Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Istoricii ieșeni cer salvarea ruinelor curții domnești de lângă Palat

GALERIE
Laurentiu Radvan
  • Laurentiu Radvan
- +

Redeschiderea Palatului Culturii este un eveniment asteptat cu nerabdare de iesenii de toate categoriile: politicieni, cetateni simplii, oameni de cultura sau istorici.

Totodata, acest eveniment relanseaza o idee mai veche a istoricilor locali, salvarea ruinelor curtii domnesti de langa Palat pentru care Laurențiu Radvan, istoric, specialist în istorie medievală și pre-modernă, profesor universitar doctor la Facultatea de Istorie de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, pledeaza folosindu-se de aceasta ocazie.

El scrie: ”Am primit, ca toti iesenii, cu mare bucurie vestea redeschiderii Palatului Culturii. Au trecut opt ani lungi, ce pareau fara sfarsit si parca in ton cu lungii ani ai constructiei palatului, dar iata ca se apropie in sfarsit clipa in care vom putea pasi din nou pe portile celei mai reprezentative constructii din Iasi, un adevarat simbol al orasului.

In aceste zile se desfasoara o ampla campanie de P.R. - destul de bine gandita la nivel de conceptie si punere in aplicare -, menita parca sa mai aline din nemultumirea iesenilor in privinta lipsei investitiilor publice majore in regiune.

Dar campania are si rolul de a readuce Palatul in atentia publicului, din Iasi, din Moldova si din tara, public care are astfel ocazia de a se intoarce spre cultura prin vizitarea celor patru muzee gazduite aici. Asteptam cu interes sa vizitam expozitiile temporare, dar mai ales permanente, pentru ca este nevoie de un nou mod de expunere si valorizare a pieselor din colectiile Complexului Muzeal National Moldova. Speram ca vom vedea expozitii moderne si interactive, in ton cu cele mai noi cerinte in domeniu.

Folosesc prilejul acestui text pentru a face un apel la aducere aminte. Cind s-au pus bazele complexului Palas au fost readuse in atentie ruinele curtii domnesti de linga Palat. Investitorul isi asuma amenajarea aici a unui parc si muzeu arheologic care sa puna uitatele ruine ale curtii in valoare. Acum patru ani reactionam la abandonarea acestui proiect si plasarea ruinelor in seama Primariei, banuind ca nu se va intampla nimic.

Daca tot vom avea la inaugurare vizite ale primului ministru si ministrului culturii si daca tot nu suntem in stare sa facem nimic pe plan local, haideti sa facem apel la centru, daca noi nu suntem in stare. Sa aratam starea acestor ziduri si sa solicitam fonduri de la minister, pentru ca este o rusine sa avem in coasta Palatului ruine de o asemenea importanta si sa le lasam aruncate sub o prelata ce devine pe an ce trece tot mai murdara! Totusi, avem aici printre cele mai vechi ziduri din oras, marturie ale vremurilor cind Iasii se infatisau calatorilor ca o mica cetate, pentru ca asta era curtea pe vremea lui Stefan cel Mare!

Nu cred ca trebuie miliarde pentru o amenajare care sa conserve aceste ziduri, sa permita accesul vizitatorilor, cu cateva placi informative etc. Un muzeu arheologic al curtii domnesti ar completa fericit atit ansamblul muzeal din Palat, cit si complexul comercial Palas, reprezentind un motiv in plus pentru publicul larg sa vina la Iasi. Reinnoiesc deci apelul pentru salvarea ruinelor curtii domnesti, cu speranta ca va fi si auzit.”

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri