ISTORIC: Un bărbat paralizat a putut merge din nou după o operaţie pionierat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

ISTORIC: Un bărbat paralizat a putut merge din nou după o operaţie pionierat

GALERIE
scaun-cu-rotile
  • scaun-cu-rotile
- +

Un tânăr din Statele Unite care a rămas paralizat de la brâu în jos în urma unui accident de snowmobil a scris istorie în domeniul medicinei după ce a reuşit să meargă în mod independent graţie unei intervenţii chirurgicale de pionierat, relatează luni Press Association.

O echipă de medici americani a utilizat un electrod implantat sub regiunea lezată pentru a stimula nervii din coloana vertebrală rămaşi intacţi după accident.

În cadrul testelor, pacientul în vârstă de 29 de ani, a reuşit să se ridice şi să meargă pe o distanţă de 102 metri cu ajutorul unui rolator ortopedic.

În momentul în care electrodul controlat de la distanţă era oprit, bărbatul rămânea din nou paralizat.

Aceasta a fost pentru prima dată când bărbatul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a putut merge singur după ce a suferit accidentul, în urmă cu cinci ani.

''După implantare şi pornirea stimulării pacientul şi-a redobândit controlul voluntar al mişcărilor picioarelor'', a explicat neurochirurgul Kendall Lee care a condus echipa de la Mayo Clinic din Rochester, Minnesota.

''Motivul pentru care acest lucru este important este faptul că propria minte a pacientului, gândul, a condus mişcarea picioarelor sale. La fel de important este faptul că am reuşit să-l facem să se ridice în mod independent şi să îşi controleze paşii'', a declarat medicul care a precizat că ''este foarte interesant'', însă cercetarea se află deocamdată în prima etapă.

Bărbatul a suferit o leziune severă a coloanei vertebrale în zona mediană a spatelui care a dus la pierderea totală a funcţiei senzoriale şi de mişcare mai jos de brâu.

Spre deosebire de nervii periferici, cei ai coloanei vertebrale nu se pot reface singuri. Din acest motiv, acest tip de leziuni reprezintă de cele mai multe ori evenimente care produc efecte devastatoare şi schimbă viaţa persoanelor afectate ducând la paralizie dizabilitantă.

Tehnica utilizată de echipa de la Mayo Clinic, descrisă în jurnalul ştiinţific Nature Medicine, s-a bazat pe o tehnologie veche, reorientată.

Electrodul a fost adaptat de la un tip de dispozitiv electric utilizat în mod comun pentru tratarea durerii. Însă, acesta a fost amplasat într-o anumită zonă, situată sub locul leziunii, şi pornit pentru a oferi un impuls corespunzător.

Intervenţia chirurgicală a avut loc sub anestezie şi a implicat inserarea unui electrod în spaţiul epidural situat la nivelul coloanei vertebrale. O baterie implantată în abdomen a fost conectată la electrod prin intermediul unui fir ascuns sub piele.

În prima săptămână după operaţie, pacientul a fost nevoit să utilizeze un ham pentru reducerea riscului de cădere şi pentru recăpătarea echilibrului. După 25 de săptămâni, el nu a mai avut nevoie de acest ham.

Pe parcursul unui an, pacientul a reuşit să facă singur 331 de paşi şi să meargă continuu timp de 16 minute.

Un al doilea pacient a beneficiat de acelaşi tratament, iar starea sa se află în curs de evaluare, au declarat oamenii de ştiinţă în cadrul unei conferinţe de presă.AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Riscuri şi costuri pandemice

Alexandru LĂZESCU

Riscuri şi costuri pandemice

Dacă nu se iese din cercul vicios în care mediatizarea sufocantă împinge guvernele către o continuare a măsurilor restrictive severe de o manieră unidimensională care ignoră riscurile economice şi societale, pandemia va provoca sechele cu urmări potenţial catastrofale.

Filmuletul zilei

opinii

Un chip pururi adorat

Nichita DANILOV

Un chip pururi adorat

A luminat ea, femeia, vreodată, inima lui bântuită de disperare şi dorinţă de moarte? În întunecatele clipe ale existenţei sale, şi-a adus oare aminte Eminescu de trecerea Veronicăi prin viaţa sa? Sau a fost şi ea o dezamăgire pustiitoare, cum deseori e existenţa oricăruia dintre noi pentru un altul? A fost ea picătura de neant ce a umplut paharul suferinţei sale sau stropul de lumină ce i-a împrăştiat, fie şi pentru o clipă, întunericul?

Un spectacol de Ziua Culturii Naţionale

Dana ȚABREA

Un spectacol de Ziua Culturii Naţionale

De Ziua Culturii Naţionale, 15 ianuarie 2021, Teatrul din Iaşi a oferit publicului un spectacol dezgheţat, plin de miez şi lipsit de emfază. Carmen Dominte a câştigat cu „Sindromul Quijote” prima ediţie a proiectului Lecturi3, un parteneriat între Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi revista ALECART, având ca scop promovarea dramaturgiei contemporane din ţară şi Republica Moldova prin spectacole-lectură.

Regele „cârpaci” şi virtuţile secundare

Michael ASTNER

Regele „cârpaci” şi virtuţile secundare

Eram încă la ţară, la Amnaş, când am auzit, nu mai ştiu la ce emisiune de pe Radio România Actualităţi, cum că în epocă un caricaturist de la nu ştiu ce revistă de umor l-a prezentat pe regele Carol I drept cârpaci. Adică, vezi Doamne, ditamai regele umbla cu lucruri cârpite. Nu ţin minte, din păcate, de ce anume era vorba, de ciorapi sau altceva, dar asta n-are importanţă: ideea e că s-a făcut mişto de Carol I pe tema asta aşa, de parcă Regatul României era o ţară nu săracă, nu recent născută undeva la periferia Europei, ci vreuna cu vechime într-ale civilizaţiei şi-a bunăstării!

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.