Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Istoria neagră a unei foste glorii a industriei ieşene. De şase ani e la pământ

GALERIE
greva_fortus02
  • greva_fortus02
- +

Astăzi se împlinesc şase ani din momentul în care Fortus SA a intrat în proces de insolvenţă. Sunt şase ani trişti pentru salariaţii firmei şi pentru foştii angajaţi, care au fost daţi afară fără să li se plăteasacă toate drepturile banesti cuvenite.

Patru planuri de reorganizare, trei echipe succesive de practicieni în insolvenţă, o sentinţă de infirmare şi una de confirmare de plan de reorganizare şi opt administratori speciali. Sunt doar câteva dintre caracteristicile ultimului combinat de utilaj greu din ţară, Fortus SA, de pe 11 martie, când a intrat în insolvenţă, şi până în prezent. Astăzi de împlinesc şase ani de când judecătoarea Diana Magdalena Bulancea de la Tribunalul Iaşi a dispus deschiderea procedurii de insolvenţă a combinatului Fortus. Peste 632 de salariaţi încă mai au de primit salarii, compensatorii sau restante, chiar şi la şase ani de la concedierea colectivă, iar alţi 126 de salariaţi, care au plecat din combinat prin alte forme, încă aşteaptă o veste bună legată de plata salariilor. În total, 2193 de zile de insolvenţă, număr ce va ajunge la 3040, demn de Cartea recordurilor, dacă actualul plan de reorganizare va fi implementat până la capăt.

 
A scăpat de faliment în ultimul moment
 
Povestea decăderii Fortus a început pe 11 martie 2008, când Tribunalul Iaşi a dispus deschiderea procedurii de insolvenţă la Fortus. Conducerea combinatului a contestat sentinţa, însă Curtea de Apel Iaşi a decis pe 14 mai 2008 să respingă cererea de suspendare a sentinţei Tribunalului Iaşi, depusă de directorul Gheorghe Chişcă. Administrator judiciar a fost numită firma Sigma IPURL, reprezentantă de practicianul în insolvenţă Adrian Ababei, care în martie 2010 i-a vândut „afacerea” Silvanei Dalea. Pe 17 martie este conceput şi primul plan de reorganizare de la Fortus, plan respins însă de Adunarea Creditorilor, astfel că alături de Sigma a fost numit un nou administrator judiciar, respectiv Casa de Insolvenţă Transilvania. În iunie 2010, este aprobat de creditori al doilea plan de reorganizare, o variantă îmbunătăţită a primului, care este şi confirmat de judecătorul sindic pe 18 mai 2011. Ulterior, sentinţa avea să fie casată în urma recursului formulat de MetalExportImport după un proces anevoios, deoarece firma recurentă fusese scoasă dubios din tabelul creditorilor. Aşa a fost realizat al treilea plan de reorganizare, infirmat, însă, de judecătorul sindic pe 22 iunie 2012, care a dispus şi intrarea în faliment şi dizolvarea societăţii. În acea sentinţă, judecătorul nota, printre altele, că planul contravine ordinii publice şi că nu este viabil. Pe 14 martie 2013, Curtea de Apel Târgu Mureş modifică în tot, în sensul că respinge ca prematur formulată cererea de confirmare a planului, potrivit sentinţei redactată pe 25 aprilie. Pe 29 aprilie, ministrul Economiei de atunci, Varujan Vosganian, iese cu o declaraţie publică în care anunţă că „am condus o acţiune de oprire în instanţă a lichidării”. „Era vorba mai mult despre o discuţie amiabilă cu administratorii judiciari, nu de o intervenţie în instanţă”, spune Varujan Vosganian. Anterior, prin OUG 48/2012, Autoritatea de Adminsitrare a Activelor Statului preia creanţele ANAF, în valoare de circa 50 milioane euro, şi devine acţionar majoritar şi preşedinte al Comitetului Creditorilor. Câteva luni mai târziu, pe 23 noiembrie, în locul CITR era numită a patra echipă de practicieni în insolvenţă, consorţiul format din ISD Insolvency Bucureşti şi Eurobusiness LRJ SPRL Iaşi, reprezentată de Eduard Pascal. Noua echipă de administratori judiciari avea să realizeze cel de-al patrulea plan de reorganizare, care pe 10 iulie 2013 a fost aprobat de judecătorul sindic din Târgu Mureş.
 
Pierderi duble
 
Ultimul plan, realizat pentru a fi implementat pe o perioadă de trei ani, avea scopul de a redresa activitatea Fortus şi de a plăti creanţele către creditori prin producţie şi vinderea de active excedentare. Până în prezent, Consiliul Judeţean Iaşi s-a arătat interesată de preluarea unor active ale Fortus pentru a dezvolta acolo un parc industrial. Cum nu este creditor al Fortus, CJ ar fi vrut să obţină terenul şi clădirile prin procedura „dării în plată” către AAAS, creditorul principal, însă regulamentul de valorificare a activelor excedentare la care se face referire nu prevede o astfel de procedură. Situaţia actuală a combinatului, la depunerea raportului pentru trimestrul al doilea de la confirmarea planului, nu este deloc roz. Deşi administratorii au preconizat să aibă pierderi de 6,7 milioane lei, după primul semestru compania ajunsă să raporteze pierderi de peste 12 milioane lei. Mai mult, de la cele 226 milioane datorii pe care combinatul le avea la sfârşitul anului 2007, s-a ajuns, după şase ani de insolvenţă, la o creştere cu peste 150 de milioane lei.   

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri