Istorie actuală
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 27.02.2021

Advertorial

Istorie actuală

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Dacă în materie de politică, I.L. Caragiale este mai mult decât actual, în materie de fisc, în 2015 se poartă … Marin Preda și ai săi moromeți. «Anul ăsta, Finanțele e mai al dracului ca oricând!». Excelentă această replică a Perceptorului către evazionistul Moromete! Cu aceste declarații ferme și cu Jupuitu’ trimis conștiincios în control și confiscare, se bagă spaima în contribuabilii hârșiți în rele! 

Ia să-l vezi pe evazionist cum se conformează voluntar, ca să nu-i ia Jupuitu’ vita din bătătură și oala de spălat! Ia să-l vezi cum scoate din teșcherea banii păstrați pentru școala  copilului Niculae și plătește cu ei foncirea statului, îmbunătățind colectarea bugetară și bunăstarea întregii societăți din care face și el parte!

Așa cred că ajută Fiscul copiii să înțeleagă pentru școală, romanul Moromeții. La fel probabil percepe romanul și premierul, dar și toți funcționarii și cetățenii obișnuiți pe care i-a încântat campania agresivă de controale, prin care Fiscul a închis, sute de magazine, restaurante, cofetării și covrigării, găsite cu ceva lei în plus în casele de marcat ori în buzunarele chelnerilor. Probabil consideră că va fi benefic dacă bagă spaima în toți întreprinzătorii din țară, născuți evazioniști, și că închiderea unor afaceri timp de câteva luni ar ajuta bugetul și economia în general.

Oameni cu asemenea ocupații și inițiative n-ar putea fi coerenți cu propriile convingeri și acțiuni dacă nu le-ar explica odraslelor proprii că Jupuitu’, Perceptorul și secretarul Primăriei sunt la fel ca părintii lor - personaje positive. Adică, niște stâlpi ai progresului social obținut prin redistribuirea banului public, parțial și către propriile buzunare. Câte nu i-ar putea învăța acești oameni pe cei din vechime! Responsabilul cetățean, Bălosu’, care descurajează evaziunea, ar fi putut lua salcâmul tăiat de nevoie de Moromete, pentru a-și plăti taxele, fără să-i plătească vreun pol, dacă vecinul înrăit în evaziune nu i-ar fi dat bon fiscal.

Și ce loterie frumoasă cu bonuri fiscale ar fi organizat Perceptorul și Jupuitu’, cu premii din banii pentru școala copilului luați de la Moromete. S-ar fi înghesuit să ceară apoi bonuri tot satul. Numai că atunci era mai greu să-l razi pe evazionist, că nu știai cu cât a vândut. Acum îi interzici frumos să mai încaseze numerar, îl obligi pe țăran, spre binele lui, să își deschidă cont în bancă special pentru asta, plătind și acolo comisioane serioase. Apoi îl pui să retragă, plătind alte comisioane, tot numerar, ca să-și plătească taxele locale, fiincă Jupuitu’ nu e încă pregătit să încaseze cu cardul. Cine nu înțelege că acesta e progres adevărat, este invitat să citească sau să recitească … Moromeții, fie și de pe tabletă!
 
Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Volei, handbal, rugby

Nicolae GRECU

Volei, handbal, rugby

Dacă ar fi de ales trei jocuri sportive pentru a le sprijini, tradiţia  ar obliga guvernanţii să se opreasă la cele trei.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

În episodul de faţă sunt menţionate numele tuturor cercetătorilor care au contribuit la finalizarea proiectului.

Însemnări pentru predica de mâine

pr. Constantin STURZU

Însemnări pentru predica de mâine

Pilda întoarcerii fiului risipitor este considerată de scriitorul Charles Dickens cel "mai măreţ pasaj din literatura universală". Nu cred că este inimă care să nu vibreze la citirea ei. 

Forma oraşului

arh. Ionel OANCEA

Forma oraşului

O ştire surprinzătoare, învelită în trecut, revelatoare pentru ieşeni, vine tocmai de la începutul secolului nouăsprezece. Oraşul avea pe atunci aproximativ zece mii de suflete în structură cosmopolită, cum stă bine unei capitale de ţară, moldoveni, evrei, greci, armeni, albanezi, ruşi şi mulţi alţii în procente mai mici. 

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.