Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Israelienii au venit în Iaşi să caute oportunităţi de afaceri

GALERIE
Camera de comert, evrei 3
  • Camera de comert, evrei 3
- +

La Camera de Comerţ a fost organizată o întâlnire cu oameni de afaceri evrei cu ocazia comemorării Pogromului.

Comemorarea Pogromului a adus la Iaşi în această perioadă o delegaţie de evrei plecaţi din România în anii 50-60. Cu această ocazie, la Camera de Comerţ Iaşi a avut loc o întâlnire organizată de instituţia gazdă şi Primăria Iaşi, în cadrul căreia a fost invitată delegaţia în frunte cu Armand Schor, director general al Camerei de Comerţşi Industrie Israel-România. Întâlnirea a avut loc la ora 10 şi a vizat dezvoltarea unor relaţii bilaterale între Israel şi Iaşi, în domeniul industrial şi mediului de afaceri. „Urmărim o interacţiune directă între firmele din Israel şi regiunea Moldovei, pentru a evita comunicarea birocratică care se pierde în hăţişul dintre instituţii. Israelul are firme de top în lume, cum ar fi cele de IT. Am văzut firme dezvoltate efectiv în deşert. Au tehnologii moderne, tehnologii medicale, servicii medicale şi proceduri noi şi multe alte oportunităţi. Ţin să menţionez că programul Startup Nation este luat de la ei, acolo am văzut publicitate cu el peste tot. În Israel se demolează o autostradă, se face alta, se demolează o fabrică, se construieşte alta. Totul se face într-un ritm uimitor”, precizează Mihai Chirica, primarul Iaşului. Acesta a mai spus că oriunde te duci ca om de afaceri, găseşti cu cine să vorbeşti în limba română la orice colţ de stradă, deoarece evreii care s-au născut în România, au crescut aici şi au făcut şi şcoala.

De asemenea, primarul a promis oamenilor de afaceri prezenţi în sală că orice proiect început cu Israelul este „fair”  de la început şi nu reprezintă risc legislativ, fiind cea mai sigură ţară din lume la acest capitol. La rândul său, Armand Schor a povestit puţin despre viaţa sa, menţionând că a plecat din România abia după ce a terminat facultatea. „Suntem mândri că am crescut în România, educaţia de pe acea vreme se făcea la un nivel înalt. Dacă noi spunem în Israel că am învăţat la Iaşi, deja avem un punct în plus. Inginerii, medicii care au învăţat aici sunt printre cei mai buni din ţară acolo. Evreii români care trăiesc în Israel vor să sprijine această zonă. Sunt mulţi care sunt din Moldova şi ar face orice. Până acum nu am găsit persoane serioase cu care să dezvoltăm proiecte. Venea un ministru la noi, stabileam anumite lucruri, iar apoi când ajungeam noi la Bucureşti, găseam alt ministru. Iar asta nu s-a întâmplat o dată ori de doua ori!”, explică vicepreşedintele Uniunii Evreilor Originari din România.

Schor a mai vorbit şi despre imaginea României în afară şi despre faptul că  aceasta poate fi schimbată, mai ales în Israel, pentru a aduce beneficii de ambele părţi. Acesta a dat ca exemplu importurile de mobilă. „Se face mobilă de calitate în nordul României. E aproape, la două ore cu avionul, însă Israelul importă din China sau alte ţări. Iaşul e izolat din cauza infrastructurii , toţi se îndreaptă spre Bucureşti. Noi am putea însă să solicităm mai multe zboruri Israel- Iaşi”, mai spune acesta. Proiectul pe care evreii plecaţi din românia vor să-l implementeze la Iaşi împreună cu Primăria este organizarea unui showroom la Iaşi, unde firmele din Israel să-şi prezinte marfa, iar firmele ieşene, la rândul lor, să-şi prezinte produsele în Israel.

 

  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri