anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 02.07.2022

IŞJ Iaşi critică metodologia de înscriere în clasa zero

Factorii de risc, în opinia inspectorilor ieşeni sunt înscrierea online şi criteriul de handicap.

GALERIE
Colegiul Garabet Ibraileanu, scoala, inscrieri copii in clasa pregatitoare, clasa I 5
 • Colegiul Garabet Ibraileanu, scoala, inscrieri copii in clasa pregatitoare, clasa I 5
- +

Metodologia de înscriere în clasa pregătitoare şi în clasa întâi nu îi mulţumeşte pe deplin pe inspectorii ieşeni. Aceştia apreciază lansarea proiectului în dezbatere publică, aşa că vor face câteva propuneri Ministerului.

Astfel, se doreşte eliminarea înscrierilor online, generatoare de riscuri – greşeli de introducere a datelor, blocaje ale sistemului informatic, introducerea unor date fictive – şi introducerea unei etape separate pentru înscrierea copiilor din afara circumscripţiei şcolare, pentru a evita supraaglomerarea secretariatelor. Un alt punct vizat de IŞJ este criteriul general de departajare pentru copiii cu handicap, prea ambiguu formulat în documentul emis de Ministerul Educaţiei. În cazul în care unităţile de învăţământ se confruntă cu mai mulţi copii pe loc, sunt avantajaţi cei cu un anumit tip de handicap, orfani de unul sau ambii părinţi, proveniţi de la casa de copii/ centru de plasament/ plasament familial sau cei care au un frate înmatriculaţ în respectiva unitate. „Rămân cu o rezervă faţă de acel criteriu legat de handicap. Nu este precizat nici gradul, nici nivelul, nici contextul în care ar trebui să apară acest certificat. Din ce îmi spuneau colegii directori sau cei din comisia judeţeană, anul trecut s-a putut lua şi o formă de certificat de handicap pentru număr de dioptrii, ca o soluţie de a ajunge la şcoala dorită”, a declarat Camelia Gavrilă, şefa IŞJ Iaşi. Printre punctele forte ale noii metodologii se numără oportunitatea înscrierilor generale la şcoala dorită, monitorizarea locurilor disponibile la nivelul învăţământului particular şi existenţa unui telefon verde (0 800 816 232). Momentan, la nivelul Iaşului a fost stabilită o comisie de lucru, care va deveni comisie de înscriere şi au fost reconfigurate circumscripţiile din zonele Alexandru, Dacia, Mircea cel Bătrân, aşa încât să preia şi circumscripţia Liceului „Miron Costin”. „Este singurul liceu din Alexadru şi spaţiul nu îi permite să preia şi clasele I – IV. Liceul intenţionează să elibereze treptat segmentul primar şi să se fixeze doar pe învăţământul gimnazial şi liceal”, a precizat şefa IŞJ. Prima etapă de înscriere se va desfăşura între 2 şi 22 aprilie, de luni până vineri, între orele 8 şi 20 şi sâmbăta de la 8 la 13. Părinţii au libertatea de a-şi înscrie copiii şi la şcoli din alte circumscripţii, numai în limita locurilor libere, dar sunt sfătuiţi să îşi rezerve loc la şcoala din circumscripţie în eventualitatea în care opţiunea lor nu va fi validă.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.