte, deoarece are nevoie de sprijinul deplin al tuturor membrilor alianţei pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg, care urmează să se retragă la începutul lunii octombrie.

Citiți și: Băsescu: Biden i-a spus, ok, nu pot să te fac secretar general NATO, măi Iohannis, da, ia dă tu un sistem Patriot la ucraineni

În timp ce miniştrii de externe ai NATO se reunesc joi şi vineri la Praga, teama este că, dacă Iohannis nu renunţă în curând, căutarea viitorului secretar general al NATO riscă să devină parte a manevrelor de culise pentru ocuparea posturilor de conducere din UE după alegerile europene din 6-9 iunie.

Vezi mai multe detalii pe G4MEDIA

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii