anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

IT-iştii care au dat Bucureştiul pe Iaşi. „Am găsit aici oameni de o calitate aparte“

GALERIE
angajati IT
 • angajati IT
- +

Încă neclar dacă e fenomen în fază incipientă sau ceva conjunctural, dar tot mai mulţi IT-işti au început să se relocheze din Bucureşti la Iaşi. Unii o fac deşi nu au nicio legătură cu Iaşul. Argumentele lor: multinaţionalele din domeniu plătesc cam aceleaşi lefuri, dar viaţa este mult mai ieftină şi mai plăcută la noi decât în Capitală şi chiar decât la Cluj. „Nu ştiu sigur dacă mă văd stabilit aici pentru toată viaţa, dar cu siguranţă Iaşul îşi are locul lui în inima mea“, spune un bucureştean get-beget mutat aici. „E un oraş cu oameni manieraţi şi, dacă cei de la conducere vor susţine anteprenorii IT, viitorul o să arate din ce în ce mai înfloritor“, este o altă opinie. „În Bucureşti e apartamentul meu şi nu mă simt acasă. Aici stau în chirie şi m-am simţit acasă din prima zi“, povesteşte un alt IT-ist. Timpul petrecut în trafic pare a fi un alt argument decisiv.

Persoanele care aleg să revină în Iaşi sau care vin pentru prima dată o fac în primul rând pentru calitatea vieţii, mai ridicată decât în capitală, dar şi pentru costurile mai mici.

Faptul că Iaşul se află în plină dezvoltare o arată numărul tot mai mare de angajaţi din domeniul IT şi Outsourcing dar şi suprafaţa de birouri şi spaţii de coworking, aflată în continuă creştere. Iată că din acest motiv, există persoane care au renunţat la viaţa din capitală şi au venit cu familia la Iaşi, unde sunt plătiţi la fel, dar unde viaţa este mai ieftină, după cum chiar ei spun.

Un sondaj realizat în urma Târgului de Cariere, care a avut loc recent în cele mai mari oraşe din ţară, arată că Iaşul se află printre oraşele unde tinerii s-ar muta cu job-ul. 77% dintre cei chestionaţi au spus că s-ar muta dacă locul de muncă este în domeniul lor de interes, 67% spun că s-ar muta dacă există posibilităţi de promovare, 55% pentru un salariu mai mare iar 47% au spus că se mută dacă primesc şi locuinţă de serviciu. Diana Dumitriu, director HR la GoDaddy (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative) spune că are la firma sa un ieşean care s-a întors acasă dar cunoaşte şi un bucureştean care a ales Iaşul pentru relocare. Acesta din urmă lucrează în prezent la Pentalog şi stă în Iaşi cu chirie, deşi în Bucureşti are propria casă.

„Să se creeze cât mai multă competitivitate“

Andrei Bogdan a terminat Şcoala Postliceală Sanitară Fundeni, dar a apucat-o pe calea IT-ului.

„Am locuit în Bucureşti până la vârsta de 25 de ani, cu o mică portiţă de 3 ani în care am locuit în Italia. În București am lucrat în domeniul IT, am fost QA Software Engineer. Am venit la Iaşi acum vreo 3 ani să lucrez în acelaşi domeniu şi pe acelaşi post pentru fostul HEG services, actualul Go Daddy EMEA. Am plecat în Cipru la 6 luni după ce am fost angajat de HEG, iar de 3 luni m-am întors în Iaşi şi lucrez pentru Pentalog“, povesteşte bucureşteanul.

Spune că în capitala Moldovei a venit pentru prima dată datorită salariului pe care l-a obţinut, iar între timp a ajuns să locuiască şi să muncescă în Iaşi pentru că: „am găsit aici oameni de o calitate aparte“.

Despre traiul din capitală şi traiul din Iaşi, IT-istul spune că nu se diferenţiază foarte mult. „Salariul ţine foarte mult de fiecare persoană în parte şi de experienţa pe care o are. În funcţie de tehnologia pe care lucreză şi de cât este de căutată aceasta poţi să găseşti salarii atractive peste tot, ţine de cerere versus ofertă. Experienţa de negociere este un plus... Eu am apartament în Bucureşti şi pot spune că chiria este cam la acelaşi nivel pentru acelaşi număr de metri pătraţi. Mâncarea pare puţin mai ieftină dar depinde dacă alegi să-ţi găteşti sau să mănânci în oraş. Preţurile sunt în mare masură la fel, cu mici diferenţe“, adaugă acesta.

Spune că Iaşul este un oraş cu oameni manieraţi şi că, dacă cei de la conducere vor susţine anteprenorii şi firmele mari, viitorul o să arate din ce în ce mai înfloritor în opinia sa.

„Din ce observ sunt investiţii reale în tot ce înseamnă spaţii de birouri. Tot ce sper este să se creeze cât mai multă competitivitate între firmele din industrie. Nu ştiu sigur dacă mă văd stabilit aici pentru toată viaţa dar cu siguranţă Iaşul îşi are locul lui în inima mea“, încheie IT-istul din Bucureşti.

Cheltuielile prea mari l-au făcut să revină acasă

Sorin Pavel este un alt IT-ist care s-a relocat cu jobul de la Bucureşti la Iaşi. Diferenţa între el şi Andrei Bogdan este că el s-a născut la Iaşi. Un ieşean întors acasă, după un an şi jumătate, deoarece nu s-a putut adapta la viaţa din capitală. Cheltuielile mari, orele pierdute în trafic şi ignoranţa celor care locuiesc acolo sunt doar câteva dintre motivele pentru care a lăsat chiria din Bucureşti, şi-a luat copilul şi soţia şi a închiriat un apartament în Iaşi. Sorin Pavel a absolvit Facultatea de Eco­nomie şi Administrarea Afacerilor, specializarea Informatică Economică, din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza“, Iaşi. La Bucureşti a lucrat ca  Electronic Arts-Manager în IT Operations. În ianuarie 2017 s-a întors la Iaşi la compania Basware, în domeniul IT, pe poziţia de Lead application support.

„M-au determinat sa părăsesc Bucureştiul: orele petrecute în trafic, mirosul de gunoi, individualismul exagerat, agresivitatea, limbajul obscen, lipsa comportamentului civilizat (de exemplu se fuma în scara blocului, părinţi ce aruncau pocnitori în parcul de joacă pentru copii, în toiul verii) etc. Dacă în sate toată lumea te salută, în Bucureşti, uneori, nici ce ce te cunosc nu răspund la salut tot timpul. Când m-am mutat în Bucureşti primul sfat pe care l-am primit a fost «aici, ca să îţi fie uşor, trebuie să nu îţi pese de nimeni». Din acest motiv am o colegă care s-au mutat din zona Moldovei în Bucureşti, avea acolo casa ei iar după nouă ani a simţit că încă nu s-a adaptat şi s-a întors în Iaşi, în chirie. Mi-a spus: «În Bucureşti era apartamentul meu şi nu mă simţeam acasă, aici stau în chirie şi m-am simţit acasă din prima zi»“, povesteşte IT-istul ieşean.

Mărturiseşte că aici se simte ca într-o comunitate, oamenii sunt mai plăcuţi, mai abordabili, familia e mai aproape, aerul mai proaspăt şi nu în ultimul rând, spune că se simte ca aprţinând locului.

„Dacă vreau să ies la plimbare pot ieşi pe jos direct din scara fără să iau maşina cum făceam în Bucureşti... conduceam 10-20 de minute ca să ajung într-o zona în care puteam să mă plimb. Nu în ulti­mul rând, copiii sunt mai educaţi în Iaşi“, mai povesteşte Sorin Pavel.

Întrebat despre costurile din Bucureşti şi cele din Iaşi, acesta este de părere că diferenţele sunt simţite chiar foarte bine. Dacă în capitală, pe un apartament cu două camere plătea o chirie cuprinsă între 350-400 de euro, la Iaşi preţul e între 250-300 de euro. La grădiniţă plătea pe lună 1.700 de lei, pe când în Iaşi se descurcă cu 1.000 de lei la grădiniţa privată. Până şi pe bonă o plătea cu 2.200 de lei, care este minimul pe care îl poţi plăti în capitală pentru acest job, pe când aici a găsit bonă pe care o plăteşte cu 1.200 de lei.

„Cred că industria IT în Iaşi e într-o continuă creştere, deoarece ştiu multe companii  care stau la rând să aştepte un spaţiu în Palas. Intuiesc că ar urma o extindere a birourilor de clădiri şi în zone marginale pentru a înlesni accesul“, încheie ieşeanul întors acasă. 

Scanează piaţa

Reprezentanţii din domeniul de business şi a firmelor din domeniul relocării spun că lucrurile merg spre bine la Iaşi, dar că nu există încă un val de migrare a IT-iştilor din ţară la Iaşi. Dan Zaharia, consultant de imobiliare şi proiecte de investiţii pentru Iaşi în cadrul companiei Extind şi unul din fondatorii FabLab Iaşi spune că Iaşul a început să devină avantajos din mai multe puncte de vedere.

„În jumătate de oră eşti şi la muncă şi ai lăsat şi copilul la grădiniţă. Mulţi bucureşteni se mută în Iaşi pentru calitatea vieţii. Deşi salariile IT-iştilor sunt mai mici decât în Capitală, între 500 şi 4.000 de euro, şi costurile precum chiria sunt mult mai mici decât în Bucureşti. Iaşul poate fi nu­mit ultima redută a IT-ului şi outsourcingului. Până acum toată lumea s-a îndreptat spre Timişoara şi Cluj, iar acum nu mai au unde să se ducă în România, decât dacă se duc în oraşele terţiare, care vin pentru investitori cu avantajul salariilor mai mici. În schimb, dacă şcolile din Iaşi produc între 2.500 şi 3000 de IT-işti anu­al, în Bacău, spre exemplu, găseşti maximum 1.000 de IT-işti în acest moment şi mai poţi crea aproximativ 100 pe an“, explică acesta.

Pe de altă parte, unii sunt mai sceptici şi spun că piaţa încă se reaşează.

„Piaţa e mult mai amplă şi vastă. Din perspectiva mea nu vorbim de o tendinţă la Iaşi. Am întâlnit însă sporadic ieşeni care revin în Iaşi. Ei sca­nează piaţa pentru a vedea cum se pot rea­liza acasă“, ne explică Sebastian Arhi­re, fondatorul firmei Train2Per, o organizaţie specializată în furnizarea de servicii profesioniste în domeniul Resurselor Uma­ne.

Acesta dezvoltă programe şi solutii personalizate pentru partenerii de business, domeniile sale de expertiză fiind Management, Human Resources, Team Management şi Business Development.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spaima Constituţiei

Cătălin ONOFREI

Spaima Constituţiei

Asta-i pohta ce-au pohtit?

opinii

Omnia Vincit Amor

Florin CÎNTIC

Omnia Vincit Amor

Ca cercetător care a lucrat pe arhiva Mircea Eliade existentă la Colecţiile Speciale ale bibliotecii Regenstein a Universităţii din Chicago, mă întreb în fiecare an, pe 22 aprilie, ce mai rămâne din amintirea marelui istoric al religiilor azi, când discursul demolator este atât de hotărât cu predecesorii „incorecţi politic”. Însă, oricât de înverşunaţi ar fi detractorii lui, un singur lucru nu i-l pot lua: iubirea pe care i-a purtat-o Christinel.

Dorul şi amintirea de-a pururi

Grigore ILISEI

Dorul şi amintirea de-a pururi

În acest Floral 2022, în ziua de 18, cu 80 de ani în urmă, a venit pe lume în Bălăbăneşti, judeţul Covurlui, Ecaterina Şerbu, din 22 noiembrie 1965 Ecaterina Ilisei. S-a petrecut acea naştere de prunc în locul cu pricina, pentru că aici, în aşezarea dintre dealuri şi văi ameţitoare, îi duseseră soarta şi misia pe Constantin Şerbu, subofiţer de jandarmi şi şef de post, şi pe soţia lui Aneta, născută Moldoveanu, din părţile Constanţei, părinţii Ecaterinei. 

Enescu în presa română (I)

Alex VASILIU

Enescu în presa română (I)

Selecţii din interviurile acordate în România de George Enescu au fost publicate sporadic de-a lungul timpului, însă muzicologul şi compozitorul Laura Manolache a avut iniţiativa ordonării cronologice în două volume a unui număr impresionant de răspunsuri la întrebările jurnaliştilor. 

pulspulspuls

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

La sfârşitul săptămânii trecute, mai precis vineri, spre seară, consilierul de taină al primarului Chirica, inegalabilul Radu Botez, a produs o cugetare care a zguduit gândirea geoeconomică actuală în contextul războiului din Ucraina. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X