Vot ruşinos ieri în CJ: PNL-PMP, împotriva recuperării pagubelor din dosarele "Alexe-Baba" şi "Ursu"
Dupa 32 de proiecte de hotarâre adoptate cu o exceptie în tot atâtea minute, aproa (...)
citeste totmiercuri, 29.06.2022
Numele de "salam" provine din cuvântul italian “salare”, care înseamnă "a săra".
În general, acest cuvânt nu ascunde un anumit tip de cârnați, ci o întreagă "familie", acesta fiind un termen care descrie orice tip de produs din carne. La fel ca multe alte alimente italiene, salamul are o istorie lungă, datând dinainte de Roma Antică. De-a lungul secolelor, au apărut multe variații pe tema acestui tip de cârnați, fiecare regiune având propriul său tip, uneori chiar mai multe.
În Italia, carnea de porc este consumată încă de la înființarea statului roman. Inițial, animalele erau crescute exclusiv pentru a satisface nevoile unei familii sau ale unui sat. Abia în perioada etruscă au început să se dezvolte primele forme de creștere non-nomadă, de exemplu, pentru comerț.
O descoperire interesantă a fost făcută de arheologi, în timpul săpăturilor de la Forcello (secolul V î.Hr.), în provincia Mantova, unde au fost găsite 50.000 de oase de animale, dintre care 60% aparținând porcilor. Descoperirea lor a arătat că animalele aveau aproximativ 2-3 ani, dar oasele picioarelor din spate erau aproape complet absente. Așadar, sunt șanse foarte mari ca atunci să fi fost inventați cârnații.
În timpul Imperiului Roman, picioarele de porc erau foarte populare. Jambonul era cel mai valoros produs din carne de porc și protagonistul a numeroase evenimente sociale și festive.
În timpul raidurilor barbarilor, porcii au devenit una dintre cele mai importante resurse pentru săteni. Spata, șunca, pancetta erau uneori comparate cu moneda locală. În Evul Mediu, pășunatul porcilor era atât de important, încât mărimea pădurilor nu se măsura după lungimea lor, ci după capacitatea de a hrăni porcii.
De-a lungul secolelor, creșterea porcilor și consumul de produse din carne de porc au căpătat treptat și mai multă importanță. Pe măsură ce arta gastronomiei se dezvoltă, carnea de porc apare pe cele mai luxoase mese de banchet. Acest lucru se întâmplă până în secolul al XIX-lea, când se deschid primele ateliere culinare și magazine de mezeluri.
Între secolele XII-XVII, în Italia, se acordă o mare atenție prelucrării cărnii de porc, întreaga țară consumă și prelucrează carnea într-un ritm accelerat. În această perioadă, apare o profesie specială - norcino (măcelar specializat în porcii din Norcia). Aceștia se unesc în bresle și frății, inventează și pregătesc noi cârnați. În decursul a câtorva ani, astfel de asociații au devenit foarte renumite, Papa Paul al V-lea recunoscând în 1615 Frăția Norcini, dedicată Sfinților Benedetto și Scolastica.
La acea vreme, metodele de conservare a cărnii proaspete nu existau încă, așa că munca celor de la Norcini era sezonieră - porcii erau sacrificați o singură dată pe an, măcelarii erau ocupați din octombrie până în martie, în restul perioadei revenind la viața normală, vânzând fân sau unelte de grădină. Cu toate acestea, popularitatea meseriei de măcelar a rămas semnificativă până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
În prezent, salamul nu este un cârnat anume, ci un termen care descrie un tip de produs din carne învelit într-un înveliș. Fiecare tip de salam este fabricat într-un mod special, diferă în ceea ce privește finețea cărnii tocate, fiecare varietate are o consistență diferită și un amestec de condimente.
Cu toate acestea, există reguli care sunt obligatorii pentru toate tipurile de salam: carnea trebuie să fie bine sigilată, interiorul trebuie să fie roșu sau roz, cu mici grăunțe de grăsime albă, iar aceste bucăți de grăsime nu trebuie să se desprindă de pe carne atunci când se feliază.
Unul dintre cele mai populare sortimente în România este salamul de vara, caracterizat prin păstrarea sa în afara unităților de refrigerare. În funcție de zona în care este produs sau consumat, acesta poate conține numai carne de porc, dar și amestecuri în care găsim carne de vită sau de vânat. Diversitatea unui salam de vara este dat și de condimente: sarea este cea mai importantă, însă există cazuri în care acesta conține și boabe de muștar, de piper sau zahăr. Un exemplu popular de salam de vară este chorizo, cunoscut pentru legăturile sale cu bucătăria iberică.
Cuvinte cheie: + salam de vara, chorizo, aliment italian,
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Conferința Naţională de Patologie Infecţioasă 30 iunie - 2 iulie 2022 (P)
Topul liceelor ieșene după mediile la bacalaureat. Sunt surprize!
Ambasadorul Republicii Moldova, în studioul ZdI TV: Basarabia, între Rusia şi UE
COCAINA: Creştere majoră a numărului de şoferi drogaţi în Iaşi, remarcată şi de medicii legişti
Ultimele adăugiri la averea primarului Chirica. Fiul cel mic apare şi el în declaraţie
Eduard Boz, consilier local deştept al PNL, a câştigat 162.000 de lei din consultanţă
Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?
FOTBAL - Poli se desparte de portarul care a apărat în Liga I
Un deţinut reclamă că la Penitenciarul Iaşi veceurile nu au tron. A cerut 150.000 euro despăgubiri
Stupefiant: Un judecător invocă “stabilitatea statului” pentru a-l scăpa pe Ciucă
Cristian Tudor Popescu, la Iași: își lansează noul volum „Dumnezeu nu e mort”
Miercuri este sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. De ce îi celebrăm în aceeaşi zi?
(VIDEO) Polițist agresat în trafic de ”bombardieri” pentru că ”circulă prea încet”
USV Iași organizează săptămâna aceasta admitere la studiile de master
Armata rusă minte cum respiră în privinţa mall-ului bombardat în Ucraina
Ciucă a anunţat că România va avea până la 1 noiembrie depozitele de gaz la capacitate de 80%
Andrew Fletcher de la Depeche Mode a murit din cauza unei rupturi a unei artere
Erdogan anunţă, înainte să plece la summitul NATO, o posibilă întâlnire cu Biden la Madrid
Şeful PSD: Impozitarea progresivă nu va fi implementată anul acesta şi cred că nici anul viitor
Marcel Ciolacu, declaraţii importante despre compensarea preţului la carburanţi
Pentagonul are cel mai mare buget din istoria ţării: 810 miliarde de dolari
Absolvenţi de filologie cu note de 2 şi 3 la examenul de Bacalaureat. Cum este posibil?
Numărul victimelor bombardamentului mall-ului din Kremenciug urcă la 18 morţi
Cauți rochie de nuntă pentru femei plinuțe? Iată recomandările noastre (P)
AUR se laudă că a strâns peste 2 milioane de semnături pentru demiterea preşedintelui Iohannis
"Telefonul negru", cu Ethan Hawk, a dominat box office-ul românesc de weekend (VIDEO)
Soprana Anna Netrebko vrea compensaţii de 350.000 de dolari din partea Metropolitan Opera
Schimbări majore în strategia NATO. Ce se întâmplă pe flancul estic şi în zona Mării Negre
Simona Halep o va întâlni astăzi în primul tur la Wimbledon pe Karolina Muchova
Dmitri Medvedev, fost preşedinte al Rusiei, ameninţă cu al treilea război mondial
Zelenski acuză că statul rus a devenit cea mai mare organizaţie teroristă din lume
Ruşii au luat la ţintă un centru comercial din Ucraina în care se aflau peste 1.000 de oameni
(VIDEO) La Chicerea, Tomeşti, apa curge doar la miezul nopţii, cât un fir de aţă
Absolvenţi de matematică notaţi cu 2 şi 3 la examenul de Bacalaureat. Cum se explică?
În oraşul Harkov alarmele antiaeriene nu contenesc niciodată
Lucian DÎRDALAG7 reîncărcat |
Florin CÎNTIC„Războiul sfânt” al rasei |
Radu PĂRPĂUȚĂThe Show must go on! |
Alex VASILIUBill Evans - un romantic al avangardei |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.