Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Israelul a dejucat un plan al regimului Ceauşescu de intensificare a spionajului

GALERIE
nicolae ceausescu
  • nicolae ceausescu
- +

Serviciile israeliene de contraspionaj au dejucat un plan al regimului Ceauşescu de mutare a ambasadei României într-o locaţie din Tel Aviv mai favorabilă activităţilor de spionaj, scrie Jerusalem Post, menţionând o tentativă similară a SUA şi remarcând "relaţia complexă" dintre Israel şi România.

Într-un articol despre situaţia cetăţeanului americano-israelian Jonathan Pollard, condamnat în Statele Unite pentru spionaj în favoarea Israelului, Jerusalem Post oferă detalii despre istoria relaţiilor Israelului cu România şi cu Statele Unite.

În anii 1960 şi 1980, "Serviciul israelian de securitate internă (Shin Bet) a aflat de două solicitări neobişnuite făcute de două misiuni diplomatice străine. Prima solicitare a venit din partea ambasadei României la Tel Aviv. În acea perioadă, România, care era condusă de dictatorul Nicolae Ceausescu, avea o politică destul de independentă faţă de cea a Uniunii Sovietice. Era singurul stat din Blocul comunist care menţinea relaţii diplomatice cu Israelul. Cele două ţări aveau relaţii comerciale bilaterale, iar România le permitea evreilor să emigreze în Israel (...). În schimb, sume frumoase de bani erau depuse în conturile familiei Ceauşescu şi ale apropiaţilor acestora. Cele două guverne menţineau şi relaţii în materie de apărare şi schimb de informaţii. România antrena şi găzduia organizaţii teroriste palestiniene pe teritoriul său, dar, în acelaşi timp, oferea informaţii despre aceste grupuri Israelului", explică Yossi Melman, autorul articolului din Jerusalem Post.

"Această relaţie complexă nu a oprit serviciul român de informaţii, Securitatea, să efectueze activităţi de spionaj şi supraveghere în Israel, atât în scop propriu, cât şi ca un fel de «subcontractant» în serviciul Uniunii Sovietice. Serviciile de spionaj din România infiltraseră agenţi printre imigranţii evrei care veniseră în Israel. În anul 1965, Shin Bet l-a capturat pe Efraim Samuel şi pe soţia acestuia, care veniseră în Israel cu şapte ani în urmă; cei doi au fost surprinşi în timp ce transmiteau mesaje din apartamentul lor din Haifa spre agenţii de legătură din România. Ambasada României adusese agenţi de informaţii prezentaţi ca fiind diplomaţi şi utiliza echipamente de supraveghere şi transmitere de informaţii", subliniază Jerusalem Post.

În plus, "românii ceruseră mutarea ambasadei la ultimul etaj al Clădirii IBM, turnul de birouri care are vedere spre sediul Ministerului Apărării din Tel Aviv. Explicaţia oficială a solicitării era că românii aveau nevoie de birouri mai spaţioase şi mai noi. Însă Shin Bet, agenţia care era responsabilă de contraspionaj, a înţeles că românii voiau «îmbunătăţirea unghiului vizual», voiau să mute echipamentele de supraveghere mai aproape de Ministerul Apărării şi de sediul Statului Major al armatei israeliene. Shin Bet a intervenit tacit, discutând în culise cu administratorii clădirii şi împiedicând ambasada României să închirieze acea locaţie", precizează publicaţia israeliană.

În mod similar, Shin Bet a dejucat un plan similar în anii 1980, când personalul ambasadei americane din Tel Aviv a vrut să închirieze ultimul etaj al Hotelului Mandarin, situat în zona litoralului, în partea de nord a oraşului. Hotelul este la doar câteva sute de metri de zona Glilot, unde, conform presei străine, se află sediul Mossad (Serviciul israelian de informaţii externe). La aproximativ un kilometru este sediul Unităţii de securitate 8200, principala structură israeliană de colectare a informaţiilor.

"Aceste exemple – şi multe altele care nu au fost dezvăluite – explică de ce oficialii israelieni nu prea au fost surprinşi de ultimele dezvăluiri făcute de fostul consultant NSA Edward Snowden (...). Israelul a ştiut mereu că este ţinta spionajului guvernelor arabe ostile, a rivalilor precum fosta Uniune Sovietică şi chiar a unor prieteni apropiaţi precum Statele Unite şi Marea Britanie", notează editorialistul Jerusalem Post, explicând că liderii israelieni pot prezenta argumentul activităţilor de spionaj antiisraeliene dezvăluite de Edward Snowden pentru a-i cere preşedintelui SUA, Barack Obama, graţierea lui Jonathan Pollard.

Americanul Jonathan Pollard, în vârstă de 59 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viaţă în 1987, pentru oferirea de informaţii secrete Israelului. Pollard lucra ca analist în cadrul serviciilor de informaţii americane. Israelul i-a acordat cetăţenie lui Jonathan Pollard în anul 1995. În urmă cu o săptămână, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, sugera intenţia de a include condiţia eliberării deţinutului Jonathan Pollard, închis în SUA de 30 de ani pentru spionaj, în cadrul negocierilor de pace cu palestinienii, după dezvăluiri privind spionajul practicat de Agenţia americană pentru Securitatea Naţională (NSA). Benjamin Netanyahu consideră că activităţile de spionaj ale Statelor Unite îndreptate împotriva Israelului sunt "inacceptabile". "Date fiind relaţiile apropiate dintre Israel şi Statele Unite, unele lucruri nu se fac şi sunt inacceptabile pentru noi", a reacţionat Netanyahu. Pe fondul acuzaţiilor de spionaj, mai mulţi membri ai Guvernului de la Ierusalim au cerut intensificarea presiunilor pentru eliberarea lui Jonathan Pollard. Agenţia americană pentru Securitatea Naţională (NSA) şi Serviciul guvernamental britanic de informaţii (GCHQ) au spionat peste 1.000 de obiective străine în ultimii ani, printre demnitarii vizaţi fiind fostul premier israelian Ehud Olmert, ministrul Apărării, Ehud Barak, şi lideri UE, a dezvăluit ziarul The New York Times, citând documente oferite de transfugul Edward Snowden.

Secretarul de Stat american John Kerry ar fi oferit, în cadrul negocierilor israelo-palestiniene, posibilitatea eliberării lui Jonathan Pollard, condamnat în SUA pentru spionaj, dar preşedintele Barack Obama se opune, a relatat postul israelian Channel 10, citat de ziarul Haaretz. (Mediafax)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri