anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

Istoric ieşean publicat la o editură germană de prestigiu

GALERIE
Laurentiu-Birliba1
 • Laurentiu-Birliba1
- +

Prodecanul Facultăţii de Istorie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi (UAIC), prof. univ. Lucreţiu Bîrliba, a publicat de curând un volum la prestigioasa editură ştiinţifică germană Harrassowitz.

„Rure vivere in Moesia inferiore. La population dans le milieu rural d’une province péripherique de l’Empire romain“ are 400 de pagini şi este rezultatul mai multor ani de cercetare pe care profesorul Bîrliba a efectuat-o asupra populaţiei din Moesia Inferior, după studierea fenomenelor de colonizare şi aculturaţie din această provincie. Moesia este o fostă provincie romană antică, situată pe teritoriul statelor Serbia, Macedonia, Bulgaria şi România.

„Volumul prezintă informaţii despre modul în care provincia romană Moesia Inferior, nordul Bulgariei de astăzi şi sud-estul României, a fost integrată gradual în Imperiul Roman, ocuparea teritoriului realizându-se în diferite moduri, atât cronologic, cât şi spaţial. Este evidenţiat în acest volum şi rolul decisiv pe care l-au avut soldaţii şi veteranii în interacţiunea dintre coloniştii romani şi populaţia locală. Abordarea cărţii este în principal epigrafică, însă problemele arheologice nu sunt excluse. Autorul încearcă să identifice originea persoanelor menţio­nate în inscripţiile rurale şi să stabilească motivele prezenţei lor în Moesia Inferior“, au precizat reprezentanţii UAIC. Tot în acest volum este inclusă şi o analiză cu privire la rolul colonizării romane în mediul rural din Moesia Inferior în procesul complex al romanizării din această provincie.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

Conferința lui Iohannis

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.