Un tânăr de 19 ani, din Lungani, a fost găsit spânzurat intr-o pădure
"La data de 2 octombrie, în jurul orei 11:00, politistii au fost sesizati prin apel unic (...)
citeste totmarti, 03.10.2023
Istoricii şi-au exprimat scepticismul cu privire la o carte care a identificat un notar evreu drept principalul suspect pentru trădarea Annei Frank şi a familiei ei către nazişti, potrivit The Guardian.
Cartea „The Betrayal of Anne Frank”, de Rosemary Sullivan, bazată pe cercetări adunate de detectivul FBI Vince Pankoke, a fost lansată marţi de HarperCollins. Emisiunea de duminică de la CBS „60 Minutes” a evidenţiat descoperirile provizorii din carte, care au fost relatate în mass-media din toată lumea.
Dar cercetătorii au ridicat semne de întrebare cu privire la teoria centrală că Arnold van den Bergh, care a murit de cancer la gât în 1950, ar fi fost cel care a condus Poliţia la ascunzătoarea familiei Frank din Amsterdam pe 4 august 1944.
Cartea pretinde că un membru al Conciliului evreiesc din Amsterdam, un organism administrativ al autorităţilor germane pe care naziştii i-au obligat pe evrei să-l constituie pentru a organiza deportările, Van den Bergh ar fi avut acces la locurile în care evreii se ascundeau.
Dar David Barnouw, autorul olandez al cărţii „Who Betrayed Anne Frank?” din 2003, a spus că nu a fost convins.
El a afirmat: „Cercetătorii îşi supun descoperirile la tot felul de avertismente. Cu toate acestea, ei sunt foarte ferm convinşi de acel biet notar. În timp ce mă întrebam dacă el ar fi avut acces la lista locurilor în care se ascund evrei. Consiliul evreiesc era mult prea respectuos ca să facă această listă, cred”.
Cartea, rezultatul unei investigaţii de şase ani, sugerează că Van den Bergh, care a fost notar pentru vânzarea forţată de opere de artă unor nazişti proeminenţi precum Hermann Göring, a fost forţat să folosească adrese de ascunzători ca formă de asigurare de viaţă pentru familia sa. Nici el, nici fiica lui nu au fost deportaţi în lagărele naziste.Anchetatorii au spus că au găsit referiri la adrese păstrate de Consiliul evreiesc.
O altă dovadă cheie ar fi fost o scrisoare anonimă livrată după război tatălui Annei, Otto Frank, singurul supravieţuitor din familie, în care apare numele notarului. Ronald Leopold, directorul Muzeului „Anne Frank”, a lăudat ancheta, dar a subliniat ca acestea să nu fie considerate drept concluzii definitive.
„Apreciez mult munca impresionantă a echipei, cercetarea a fost realizată cu atenţie. Au fost găsite o mulţime de informaţii noi, motiv suficient pentru a continua pe urmele notarului Van den Bergh. Cea mai specială descoperire este copia scrisorii. Dar au rămas multe piese din puzzle care nu se potrivesc. Despre listele care ar fi fost la Consiliul evreiesc, despre scrisoare şi chiar despre notar. Toate acestea sunt lucruri care trebuie investigate pentru a consolida credibilitatea acestei teorii”.
În ciuda unei serii de investigaţii, inclusiv două efectuate de poliţia olandeză, misterul asupra persoanei care i-a condus pe nazişti la anexă rămâne nerezolvat. Otto Frank, care a murit în 1980, ar fi avut bănuieli despre identitatea acelei persoane dar nu le-a divulgat public.
Hanco Jürgens, asistent de cercetare la Institutul German din Amsterdam, a spus: „Este mult mai probabil că arestarea să fi fost o coincidenţă. Până la urmă, cu cinci luni mai devreme, doi angajaţi fuseseră arestaţi pentru comerţul clandestin cu cupoane. Prin urmare, ar putea fi în egală măsură o verificare regulată care a dus la descoperirea ascunzătoarei”.
Anne Frank, în vârstă de 15 ani, cunoscută în întreaga lume după publicarea jurnalului ei intim scris între 1942 şi 1944, atunci când ea şi familie ei se ascundeau într-un apartament clandestin din Amsterdam, a fost arestată în 1944 şi a murit în anul următor în lagărul de concentrare Bergen-Belsen. Diferite teorii au circulat mult timp despre raidul care le-a deconspirat anexa secretă unde se ascundea familia.
Cuvinte cheie: + Anna Frank, notar, The Guardian, nazisti
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale
Se scumpesc biletele CTP. Amenzile vor fi duble. O surpriză: ce se va întâmpla cu abonamentele?
Cercetătorii, la un pas să găsească un test care să arate prezența sindromului „long-COVID”
Tren metropolitan nu e, dar documentaţia mai înghite 110 mii lei
Cinci zile de conferințe, în cadrul ediției din 2023 a Zilelor Institutului „Socola”
Eugenia Anghel a câştigat aurul la Campionatele Balcanice de box de la Albena
VIDEO Simone Biles, premieră la CM Gimnastică - Săritura care îi va purta numele
Atelierele FILIT pentru traducători - participanți din nouă țări la cea de-a IX-a ediție
Modele de usa de tip termopan, ideale pentru casa atat pentru interior, cat si pentru exterior (P)
S-au adjudecat banii pentru două treimi din autostrada A8. Cum rămâne cu Moţca-Ungheni?
Urmele din Iaşi ale lui Farmazon şi Judele, protagoniştii şpăgii de la Vaslui
Recunoașteți personajul? Băiețelul care nu avea bani nici de bilet de tramvai a ajuns artist celebru
VIDEO Animal unic descoperit în Brazilia: corp de câine cu cap de vulpe
Problemă de matematică. 72 ÷ 9 + 3 x 4 - 6 ÷ 2=? Numărul rezultat este considerat simbolul morții
De la Polul Nord la Polul Sud, cu un SUV electric Nissan Aryia
Cum se tratează scolioza în 2023 cu ajutorul progreselor din tehnologie (P)
Pentru o nouă ediție a Descrierii Moldovei a lui Dimitrie Cantemir (XII)*
Alegerile locale din Republica Moldova: Importanța alegerii unui primar pro-european la Chișinău
Care-i explicaţia brăţării mânăstireşti pe care o afişează dragul nostru preşedinte de judeţ
La fiecare 3-4 secunde o persoană își pierde viața din cauza infecțiilor
Un simplu test de sânge ar putea prezice riscul de Alzheimer cu 20 de ani în avans
VIDEO Student devenit ”viral” după ce și-a pierdut pantalonii într-un salt acrobatic
Dan CONSTANTINCe au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile specialeÎn ambele cazuri este vorba despre sentimentul de dreptate şi echitate socială. |
Briscan ZARAJe suis Buzatu! |
Cristina DANILOVDinastia beizadelelor |
Mihai DORINDom’ Mitică şi Eminescu |
Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt |