Istorii: cea mare şi cea mică
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 27.11.2020

Istorii: cea mare şi cea mică

GALERIE
Stelian Dumistracel
  • Stelian Dumistracel
- +

Hronic, termen de origine neogrecească (hronikón), a fost utilizat în limba română înainte ca ai noştri să-l fi împrumutat (din franceză şi din latina savantă), pe cronică, dar paralel cu ruda şi mai savantă, istorie.

Înlocuirea (sinonimică) l-a scutit pe hronic, în limba vorbită, de umbre ale deprecierii. Iar termenul cronică nu cunoaşte, în linii generale, decât scăderea care i-a fost conferită de jurnalistică, prin conţinutul rubricilor de ziar intitulate de la „cronica de film“ sau „cronica mondenă“, cu referire la lucruri curente (vezi, de exemplu, „Cronica Electrónica“), până la un titlu - propus pentru râsul lumii - cum este „cronica cârcotaşilor“.

* În schimb, perechea adjectivală a termenului istorie s-a cam făcut de tot râsul. Şi asta pornind de la bază, cum se spune. Căci, de la sensul grav al substantivului, „proces al dezvoltării fenomenelor naturii şi societăţii“, respectiv „totalitatea evenimentelor referitoare la trecutul omenirii“, istorie a atins grade corupte ale deprecierii atunci când, familiar, în vorbire, a ajuns la „povestire hazlie, glumeaţă; anecdotă“, dincolo de neutrele „întâmplare, încurcătură“. Şi de aici, posibil, tentaţia de a face din adjectivul istoric(ă) chiar şi însoţitorul unor întâmplări adesea banale, de vreme ce se pot repeta cu o insistenţă ce dezminte sensuri ale gravităţii cum sunt cele citate anterior. Ar fi trebuit să fi asistat demult la dispariţia, aparţinând cronologiei imaubile, a monedei naţionale, dacă s-ar fi adeverit, cu repetiţie, anunţuri cum sunt (le luăm oarecum la întâmplare): „Nou minim istoric al monedei naţionale faţă de euro“ (/evz.ro/); „Euro atinge un nou prag istoric“ (aceeaşi sursă); „Nou record istoric pentru căderea leului“ (/ebihoreanul.ro/) „Euro face un nou salt. A treia zi de maxim istoric“ (/ziare.com/).

* Şi mai şi: istorice, la noi, pot fi, cu nonşalanţă, chiar dezastrele, cu referire la competiţii sportive: „Dezastru istoric pentru România. Echipa feminină de gimnastică a ratat calificarea în finala Europenelor de la Glasgow“ (/gsp.ro/). Dar ţinta pot fi şi băieţii: „«Boxing Day» un dezastru istoric pentru «tunari»“ (/cotidianul.ro/).

* Capra vecinului (mai de departe): noroc, însă, că situaţiile monetare pericu­loase nu ne privesc doar pe noi: „Dolarul american, cădere istorică după ce compu­te­rele au preluat iniţativa“ (/mediafax.ro/); sau: „Indicele Dow Jones marchează o scădere istorică“ (/wall-street.ro/).

* Nu trecem cu vederea… exageraţiunea publicistică firească; atunci când un realizator îşi anunţă o viitoare emisiune, acesta se ia foarte în serios: ceea ce va face el va fi un interviu... istoric, avându-l drept invitat pe Jens Stoltenberg, secretar general al NATO (sub titlul „Crimeea la 300 mile“, A3; cf. /adevarul.ro/). Şi, la fel, „Victorie istorică a echipei naţionale de tenis in Cehoslovacia!“ (scor 3:2, dar aşa va fi fiind, dacă Emil Boc, suporter, a răguşit!). Ce să mai zici de hotărârea CCR în cazul unui cuplu gay: „Decizia este istorică“ (în viziunea judecătorului Danileţ; /newsweek.ro/).

* Nu că istoria nu ar avea nicio legătură cu cei neînsemnaţi; ne-a dovedit-o cân­dva, Iorga, publicând, în 1921, Istoria ţării prin cei mici, însemnări de tip letopiseţ, ale foştilor proprietari, pe foile albe de la manuscrise şi tipărituri diverse, de o prezenţă cu totul aparte a evenimentelor şi întâmplărilor - mici - care pot umple spaţii ale marii istorii.

* Personale de-a dreptul! Dacă istoricitatea este convocată cu aplomb în discursul crizist de discreditare, şi când e să ocoleşti lucrurile mari se găseşte formula de reducere a armăsarului la ţânţar. Ştiţi; de exemplu, că un produs poate fi... rechemat din comerţ deoarece reprezintă un pericol public? Este cazul „somonului rechemat“, de către (simplu) A.N.S.V.S.A., care Autoritate (Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor) a decis să recheme două tipuri de produse din comerţ, fiind contaminate cu o bacterie ce afectează „persoanele în vârstă, femeile însărcinate şi persoanele cu un sistem imunitar scăzut“ (cf. /turnulsfatului.ro/). Iată şi o nevinovată glosă: „rechemare/retragere produse alimentare“. Aşadar, „compania X solicită celor care au cumpărat produsul să nu îl consume şi să îl returneze, urmând să îşi primească banii înapoi“ (/profit.ro/). Dar zonele rechemării se pot extinde.

* Nu căutăm modelul (internaţional) al abordării eufemistice, dar ne amintim cazuri agravante: „Imaginile dezastrului de la Volkswagen. Zeci de mii de maşini noi, răscumpărate în urma scandalului Dieselgate, zac în parcarea unui stadion din Michigan“ (/stirileprotv.ro/). Sau: „Cea mai mare rechemare din istoria industriei auto. Toyota retrage de pe piaţă peste şase milioane de maşini“ (/digi24.ro/).

* PARDON: iată şi deprecierea, contex­tuală, cu bună ştiinţă (ceea ce aici înseam­nă rea credinţă) a termenului hronic, prin titlul unei proze picareşti, aparţinându-i lui Al.O. Teodoreanu, Hronicul măscări­ciului Vălătuc! Pe care nu a putut-o şterge Blaga, titrându-şi o adevărată cronică, a începuturilor existenţei sale, Hronicul şi cântecul vârstelor.

Stelian Dumistrăcel este profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Jurnalistică şi Ştiinţele Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine (mai) vrea reforma Curţii Constituţionale?

Cosmin PAȘCA

Cine (mai) vrea reforma Curţii Constituţionale?

Cine visează că pensiile speciale vor fi anihilate în următorul mandat legislativ ar face bine să arunce o privire pe programele de guvernare ale principalelor formaţiuni şi să caute cine promite reformarea Curţii Constituţionale.

Filmuletul zilei

opinii

Tratamente complementare

Codrin Liviu CUȚITARU

Tratamente complementare

Ascultam, cu respiraţia tăiată, relatarea de film horror a profesorului. „Ei bine”, a strigat el, declanşându-ne tresăriri spasmodice (doamna din Bucureşti l-a stropit chiar pe fostul doctorand, pe faţă, cu şampania sărită din paharul ei), „era una şi aceeaşi semnătură: Dr. Costel Fălcuţă Frontală! Aşa mi-a venit ideea salvatoare, vindecătoare! Eu sunt Prof. dr. Romeo Prăjanie! Acasă, Prof. Romeo ţine regim feroce, la şcoală, Dr. Prăjanie bea de stinge! Încă un scotch la băiatu’!”

Moldova şi transportul durabil în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (I)

George ŢURCĂNAŞU

Moldova şi transportul durabil în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (I)

În seria ce debutează astăzi vă voi prezenta o parte dintre opiniile asociaţiei Mişcarea pentru dezvoltarea Moldovei vis-à-vis de lista de proiecte propuse de către autorităţile centrale, într-o manieră deloc transparentă. Menţionez că nu este vorba de un text oficial al asociaţiei.

Despre riscuri (financiare)

Alin ANDRIEȘ

Despre riscuri (financiare)

În contextul pandemiei de COVID-19 auzim tot mai des vorbindu-se despre riscurile la care suntem expuşi şi necesitatea de a gestiona aceste riscuri. Dar pentru a putea gestiona riscul este necesar să înţelegem ce reprezintă riscul în general. Riscul poate fi definit ca un eveniment incert, dar posibil, care ar putea provoca anumite pierderi. 

pulspulspuls

Ce mai lipsea în campania de la partidoi: un avion hârbuit ca vai de el!

Ce mai lipsea în campania de la partidoi: un avion hârbuit ca vai de el!

De parcă nu îi era destulă pe cap beleaua cu alegerile şi campania, taman acum când e tot mai acuzat prin partid că nu poate mobiliza premarii ca să scoată lumea la vot, cică şeful de filială nea Măricel are bătăi de cap şi cu o altă problemă care arde, tot zilele astea. 

Caricatura zilei

BakeNews

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.