anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

vineri, 20.05.2022

Istoricii sunt sceptici cu privire la faptul că un notar evreu ar fi fost cel care a trădat-o pe Anne Frank

GALERIE
Anna Frank
 • Anna Frank
- +

Istoricii şi-au exprimat scepticismul cu privire la o carte care a identificat un notar evreu drept principalul suspect pentru trădarea Annei Frank şi a familiei ei către nazişti, potrivit The Guardian.

Cartea „The Betrayal of Anne Frank”, de Rosemary Sullivan, bazată pe cercetări adunate de detectivul FBI Vince Pankoke, a fost lansată marţi de HarperCollins. Emisiunea de duminică de la CBS „60 Minutes” a evidenţiat descoperirile provizorii din carte, care au fost relatate în mass-media din toată lumea. 

Dar cercetătorii au ridicat semne de întrebare cu privire la teoria centrală că Arnold van den Bergh, care a murit de cancer la gât în 1950, ar fi fost cel care a condus Poliţia la ascunzătoarea familiei Frank din Amsterdam pe 4 august 1944. 

Cartea pretinde că un membru al Conciliului evreiesc din Amsterdam, un organism administrativ al autorităţilor germane pe care naziştii i-au obligat pe evrei să-l constituie pentru a organiza deportările, Van den Bergh ar fi avut acces la locurile în care evreii se ascundeau. 

Dar David Barnouw, autorul olandez al cărţii „Who Betrayed Anne Frank?” din 2003, a spus că nu a fost convins. 

El a afirmat: „Cercetătorii îşi supun descoperirile la tot felul de avertismente. Cu toate acestea, ei sunt foarte ferm convinşi de acel biet notar. În timp ce mă întrebam dacă el ar fi avut acces la lista locurilor în care se ascund evrei. Consiliul evreiesc era mult prea respectuos ca să facă această listă, cred”. 

Cartea, rezultatul unei investigaţii de şase ani, sugerează că Van den Bergh, care a fost notar pentru vânzarea forţată de opere de artă unor nazişti proeminenţi precum Hermann Göring, a fost forţat să folosească adrese de ascunzători ca formă de asigurare de viaţă pentru familia sa. Nici el, nici fiica lui nu au fost deportaţi în lagărele naziste.Anchetatorii au spus că au găsit referiri la adrese păstrate de Consiliul evreiesc. 

O altă dovadă cheie ar fi fost o scrisoare anonimă livrată după război tatălui Annei, Otto Frank, singurul supravieţuitor din familie, în care apare numele notarului. Ronald Leopold, directorul Muzeului „Anne Frank”, a lăudat ancheta, dar a subliniat ca acestea să nu fie considerate drept concluzii definitive. 

„Apreciez mult munca impresionantă a echipei, cercetarea a fost realizată cu atenţie. Au fost găsite o mulţime de informaţii noi, motiv suficient pentru a continua pe urmele notarului Van den Bergh. Cea mai specială descoperire este copia scrisorii. Dar au rămas multe piese din puzzle care nu se potrivesc. Despre listele care ar fi fost la Consiliul evreiesc, despre scrisoare şi chiar despre notar. Toate acestea sunt lucruri care trebuie investigate pentru a consolida credibilitatea acestei teorii”. 

În ciuda unei serii de investigaţii, inclusiv două efectuate de poliţia olandeză, misterul asupra persoanei care i-a condus pe nazişti la anexă rămâne nerezolvat. Otto Frank, care a murit în 1980, ar fi avut bănuieli despre identitatea acelei persoane dar nu le-a divulgat public. 

Hanco Jürgens, asistent de cercetare la Institutul German din Amsterdam, a spus: „Este mult mai probabil că arestarea să fi fost o coincidenţă. Până la urmă, cu cinci luni mai devreme, doi angajaţi fuseseră arestaţi pentru comerţul clandestin cu cupoane. Prin urmare, ar putea fi în egală măsură o verificare regulată care a dus la descoperirea ascunzătoarei”. 

Anne Frank, în vârstă de 15 ani, cunoscută în întreaga lume după publicarea jurnalului ei intim scris între 1942 şi 1944, atunci când ea şi familie ei se ascundeau într-un apartament clandestin din Amsterdam, a fost arestată în 1944 şi a murit în anul următor în lagărul de concentrare Bergen-Belsen. Diferite teorii au circulat mult timp despre raidul care le-a deconspirat anexa secretă unde se ascundea familia. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.